Prokletí Kirké - otázka na dětský tábor - poraďte
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lentilka93 Pokud se nepletu, promenila celou posádku krom Odyssea ve vepre, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kirk%C3%A9
edit adminem - urážky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
huso - https://cs.wikipedia.org/wiki/Kirk%C3%A9
Ha ha, tak ono se nám „Oučko“ umí vztekat
no co, nikde to nemohla najít, asi má wikipedia u nich v obci vypadek. Jo a právě jsem pi přečetla, že se někdo jmenoval Pi. ču. s ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ou píše:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kirk%C3%A9
Nono.
![]()
Hele, já mám z dětství v paži Mertlíka, ale je pravda, že už jsem ho nečetla asi 35 let. ![]()
Ten odkaz, cos sem důležitě hodila, jsem si vyhledala jako první.
Ale „V čem spočívalo prokletí Kirké“ jsem tam nenašla.
On taky dotaz lze vykládat oboustranně: prokletí Kirké, jakože Kirké proklela, nebo Kirké byla prokleta? ![]()
Takže nechytruju a normálně odpovím na dotaz, nebo mlčím navždy. ![]()
Mám vlákno ve sledovaných, protože fakt nevím, husa.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lentilka93
Ale tak zas bych pesimisticky nezevšeobecňovala. ![]()
Třeba to někdo rozsekne. ![]()
Já si pamatuju to s tím zkameněním Skylly, pak Odysseus s prasatama a ve finále to, že Odysseův a Kirčin synek se vydal hledat tatínka a nešťastnou náhodou ho zabil dřív, než se dozvěděl, o koho jde. ![]()
Ale v čem spočívalo prokletí…
![]()
Beztak nešťastná láska nebo prachy, to se dá hledat za vším.
Ve starejch řeckejch bájích teda spíš ta láska.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lentilka93 píše:
@stinga vazne?psala, ze nemuzu dohledat ani lidi ktere jsem oslovila nic nenasli
já jsem to hodila na Googlu, a hned mi to vyskočilo na Wikipedii - Kirké - ale je to dlouhé a podrobné, nechce se mi to studovat
ale je tam něco, že proměnila Picuse v ptáka a jeho posádku v jeleny nebo co
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bubla Bůčková píše:
Ha ha, tak ono se nám „Oučko“ umí vztekatno co, nikde to nemohla najít, asi má wikipedia u nich v obci vypadek. Jo a právě jsem pi přečetla, že se někdo jmenoval Pi. ču. s
taky hledím na to jméno - no hrůza, asi proto jsme se to ve škole neučili ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
já jsem to hodila na Googlu, a hned mi to vyskočilo na Wikipedii - Kirké - ale je to dlouhé a podrobné, nechce se mi to studovatale je tam něco, že proměnila Picuse v ptáka a jeho posádku v jeleny nebo co
Já to právě pečlivě přečetla, protože nesnáším, když něco nevím - a furt nevím!!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sirikit píše:
Já to právě pečlivě přečetla, protože nesnáším, když něco nevím - a furt nevím!!![]()
![]()
no já to taky přečetla, ale už mi to v tolik hodin až tak nemyslí, a kromě toho Picuse a jeho posádky, tam o žádném prokletí není
a trochu nechápu, jak na to mají odpovědět děcka na táboře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
no já to taky přečetla, ale už mi to v tolik hodin až tak nemyslí, a kromě toho Picuse a jeho posádky, tam o žádném prokletí není
a trochu nechápu, jak na to mají odpovědět děcka na táboře
Tak.
Já jsem strašnej zvídálek, tuhle jsem s plným zaujetím řešila i nejasné zadání matematického úkolu pro žáky 3. ročníku prvního stupně - a dala jsem to! ![]()
Takže oslovování „huso“ a hýření odkazy na wiki, které si sama vkládající evidentně nepřečetla, mi přijde poněkud… jak bych to jenom jemně
… éééch… nedomyšlené. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lentilka93 píše:
Otazka na detsky tabor..,,Vcem spocivalo prokleti Kirké?,, Nemuzeme nikde dohledat![]()
Jejím prokletím byla láska.
. respektive láska k zadaným mužům. To vyústilo až k tomu, že její nemanželský syn zabil vlastního otce.
Jenom by měl zajímalo, jestli to není tematický tábor pro děti z rozvedených rodin. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že se každého dotkla proutkem a proměnila je ve vepriky.
Myslím, že chtěla Odyssea donutit, aby ji chtěl jako ženu. Četla jsem to naposledy na základce, takže si to už vše nepamatuju. Měla jsem to ale ráda. A četla jsem ty od Petisky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kirké byla dcera boha sluce Hélia a jeho manželky Persy, byla proslulá kouzelnice. Žila na ostrově Aiaia daleko na západě, kam se málokdy dostali lidé. Jednou se na ostrov dostal Odysseus, zahnal ho tam s celou posádkou vítr, připlavbě po dobytí Tróji. O. vyslal několik členů posádky, aby šli prozkoumat ostrov. Kirké je čarovným nápojem a mávnutím kouzelného proutku proměnila ve vepře. O. se za ní vypravil a chtěl ji přesvědčit, aby jeho druhům vrátila zpět lidskou podobu. Jeho odvahu ocenil bůh Hermes, dal mu bylinu, která rušila její kouzla, aby ho nemohla očarovat a poradil mu, aby vytaseným mečem donutil Kirku odpřisáhnout, že jeho druhy odčaruje. Kirké mu to slíbila, ale pod podmínkou, že u ní rok zůstane. O. v zájmu svých druhů souhlasil a podmínku splnil. Žilo se mu tam docela dobře, dokonce s Kirké sblížil, ale po uplynutí lhůty ji požádal aby je propustila. Kirké mu vyhověla, protože věděla, že zakrátko se utěší jeho synem, který se jí narodí. Na cestu je vypravila s mnoha cennými radami a bohatými dary.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tininas píše:
Jejím prokletím byla láska.. respektive láska k zadaným mužům. To vyústilo až k tomu, že její nemanželský syn zabil vlastního otce.Jenom by měl zajímalo, jestli to není tematický tábor pro děti z rozvedených rodin.
Tak v tomto ohledu mi přijde, že s monogamií si ve starým Řecku nikdo moc hlavu nelámal.
Jako děcko jsem nepobírala: tak Zeus měl manželku Héru, jasný. ![]()
A co teda furt ty fórky s Lédou a Labutí, pak zas jako Zlatej déšť s někým jiným, pro nemanželský děcka nebylo kam plivnout a ostatní postavy se s nějakou věrností manželskou taky obzvlášť nezatězovaly. Sice pravda Filemon a Baucis, ale ti už celkový dojem nezachránili.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit