Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
příští měsíc nás u dcerky čeká tříletá kontrola. Už ted se trochu trápím tím, co naše dcerka umí/neumí. Máme problémy s mluvou…mám podezření na dysfázii či něco takového. Vypíši vám sem, co malá umí a neumí a prosím o názory, zda-li je to v normě či vidíte nějaký problém, já ho totiž vidím.
Dcera říká slova (máma, táta, bába, děda, teta, pes, mimi, mimiko (má sestřičku miminko), mamíku, mámo, táto, biko (takto nazývá našeho psa Matese již několik měsíců), hatí (hafí), pít, hami, mnam, cáky, a spousty jiných slov, JEN SLOV, NESKLÁDÁ VĚTY, složí občas jednoduchá spojení jako např. mami kuku (mami ruku), mimi ham, na mami (to mi něco podává), apod..
Pozná jakštakš tři barvy (ale ne vždy, asi jak jí to zrovna baví), ví a napodobí, jak dělají zvířátka (citoslovce).
JInak krom slov mluví stále svou řečí. Je to nějaká vymyšlená řeč, kterou si povídá, vysvětluje, mluví na nás, rozčiluje se. NIkdo tomu nerozumí, česky umí jen ta slova (max. jednoduchá spojení viz. výše). že by si oněco řekla třeba jednoduchou větou o třech slovech, neexistuje. Jen slovo a maximálně ukáže. Hodně si šlape na jazyk. Ten hodně strká mezi zuby a prostě tak vznikne nějaká řeč, jako z cizí planety, která není absolutně podobná češtině. To je to, v čem já vidím problém. V té řeči. MLuví stále tou svou řečí.
Na tabletu pozná písmena z abecedy, nějaká čísla.
Doma pomáhá, uklízí, ví co patří do koše na prádlo, co do odpadkového a odnese to, ví, kam patří nádobí, umí si uklidit pokoj.
MOtoricky je velmi šikovná, maluje, sama si vyhraje v pokoji, fyzicky je na tom dobře, umí běhat, není to kopyto, je v tomto směru velmi zdatná.
Občas mě nevnímá. Něco jí vysvětluji, mám pocit a myslím, že to tak i skutečně je, že absolutně neví, co jí říkám, bud mě vůbec nevnímá, nebo nechce, nebo prostě nechce. ve vteřině udělá úplně jinou činnost, která vůbec nesouvisí s tím, co jí vysvětluji. Přijde mi, že prostě kouká, kouká na mě, usmívá se, ale nechápe vůbec, co jí říkám. Ale když jí řeknu udělej např. něco doma, odnes do koše, jde a udělá to. Udělá to i když jí t neřeknu, ví, že se to tak dělá.
čůrat chodí na nočník a WC, občas má období, kdy se počůrává.
Umí s PC a tabletem, ví, že klíč eodemykají auto a umí ho odemknout. S dětmi si moc nehraje. spíš mi někdy přojde, že si jich vůbec nevšímá a jede si tu svou, svou aktivitu, sama pro sebe. se setřičkou si trochu hraje (spíš si ukklízí hračky před ní). JInak s cizími dětmi na ně kouká, ale dělá si svou vlastní hru. krom balonu. balony miluje, to si háže s ostatními. jinak je to takový individuál.
jí sam auž přes rok, nechce pomáhat, to umí dobře.
Nejvíc vidím problém s tou mluvou. DR říkala, že možná malinko vidí poruchu koncentrace. u knížky ukáže co řeknu, ale jen max. 5 minut. pak se přestane absolutně soustředit a nemám šanci ji zaujmout.
no a to vysvětlování, i DR když jí něco říká, jako by jí nevnímá a udělá si něco svýho…tak co myslíte?
děkuji.
A když se po ní něco chce, neopakuje slova. ta slova, co umí, říká bud dokola, je to takový omezený počet několika slov, někdy si přidá další. ale opakování typu: řekni NĚCO, tak kouká a neřekne. i slovo, co po ní třeba chceme dlouhou dobu (několik měsíců).
Muj syn ma 3r4m, je na tom s mluvenim mnohem hur - rekne jen tata, babi, deda a deti a dale par zvuku a pediatricka to moc nehrotila, spise me uklidnovala - poslala nas na logopedii, kde chodime, ale logopedka nechce jeste stanovovat zadnou diagnozu, rika, ze do 4 let je cas… tak te chci uklidnit, ze mozna ma dcera proste svuj vyvoj a potrebuje jen cas, mozna potrebuje logopeda- coz rozhodne pediatr, prohlidky bych se nebala, dulezite je pokud bude mit pediatr podezreni, ze neni vse v poradku, aby navrhl vysetreni a dalsi postup…muj syn deti miluje, ale tim, ze nemluvi, tak jen vedle nich stoji a kouka se na ne a me trha srdce, kdyz vidim, jak moc by se mezi ne rad zapojil, ale tim, ze nekomunikuje, ho deti ignoruji ![]()
Ja ti nevim, ale neresis to moc?
