Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsme na tom podobne, budou nam tedy 2,ale malej nerika mama, ale jaja, jinak nic moc. ostatni veci uklizeni, hrani, behani je v pohode, ale prijde mi ze mluvit nikdy nebude.jo a jakmile se u nej objevi nejake deti, tak spis prcha za maminkou, ktera ho za nima vyhani, ale on proste nechce. jestli se stydi, netusim co se v nem deje, kdyz proste nemluvime.ja musela ve 2 letech do jesli a bylo..
Jestli tě to uklidní, tak můj nyní 4,5letý syn ve 3 letech skoro nemluvil, trochu skládal, ale taky v té době už chodil půlroku do školky, tam se děti dost rozmluví.
Ale největší řečový rozvoj má poslední rok, to není vývoj, to je výbuch dovedností, slovní zásoba, gramatika, ve všech ohledech zlepšení. Spolupracuje, když mu něco řeknu, ať zopakuje.
A pamatuju si, jak jsem byla v cca těch třech letech nešťastná a plná obav, když jsem se ho zeptala a on na mě koukal a otázku zopakoval, moc jsem se bála autismu či jiné poruchy. A je z něj úplně normální kluk, jen se holt nevešel v řečovém vývoji do tabulek ![]()
A co se sociálního kontaktu týká, tak si poprvé navhřišti našel kamaráda asi před čtvrt rokem. Byla jsem konsternovaná, můj syn si s někým hraje. ![]()
(a ještě jedna malá rada, snažvse pečlivě naslouchat té hatmatilce. Druhý syn hrozně patlá a nikdo mu nerozumí, často ani já, ale když jsem se pořádně zaposlouchala, tak jsem tehdy zjistila, že už spojuje slova
)
Tak ja mam slecnu napred - hovori cele vety od dvoch rokov, a najnovsie zacala rozpravat martansky… asi sa chce vyrovnat miminu, ktore si vystaci s ukazovakom a velitelskym „A!“
Ale co som chcela, na rec pomohli basnicky pred spanim. V dobe ked som trvala na uspavani najneskor o pol osmej sme si do pol desiatej kazdy vecer hovorili basnicky, a ona casom dokazala doplnovat slova, ked som sa odmlcala. A ja verim ze aj kvoli tomu sa naucila hovorit tak skoro. (Basnickovali sme, lebo spievam tak, ze nie len mysi, ale vsetko zive uteka ked zacnem spievat. Uspavanky nevynimajuc.)
Já půjdu na tříletou se synem někdy v prosinci, začal trochu mluvit až v létě, ale moc mu nerozumíme, občas dá jednoduchou větu dohromady (bez skloňování). Odplenkovanž ještě není úplně - přes den bez plenky, na spaní ji má a kaká stále do pleny, na nočník nechce. Umí tak půlku abecedy, oblékat se neumí, občas má ještě problémy s kousky a ještě chce krmit. Takže suma sumárum…je na tom podobně. děti se vyvíjí a říká se, že se to v 90% případů srovná do 6 let.
Jo a jedna moje příbuzná nemluvila do 5 let…říkala jen samohlásky. No a pak z ní byla učitelka a učila celý život. Takže kliiid!!!
Jo a co bych měla říkat já, že moje dcera v 18,5 měsících ještě nestojí.. Sice už má náznaky, ale sama se ještě nepostaví..taky ve mě hlodá červíček, ale i na RHB jsu v pohodě, trochu cvičíme, jen jen líná a pohodlná a k tomu trochu pozadu
Já mám tříleťáka, kterej mluví pěkně, pomáhá mi, ale nemaluje, sám jí chvilku a pak se nechá krmit a barvy vůbec. Pořád ještě jsem nepochopila, jestli je fakt nepozná, nebo se mu prostě nechce
. Přitom od malinka mu říkám, podej mi tu žlutou kostku, tamhle kvete červená kytka atd. a nic. Na prohlídce u Dr nespolupracoval taky, tak mě uklidnila, že nevadí, že nezná barvy, ale že mám spíš sledovat, jestli dokáže přiřazovat stejný barvy k sobě, jestli není barvoslepej. No a když po něm chcu něco, co ho nezaujalo, tak odpoví ne, nebo dělá že neslyší
. Prostě vlastnost, kterou jistě bude v dalších cca 15letech rozvíjet…
Ahoj, my jsme týden po tříleté prohlídce. Měla jsem taky obavy, co dr. řekne na „řeč“. Ještě ve dvou a půl se jí moc nedařilo vyslovovat a to má do dneška, ale školka jí tedy výrazně pomohla, to jsou někdy „vejšplechty“, že se fakt někdy nasmějem. Takže neboj, kolektiv moc pomůže. Jinak měla na prohlídce vybírat korálky dle barvy na pokyn, pak ukázat zvířátko v knížce a jak dělá, vážení, měření, to je jasný a nějakou básničku říct. Dr. řikala, že mluví dobře, na logopedku to není. Umí asi 20 písniček a básniček, ale než se rozmluvila, tak jsem taky měla strach, takže tě chápu! Ještě bych jí nechala překontrolovala sluch, rozhodně tě nechci strašit, spíš aby člověk vyloučil vše, co může udělat sám a jednou si něco nevyčítal, já to tedy tak mám. Hodně štěstí! ![]()
Tak jsem náhodně narazila na tuto diskuzi a jsem ráda, že toto neřeším sama. Synek bude mít na konci měsíce 3 roky a jeho mluva netřeba komentář. Něco řekne, ale věty vůbec. A když chci, aby řekl svoje jméno tak mu to říkám po slabikách Ma-těj on to zopakuje a pak řeknu řekni Matěj a on řekne Ňaňa tak si říká. Do školky mi ho nevzali, protože je podzimní, ale říkám si co by tam asi dělal, když toho moc nenamluví a má ještě na spaní plenky. Přes den v pohodě to chodí na záchod a na nočník dělat bobek, ale spaní nemáme vychytané. A když už jsem chtěla v dubnu řešit jeho mluvení tak mi doktorka řekla do 3 let má času dost.
