Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se zeptat, uvařila jsem omáčku do které jsem ze zvyku přidala asi dvě lžíce sojové omáčky. Dítě 18 měsíců pak omáčku mělo k obědu, asi talíř s knedlíkem. Až nyní jsem si uvědomila, že batolata soju a asi ani sojovou omáčku nesmí kvůli případné alergické reakci. Tak se teď bojím, jestli jsem něco neudělala špatně. Přidáváte při vaření i pro batolata sojovou omáčku? prosím o váš názor, děkuji.
U osmnáctiměsíčního už bych to tolik nehrotila, pokud bude mít alergii, tak bude mít alergii…nějak to zjistit musíš.
SOjovka sice není žádné terno, ale jednou za čas to nikoho nezabije ![]()
Já v tomhle věku malému dávala jíst už absolutně vše. I ostřejší guláš ochutnal (a olizoval se až za ušima
)
Nepřidávám, pro batole 15 měsíců vařím stále zvlášť, pro nás používám jen bio sojovou omáčku, kde nejsou éčka a glutamát.
Ale neboj, určitě se nic nestane, hlídej alergickou reakci.
Ahoj malýmu je rok dávám mu sojové výrobky, tofu výrobky a vše co se zdravého dá!! soja je to naprosto přírodní.. neboj se toho!
V tomhle věku už bych t neřešila. Navíc soja je schovaná i ve spoustě jiných výrobků, takže jí už třeba měl a ani o tom nevíš. Navíc z těch dvou lžic, toho v tý jeho porce ani moc být nemohlo.
@Agnes3
soji jako takové bych se nebála, problém je v tom, že v sojové omáčce je i spousta soli a kvasnicový extrakt… určitě bych to batoleti do jídla nedávala.
Já bych spíš, než sóju jako takovou řešila ten glutamát, který v běžné sojovce je přidaný. Ten způsobuje u dětí neklid a hyperaktivitu. Navíc jsou tam i další éčka, takže je lepší používat sojovku jen přírodně fermentovanou(shoyu, tamari, kikkoman)apod.. Udělá to líp i dospělým. Ale pro jednou bych se fakt nestresovala ![]()
Pokud jsi ji tam nenalila celou lahvičku, nebála bych se. Naší jsou dva roky a sojovou omáčku normálně používám, jí ji už asi půl roku. Mám ji ráda, tak ani moc nešetřím. ![]()
@Agnes3 Zakladatelko jestli malý není alergik, nebála bych se toho. Ale pravidelně bych mu to nedávala.
Sójová omáčka je asi to jediné co ze soji jíme (jo a ještě Margotku), dávám ji do masovo-zeleninových směsí. Zajímalo by mně ale do jaké omáčky, která se jí s knedlíkem ji přidáváte? Že by mohla v množství jak je uvedeno nějak uškodit dítěti si nemyslím.
Jee, ted ctu prispevek..dle meho nazoru cim driv dite neco ozkousi, tim lip…urcite bych to nehrotila..jen teda sojovka obecne neni moc zdrava:-(