Muj kluk mluvi, ale barvy plete a trefi se tak z 10%. Pismena nezna, priznam se, ze nemam ambice ho to ucit. Je to dite a dle meho nazoru si takhle male deti maji uzit detstvi, pokud po mne abecedu vyslovene nebude chtit, dalsi dva roky mu to urcite cpat nebudu. Jinak si myslim, ze je v norme ![]()
Ahoj, starší syn byl na tom ve 3 letech obdobně, spíš hůř, on nikdy nebyl moc ukecaný, moc nebroukal, nežvatlal…Zlomilo se to po tom 3. rokem a pořád se to zlepšuje. Teď ve 4 a kousek mluví ve větách, ale dělá mu trochu problém popsat nějaký delší děj, pak časová souslednost, podmiňovací způsob, často vynechává zvratný zájmena a slovesa, je mu špatně rozumnět. Ale oproti tomu třetímu roku je to nebe a dudy…
Taky mám podezření na lehkou dysfázii, ale logopedka i foniatrička ho chválí, že dělá velký pokroky…
Řekla bych, že má dcera ještě čas. Dobrý by bylo, když vás pošle dětská na foniatrii, případně logopedii. Ty tříletý děti ještě teda moc nespolupracujou, ale aspoň se naučíte nějaké základy - důležitá je rytmizace (vytleskávání říkanek/nebo na bubínek apod., co by ji mohlo bavit). Pak motorika mluvidel, no a taky je dobrý procvičovat jemnou motoriku, malování, protože to spolu souvisí.
Nebála bych se, nepřipadá mi to nějak abnormální. Syn je taky trochu mimoň ![]()
Příspěvek upraven 06.10.13 v 21:58
@Petttruše ahojky, toto je presne moj synator. Ked mal tri roky, tak bol presne takyto. Po tretom roku sa to zacalo lamat a teraz kazdy den niecim prekvapi, hodne pomohla skolka, je tam mesiac a uz je to poznat. Ma 3 roky a 5 mesiacov. I co sa tyka koncentracie tak bol rovnaky a zlepsuje sa to. Je teda dvojjazycny, u nas je problem i v tom, ale inak myslim, ze je to ok. Chodime na logopediu a lgpdicka nevidi ziadny problem, len to chce cas. ![]()
@Petttruše uvidíš,co Ti dr řekne, pokud bys měla mít pochybnosti, můžeš se obrátit na dětského psychologa, který Ti malou může zkouknout. Má porovnání s ostatními dětmi a je i víc zaměřený na různé vývojové nerovnoměrnosti, poruchy koncentrace a pod.. i když mě tedy ve 3 letech 5 min přijde docela ok..
Jinak mě to připadá spíš jako nerovnoměrný vývoj, těžko soudit takhle z popisu, samozřejmě.. ale můžu Ti povědět historky od nás- třeba, jak jsme byli v pedagogicko-psychologické poradně s tím, že syn sice čte a násobí, ale že chceme odklad na motoriku.. měla bys vidět pohled paní psycholožky, když jsem jí to říkala- a hlavně poté, co 6,5 letý syn namaloval stěží hlavonožce
Takže klid, Tvoje dcera je prostě nadanější motoricky než verbálně, možná jí to částečně zůstane a třeba se rozmluví tak, že ještě ráda budeš vzpomínat.. Když to bude nějaká patologie, tak si toho všimnedr nebo ten psycholog.. nenervuj se
A hodně si s ní, nebo spíš jí povídej, ať slyší řeč od Tebe(ne z TV a pod). Dobrá jsou na to jednoduchá říkadla, tak na 4 řádky, a u toho ji třeba natřásat na kolenou, aby dokázala cítit ten rytmus i v řeči.. tohle umí vysvětlit logoped, jak to všechno souvisí s řečí..
@jakuve
Ja jsem ve ctyrech letech cetla a nemyslim, ze bych si o to min uzila detstvi…
Já nevím, jak popisuješ co všecko umí, pomáhat, uklízet, odnést věci kam patří a taky ta slova co říká… nechala bych to plavat.
a že tě občas nevnímá, tak se prostě do něčeho zabrala…
můžeš to probrat normálně s doktorkou, říct jí co malá umí - tak jaks to napsala sem - a prostě s ní o tom promluvit. Nevím proč bys měla mít z té prohlídky obavy??? vždyť doktorka není od toho, aby někoho soudila, ani tebe, ani malou.
