Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda je tu někdo, kdo řeší podobné problémy jako my. Bydlíme na vesnici a chováme tady hospodářská zvířata - ovce, kozy, drůbež. A jedinými našimi sousedy jsou měšťáci, co tady mají chalupu a jezdí sem na víkendy. Dlouhou dobu bylo vše v pohodě, z dálky jsme se zdravili, žádné problémy nebyly. Pak ale sousedovi - starému dědovi - začalo vadit, že s jeho zahradou sousedí náš výběh pro slepice. Bylo to z ničeho nic - odněkud jsme přijeli, soused stál za plotem, lomcoval jím a řval po mě, ať si tu zvěř okamžitě zlikviduju, nebo něco udělá. Stála jsem jak opařená. Pozjišťovala jsem si na internetu, jestli chovem slepic něco neporušujeme - rozhodně ne, na vesnici je chov zvířat normální a když tady má někdo chalupu, musí s tím počítat, že mu budou za plotem pobíhat zvířata. Žádný nadměrný smrad neprodukujeme, zvířata máme v čistotě. Asi o dva týdny později, o víkendu, jsem se bavila se synem toho souseda, co po mě řval, a on říkal, že jemu slepice nevadí, že s tím počítá, že jsme přece na vesnici. Tak jsem myslela, že už je všechno ok, že to měl soused jen asi blbou náladu. Jenomže o pár měsíců později to začalo nanovo, a vyhrožoval že nám bude dělat různé problémy, pokud si slepice neodstěhujeme a ukázal nám přesně kam je máme dát, aby byl spokojený - to už se mi přestávalo líbit, aby nám diktoval, kde přesně budeme co mít. Přesto jsme nakonec ustoupili a v rámci dobrých vztahů slepice odstěhovali jinam. S jeho zahradou tedy momentálně sousedí jen naše zeleninová zahrádka a jen malilinkatým kousíčkem i výběh pro ovce a kozy - ale 99% tohoto výběhu, vč. veškerého zázemí, je úplně mimo, takže to mu doteď nevadilo. Jenomže poté, co jsme odstěhovali slepice, začal mít hloupé řeči i na tato ostatní zvířata. Z druhé strany s jeho zahradou sousedí také pastvina pro koně, kterou tam má jiný člověk z vesnice - koně tomuto pánovi nevadí, naše zvířata jo. A majitel těch koní nám nabídl, že si na jeho pastvinu můžeme dávat naše zvířata, že má tolik trávy, že to jeho koně nespasou. Dnes jsme je tam měli puštěné a už po mě soused zase řval, ať si ty zvířata laskavě uvážu, že nám zdrhly ke koním - řekla jsem mu, že nám tam nezdrhly, že to máme domluvené s majitelem, že je tam můžeme mít. Na to mi řekl, že on s tím ale nesouhlasí, protože nechce, aby mu ožírali zahrádku!!!
No jako fakt nechápu, žádnou zahrádku mu neožírají - k němu se vůbec nedostanou, koně mu tam nevadí a naše ovce a kozy jo? Prostě zase hledá způsob, jak nám znepříjemnit život! Mám toho vážně dost! Hlavně, že on si k nám, na naši zahradu, hází veškerý odpad - něco mezi kompostem a smetištěm - popelnici nemá - to mu je úplně jedno, že to hází normálně sprostě přes plot na cizí pozemek, a já blbec jsem si ještě netroufla mu na to něco říct, jen si nechávám diktovat co a kde budu nebo nebudu mít! Za chvíli mu začnou vadit naše děti, ne? Achjo, tak jsem si zase postěžovala… Snažím se být klidná, jsem v sedmém měsíci a prostě na tohle už nemám žaludek ![]()
To je drsný.. asi bych vyslala chlapa, ať mu vysvětlí, že si nenecháte od nějakýho protivnýho dědka kecat do života.. Je tam jen na víkendy naštěstí, jestli chce na starý kolena boj, má ho mít, tohle bych si fakt nenechala líbit
Ty se nestresuj ![]()
Pána bych pohnal před obecní pořádkovou komisi, pro urážky a slovní napadání. Jen je potřeba si zajistit svědky. Pořádková komise mu za toto chování může uložit pokutu myslím v řádu tisíců korun, pokud by něco provedl a řešilo se to ve správním řízení, můžou to být až desítky tisíc korun.
Edit: pardon, přestupkovou komisi - pořádkové komise byly za minulého režimu.
Omlouvám se.