Holka, kdybys viděla co mi občas přijde do školky… ![]()
To ta Tvoje mluví až až…Ale..je fakt, že tohle mívají spíš kluci…holčičky jsou upovídanější i šikovnější…co se týká PC, tabletu a jiných elektrovychytávek, na to nekoukej…to umí spousta dětí, ale utřít si nos? Problém…takže „trénujte“-hoodně písniček, pořád dokola zpívej doma nějakou písničku…do zblbnutí…musí být hezká a melodická…a pro dceru jednoduchá. Říkej krátké básničky…vtipné, o zvířátkách a pod…zase pořád dokola…vaříš a zpíváš…pereš a zpíváš…žehli a zpívej…nahlas…na celý byt!!! (ať si sousedi užijou
)
to samé s básničkami…nesmí to být učení…musí to být jen tak, mimoděk…během dne…venku…(tam teda dle počasí, v mrazu nezpívejte
)
A VYTLESKÁVEJTE SLABIKY…!!! Říkej slova (nejdřív krátká) PES (jedna slabika=jedno tlesknutí), LES, VES, NOS…pak delší…UCHO (U-CHO…dvě slabiky=dvě tlesknutí)…KOČIČKA (ko-či-čka…tři slabiky=tři tlesknutí), KRAVIČKA, KONÍČEK, DOMEČEK, AUTO, KOBEREC, OKNO…atd. (vše co má kolem sebe, co zná…i v knížkách, když si budete prohlížet, můžete vytleskávat slabiky)…později vytleskávej VĚTY…třeba: MÁ-MA VA-ŘÍ VE-ČE-ŘI. nebo KO-ČKA MÁ KO-ŤA-TA. TÁ-TA JE V PRÁ-CI. prostě jednoduché, krátké věty…
A omez jí TV pohádky…i CD…spíš čtěte, prohlížejte obrázky…ptej se jí, co vidí…
pokud nastoupí do školky, taky by jí to mohlo rozmluvit, ale nečekej to hned…trvá to i celý první rok, než se „rozjedou“…
Tak holky díky moc, ulidnili jste mě
okolo nás totiž děti v jejím věku více mluví, ptají se, říkají si o něco a naše Emma zažvatlá svou řeč a hned na ní koukají, co to bylo? Mě to nevadí, já osobně si myslím, že je moc šikovná, hlavně s tou domácností, jen mě trochu štve ta řeč. Rozpovídala se ted přes ůéto, ta slova a jednoduchá spojení (se dvěmi slovy max), ale že by si o něco řekla, to ne. Nebo řekla, řekne si, většinou jedním, max. dvěma slovy (čííí, mami hami, mami na, mami tady (to chce navonět na bříško )Takže samozřejmě nechci porovnávat, ale člověk je v tom prostředí, takže vidí, co ostatní děti umí a trošku to přenáší na své dítko.
Mě doktorka tedy už řekla, že trochu s tou řečí to divný, ale že to uvidíme na té tříletce a možná malinko vidí poruchu koncentrace. To je to, že mám obtíž jí zaujmout např. s knihou, básničkou, byt čtyřřádkovou, nevydrží, hned je jinde.
Do školky půjde až další rok, ale chodíme do kroužku na cvičení s ostatními dětmi, aby byla v kolektivu a mezi dětmi jsme taky. Ne každý den, a le na návštěvy chodíme nebo ony k nám…
Al euklidnili jste mě, co píšete, že umí vaše dítka v tomto věku. Mě trápí vysloveně jen to mluvení/neumluvení.
![]()
Příspěvek upraven 07.10.13 v 08:18
@Jitka1976 super
děkuji, budeme vytleskávat. říkanky jí taky říkám, al ejak jsme psala, neposedí u nich, hned začne horlivě listovat v knížce či jde dělat něco jiného…
@Petttruše Posedět nemusí…takhle malé dítě potřebuje POHYB…Kdysi nám ve škole vtloukali do hlavy…„Předškolní dítě potřebuje 2 věci…POHYB a HRU!!!“
Takže žádné sezení u říkanek…to může večer v posteli při čtení pohádky…během dne ty básničky, říkanky, rozpočítávadla atd…říkejte kdykoliv a kdekoliv…i na záchodě…já třeba říkám s dětmi ve školce několik říkanek během čekání na ostatní děti…odcházíme na svačinu/oběd a děti si myjí ruce…kdo se umyje, jde ke schodům…aby tam děti nedělaly blbosti, ale v klidu čekaly na ostatní, říkáme/opakujeme básničky (všechny s pohybem-děti si je lépe zapamatují) třeba:
Koulela se ze dvora
takhle velká brambora. (Dítě krouží pažema kruh, jakože ručičkami „obkresluje“ velkou bramboru.)
Neviděla, neslyšela, (Dítě si zakrývá ručičkami oči a pak uši.) že už padá závora. (Rukou dělá pohyb, který představuje pád závory.)
Kam koukáš ty závoro? (Ukazuje prstíkem „tytyty“.)
Na tebe ty bramboro!
Kdyby tudy projel vlak, (Ručičkami dělá pohyby jako mašinka.)
byl by z tebe bramborák. (Tleská do dlaní, jakože ukazuje placku.)
@Petttruše klukovi budou v prosinci 3 a s řečí je na tom ještě hůř. Řekne máma, táta, babí, ňam, huí - vlak, eš - ještě, bubu - tunul, schovat se, a pak citoslovce ke zvířatům. Ještě zvládne jednoduchou větu Tady je. A to každý den čteme pohádky a básničky, říkám mu co vidíme. Před spaním převyprávím, co jsme ten den dělali. A stejně mluvit nechce.
Jinak barvy pozná celkem bezpečně (ale občas dělá naschvály), písmenka ani číslice ho nezajímají. Bez plen je zhruba 2 měsíce. Nají se sám. Ale při oblíkání a svlíkání mě potřebuje, nechce to ani zkoušet sám (teda abych mu nekřivdila, tak mikinu na zip si sám sundá).
@Jitka1976 Jsem si vzpomněla jak jsem zpívala „sobě“ protože malý nechtěl ![]()
„Mami nezpívej, já nechci“ a já „Já nezpívám tobě, ale sobě“ ![]()
Já jsem teda měla strach, aby malý mluvil, jelikož jeho nevlastní brácha měl problémy s řečí ještě v 1. třídě. Takže jsem mu „četla“ už od 3 měsíců. Ukazovali jsme obrázkové knížky zvířátek a dělali jejich zvuky apod.
Nebo jsem s ním ještě nechodícím chodila po bytě, ukazovala na věci a pojmenovávala mu je. Později ukazoval on, já pojmenovávala. No a nakonec se ptala kde co je a ukazoval on (ještě nemluvil)
Mluvit mi začal v 1,5 roce. Ve dvou letech uměl počítat do dvaceti, protože jsme v bytě neměli výtah a počítali schody. Za volantem jsem mu zpívala a recitovala krátké říkanky, Takže pořádně ještě nemmluvil, ale uměl knížku básniček zpaměti. A všechny písmenka uměl po druhém roce, protože dostal dřevěnou skládačku písmenek a chtěl abych mu písmenka říkala.
Všechno jsme učili tak nějak „mimochodem“ a šlo to vždycky rychle. Akorát nechtěl říkat barvy, ale to jsme zvládli ve 3 letech během dvou dnů na lentilkách. ![]()
Spousta lidí mi říká, že ho už nemám nic učit, že se bude ve škole nudit. Ale říkám si, že zase až tolik toho neumí a navíc ho to baví. Minule se mě ptal jak se píšou některá písmenka a hned si to šel zkoušet a šlo mu to. Tak já nevím, ale když má zájem sám, tak je škoda mu to neukázat, ne ![]()
@pepřenka Jo, to je ono…jen tak mimochodem a všude…v autě to je super…
Když děckám rozdávám svačinu, zpívám u toho: „Cupy, dupy u chalupy, dva ježci se honí, třetí čeká na jablíčko, sedí pod jabloní…cupy, dupy u chalupy, někde vedle plotu, když těch jablek bude více, dá je do kompotu…
Nalejvám čaj a zpívám…Když odcházíme zpátky do třídy v patře a chci, aby děti šly potichu, říkáme: "Myšky chodí pěkně tiše, mají tlapky jako z plyše…tiše myšky pššššíí, pššššíí, pšššššíí..ať vás kočky neslyší!!!“ A děti jdou potichu po schodech a pořád si to opakují dokola…