Už jen to, že si děláš starosti, něco vypovídá — a ta doktorka si to jistě dobře uvědomí. Jistě má v ordinaci dost matek, které neřeší vůbec nic a mají špinavé a zanedbané dítě, nedejbože vyděšené a bité…
takže buď v klidu, poraď se doktorkou, ona tě nejspíš uklidní.
Nebo ti poradí nějakého odborníka, ale to asi zase spíš pro tvoje uklidnění.
Já mám kluka 2r + 10 měsíců. Chová se úplně stejně, je šikovný, ale občas absolutně neslyší co říkáme, mluvíme na něho, voláme a on NIC. mluví víc, ve větách.
Ale byli u nás na návštěvě kamarádi s klukem o měsíc starším než je ten náš a ten umí říct 3 slova (opravdu, TŘI slova) - mama, tata a Aua (zkomolenina jeho jména). A doktor jim prý říkal, že ještě mají počkat, že má čas a že se uvidí. Všecko ostatní umí, rozumí, poslouchá, vyjadřuje se tělomluvou…
Plus mínus mám doma to samé. Jenom nemaluje a nezvládá nočník. Zrovna včera jsem jí dělala přednášku, že už velká a velké holčičky nemají plíny a bla bla. Chvíli se ošívala a pak si zapla zpívající hračku, aby mě nemusela poslouchat. Když chceme, aby něco řekla, tak se buď začne vztekat až válet po zemi nebo je všechno máta a tím je s náma hotová.
Ostatní děti celkem snáší a trochu se zapojuje, když některé pláče, tak ho chce jít pohladit. A s koncentrací problém nemá, u knížky vydrží ukazovat a nechat si ukazovat i půl hodiny.
Momentálně ráda skládá kostky s krtečkem a navlíká korálky. A doma ráda pomáhá (vyndává nádobí z myčky, podává mi kolíčky, když věším prádlo, zametá, krmí kočku a slepice…).
@jakuve podle mne si děti najdou to, co je zajímá a na co jsou zralé- třeba u nás je časné čtenářství v rodině, moje máma četla ve 4 letech, já taky ve 4 a hrozně mě to bavilo- před první třídou jsem měla přelouskaných sto knížek.. dětství jsem měla docela ok, jen mě nebavilo si moc hrát s panenkami, to tak spíš lézt po stromech ![]()
Oba kluci se naučili komplet abecedu těsně po druhém roce-z poznávacích značek na autech- měli je v té době ve správné výšce- přímo před očima. Zatímco první u toho skončila spojovat písmena se naučil až ve škole, druhý se číst naučil sám taky cca kolem 4.roku. Jenže je odjakživa pohodlný pohodář, takže to využíval jen k přečtení nápisů jako „cukrárna“.. nebo četl titulky k filmům. Jít naněj s knihou považoval za největší opruz a trest a rozečetl se trochu se zájmem až tak ve třetí třídě. Je to prostě hodně individuální a určitě bych dítěti nebránila rozvíjet se v čemkoli, s čím přijde samo..
@Agáta13 plne s tebou souhlasim. Ja jsem to myslela tak, ze nejsem v tomhle smeru ambiciozni matka, ktera aby byla za hvezdu, jake ma chytre dite, ho bude ucit abecedu, cisla, cist atd. Pokud syn projevi zajem, rada ho to naucim, ale nechci mu to nutit, jen abych byla za super matku se superdeckem. Napr. syn ma detsky notebook, kde se daji naucit pismena, cisla, hodiny a ja nevim co jeste. Vede u nej kategorie melodie, tak ho v hudbe podporuju. Libi se mu napr.kdyz si pisu seznam co nakoupit. Tak si vzdy vezme papir tuzku a jakoze pise a v obchode je dulezitej, ze ma taky seznam. Pokud mi rekne, at mu ukazu jak se co pise, nemam s tim problem. Ale ten zajem v tomto smeru chci videt z jeho strany. Jinak se ho snazim normalne rozvijet atd. jen nemam rada soutezeni koho dite je lepsi a v cem ( nejlepe ve.vsem)
@Agáta13
Presne. Mit zajem na tom, aby moje dite neco umelo lip nez ostatni, prece neni na skodu. Mne vic „vadi“ ucit malinke deti poustet televizi a ovladat pocitac, nez je ucit barvy a cist. Synovi je rok a vsechno, co mu pojmenovavam, pojmenuju i barvou, takze kostka neni jen kostka, ale je to zelena kostka atd. Podle myho lepsi nez ho pak „nasilim“ ve ctyrech letech nutit sedet a poznavat.