Příspěvek upraven 21.06.15 v 13:53
@sao slušně bych se zeptala, co konkrétmě mu vadí… ano, koza se umí dostat všude, perličky třeba například šíleně řvát atd., koně většinou nenadělají tolik hluku, jako ovce a kozy… pokud není schopen argumentovat něčím skutečně otravným, tak bych mu například ten bordel začalal házet zpátky ![]()
Zkusila bych to přes toho jeho syna, nebo se poradit s jinými sousedy… Lituju vás.
Obávám se, že starý pán je prostě kverulant. Vy jste si něco s pánem udělali? Že koně nevadí, ale vaše kozy, ovce a slípky ano. ![]()
Myslíš, že by opravdu byl schopen vašim zvířatům něco udělat? Pokud ne, neřešila bych to. Promluvila bych s mladým, o kterém píšeš, že je s ním řeč, možná bych poslala chlapa. Ono pro některé chlapy je fakt hovor s chlapem podnětnější, přijatelnější.
Bože díky za samotu!
A mám takový pocit, že popelnici podle zákona o odpadech musejí mít i chalupáři. Pokud ji nemají, tak musejí uvěřitelným způsobem dokladovat, jak likvidují odpad na chalupě.
@sao odpadky nahazet zpatky („sousede, asi vam k nam omylem neco spadlo, vracim“) a se zveri at si trhne, muze si udelat dvoumetrovej betonovej plot. Vy musite maximalne tak zabezpecit, aby nejaka koza nemohla treba prostrcit hlavu plotem a ukousnout mu gladiolu.
@Jura007 bydlím taky jako chalupář v podstatě, nemám tu TP… platí se za popelnici na objškt, ne na osobu a to nějakých 700 za rok…
@Krrysa Tak nějak jsem to myslel. I když objekt není obývaný celoročně, popelnici by měl mít (pokud má popisné číslo).
@Jura007 jojo, je to tak, říkala mi to paní na úřadě, když jsme se sem stěhovali a rovnou hlásili, že tady nechceme mít TP. takže paltíme normálně za odpad na TP a tady těch sedm set na celej objekt a rok..
Na sousedské spory bacha…jsou to ty nejhorší…dle právníků. Ono je hezké „vykašlat se na souseda“…a podobné rady…ale, soused v noci nasype otrávené zrní slepicím, hodí ovcím a kozám jablka propíchaná hřebíky…nikdo ho neuvidí, nebudou svědci NIC…vy máte po zvířatech a soused se bude chechtat. Tím nechci říkat, že máte ustoupit, ale musíte vzít v potaz VŠECHNY varianty a tento soused je evidentně magor schopný všeho.
No tak toho bych hnala svinskym krokem!! Hazet odpadky na vas pozemek a jeste na vas rvat, kde mate mit na vlastnim pozemku zvirata? Odpadky bych mu laskave vratila a zvirata nechala zveri, on je tam jen na vikend, tak at sklapne, nebo si najde jiny objekt.
@SIMONA1234 píše:
Na sousedské spory bacha…jsou to ty nejhorší…dle právníků. Ono je hezké „vykašlat se na souseda“…a podobné rady…ale, soused v noci nasype otrávené zrní slepicím, hodí ovcím a kozám jablka propíchaná hřebíky…nikdo ho neuvidí, nebudou svědci NIC…vy máte po zvířatech a soused se bude chechtat. Tím nechci říkat, že máte ustoupit, ale musíte vzít v potaz VŠECHNY varianty a tento soused je evidentně magor schopný všeho.
Toho bych se taky bála. Ale jak se dá protivný stařešina umlčet? ![]()
@Petule030 píše:
Toho bych se taky bála. Ale jak se dá protivný stařešina umlčet?
Osobně? Já bych vzala flašku toho, co soused pije, zašla za ním a řekla: „Pane Novák, jsme sousedi…bydlíme tu už X let, spokojeně a chceme tu takhle dál bydlet…my i vy, i když jste jen chalupáři, že jo? My tu máme zvířata, je to vesnice, zvířata sem holt patří…vám to vadí, což i chápu…pojďme se teď spolu domluvit, co vám vadí KONKRÉTNĚ..??? A jak to vyřešíme k oboustranné spokojenosti. Nechceme spory, ani vy ani já…Co navrhujete? Co vám vadí?“ A rozjela bych DISKUZI…vyslechla bych ho…třeba nakonec zjistí, že to není takový horor, že mu třeba vadilo, že slepice podhrabávají plot…nebo kohouti řvou u oken…Společně najdou řešení k oboustranné spokojenosti.
Dělat si naschvály, vyhrožovat, táhnout to přes obec…BLBOST…vzít flašku a pokecat.