Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se zeptala těch, co byli s prckem v jednom roce na sonu srdce, jak to zvládli. Malý je preventivně sledován od narození tzn., že jsem tam byli v jednom měsíci a pak v půl roce. To už byla teda pěkná fuška ho udržet nějakých 20 min. v klidu na zádech, bez pláče.
Teď nás to čeká v roce a to si fakt nedokážu představit. Nevydrží v klidu ani minutu natož ležet na zádičkách.
Prý dětem dávají nějaký oblbovák. Nevíte o tom některá něco? To se mi fakt moc nezamlouvá.
Asi koupím nějaké nové hračky a snad ho zaujmou natolik, že bude hodný.
Já jsem byla s Anežkou na ultrazvuku srdce, když jí bylo asi 1,5 roku. Byly jsme hospitalizované v nemocnici s podezřením na zánět ledvin a při příjmu přišli Anežce na šelest (naštěstí snad jen z horečky), a tak nás nefroložka poslala i na kardiologii. Od té doby jsme tam byli už třikrát, naposledy minulý týden. Chodíme ale k výborné doktorce, která to s dětmi velmi umí,celou dobu Anežce „vysvětlovala“ co vlastně dělá, a má úžasnou sestřičku, která dokázala naši treperendu udržet v klidu a bez pláče a natočit ji EKG. Když jsme tam byly poprvé po návratu z nemocnice domů, tak mi i sestra říkala, že je možné, že z toho nic nebude, že děti v klidu nevydrží. Vlastně už v nemocnici ji dělali EKG a dopředu moc nepočítali s tím, že to k něčemu bude, že nevydrží v klidu ležet. Ale Anežka z toho byla asi tak vyjevená, že jen koukala a poslouchala, co jí ta doktorka (sestřička) říká. Tak držím palce, ať to zvládnete a hlavně ať je vše jak má být.
Ahojky… Chodíme na kardiologii každé 4 měsíce, naše dračice normálně v klidu nevydrží, ale pan doktor ji natočí obrazovku a ona kouká a poslouchá svoje srdíčko… naposledy začala brečet na konci, když už nic neslyšela…
Ahoj, my chodíme se srdíčkem pravidelně už od 10-ti týdnů. A musím říct, že čím je starší a má víc rozumu, tím je to horší. Naposledy jsme tam byly minulý týden. Na EKG se uklidnila, když jsem si ji po:,–(ila na klín. Ultrazvuk probrečela, a to jsem s sebou měla kabelu hraček a knížek, bohužel se minuly účinkem, protože slečna byla naštvaná, že musí ležet na zádech. Ale uspat už bych ji nenechala, tu chvilku to vydrží.
A její pláč zřejmě při vyšetření nevadil, ale možná záleží, jaké má srdeční vady.
Ještě jsem si vzpomněla, že jsem ji u toho někdy kojila, aby byla v klidu.
Tak držím palce, hlavně ať je srdíčko vpořádku!
My jsme taky sledovaní (perzistující aortální dučej), od cca 6m každé 4m, chodili jsme do frýdecké nemocnice, EKG a sono, většinou vytrvalý řev. V lednu jsme byli v Ostravě na Fifkách (krajské kardiologické zařízení, MUDr. si nás tam převelel, mají supr sono mašinu). A celkem klid. Na EKG nám malou (22m) vzali, já i manžel jsme čekali v čekárně a čekali jsme tóčo a ono nic, za pár minut ji sestry přinesly a byla vysmátá. Na sono jsme šli všichni tři aby manžel tišil řvouna a já se od doktorů dozvěděla co je nového. Bylo tam přítmí jen sestra měla rozsvícenou lampu u PC, pan doktor pouštěl průtoky (štěkání) a barvičky na doppleru, malá byla v klidu, zaujatá, v naprosté pohodě. V září jdeme zas tak snad to opět proběhne hladce.
Záleží jak moc potřebuje lékař klid a spolupráci k vyšetření, tomu našemu to nevadilo, jen když malá neřvala tak jsme se dozvěděli víc i my.
Děkuji všem za informace. Malý naštěstí žádnou vadu nemá, jen prodělal novorozeneckou sepsi a tyto dědi do jednoho roku preventivně sledují.
Jenže Mudr. vždy važaduje naprostý klid mimča, aby mohla změřit to či ono.
Tak uvidime, jak to tentokrát dopadne.