Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
pravděpodobně se budu muset soudit s otcem svého dítěte, neboť neustále zdržuje všechny pokusy o mimo-soudní vyrovnání. Otec dítěte má trvalé bydliště v okrese Klatovy. Budu tudíž podávat žalobu k okresnímu soudu v Klatovech. Máte některá osobní zkušenost s tímto soudem? Zajímá mě především rychlost vyřízení. Nicméně budu ráda i za jakékoli další postřehy a zkušenosti.
@Clariola A o co půjde? Výživné? Podala bych to v místě bydliště dítěte…
@Clariola pokud jde o dítě, tak podat v místě TP dítěte, nikoliv otce dítěte. Protože jinak Ti to stejně navedou na soud, ke kterému přísluší dítě.
@Keyllah momentálně otec vymyslel, že chce test DNA
Takže půjde o žalobu na určení otcovství + návrh na svěření do péče matky + výživné pro dítě i matku. Tato žaloba se musí podávat podle trvalého bydliště otce…bohužel, pro mě to bude cestování přes celou republiku ![]()
@Clariola nemusí. Dej to na soud v místě svého bydliště s odůvodněním, proč nemůžeš cestovat přes celou republiku - např to dítě a soud ti na 99% vyhoví. A v tomhle případě se jedná o dítě, tudíž návrh v místě bydliště dítěte, nikoliv otce. Já chtěla, abysme se dostali před soud, který je rychlejší, než náš a prdlajs. Samože mi to teď převedli sem k nám, dle tp dítěte. Taky jde o svěření do péče plus výživné.
@Clariola Nevím jak u otcovství, ale výživné a péče je určitě dle trvalého bydliště dítěte. Navíc u popření otcovství vás musí otec žalovat, takže si myslím, že taky to bude Vaše bydliště…jak jsi přišla na to, žeto má být podle otce?
@Keyllah taky by mi zajímalo, kde k tomu zakladatelka přišla
otcovství má popírat on, nikoliv ona ![]()
@Clariola píše:
@Keyllah momentálně otec vymyslel, že chce test DNATakže půjde o žalobu na určení otcovství + návrh na svěření do péče matky + výživné pro dítě i matku. Tato žaloba se musí podávat podle trvalého bydliště otce…bohužel, pro mě to bude cestování přes celou republiku
Já bych normálně podala výživné a svěření do péče u vás u soudu. A na něm bych nechala to popření…předpokládám, že to nebyl tvůj výmysl to popření otcovství, takže bych se tím nezabývala…
Taky jsme se soudili o otcovství a chvilku si nás soudy přehazovaly podle TP. Ale je fakt, že otcovství se nakonec řešilo podle TP otce.
@martina.se píše:
@Keyllah taky by mi zajímalo, kde k tomu zakladatelka přišlaotcovství má popírat on, nikoliv ona
Ono se tam dříve psala „dle bydliště žalovaného“…záleží kdo to žaluje. Ale u těchto! dětských" věcí bývají příslušné oba soudy - dítěte i žalovaného. U výživy a péče to tak je.
@martina.se píše:
@Keyllah taky by mi zajímalo, kde k tomu zakladatelka přišlaotcovství má popírat on, nikoliv ona
@Marthalex píše:
Taky jsme se soudili o otcovství a chvilku si nás soudy přehazovaly podle TP. Ale je fakt, že otcovství se nakonec řešilo podle TP otce.
A kdo žaloval koho?
@Marthalex pokud je důvod malé dítě, zažádáš o převedení k příslušnosti dle tp dítěte, tak soud vyhoví.
@Keyllah a @martina.se zjistila jsem to v několika právních poradnách, jmenovitě Aperio a pár dalších. Pokud by to šlo podat podle bydliště dítěte, tak bych byla ráda. Nedovedu si představit cestování např. v šestinedělí. Asi se spojim rovnou s právníkem. Díky ![]()
Rozhodila se mi citace a moje reakce na ní, tak se omlouvám, není pravda, že popírání otcovství musí dělat otec, popřít otcovství může jedna ze tří zúčastněných stran, bio otec, manžel nebo matka, je to jedno. U nás jsem o popření otcovství podávala žalobu já, podala jsem ji k soudu dle TP dítěte a oni to stejně převedli a soudy probíhaly v Praze podle TP otce, který byl v RL.