Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já Teda nechápu, komu vadí to dětské hřiště? Vždyť mají jedno malý dítě, co asi může dělat tak hroznýho, že by to někomu mohli vadit? Já bych si udělala betonový plot a hotovo. Budete mít pokoj.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za normální reakce. Pokud si do 2 m výšky můžu postavit k plotu něco jiného, vyřešíme to dřevěnou plotovkou. Myslela jsem, že je na to potřeba také povolení. Zároveň všechno vyfotím a pošlu jim upozornění na to, že plot se vzdouvá a že jelikož rostlina je jejich a stejně tak zelená plachta, případná výměna pletiva bude na jejich náklady.
Já bych ti poradila zkusit se se sousedy dohodnout. Nech udělat vytyčení hranic a pak nechte udělat betonový plot. Já bych ho udělala na své náklady s ozdobným reliéfem oboustranně, tak aby to měli hezčí i sousedi, jako ústupek. Klidně 2,5 m vysoký ( nad 2 m výšky je ale potřeba územní rozhodnutí). Pokud bude do 2 m, bude stát na vašem pozemku a nebude hraničit s veřejným prostranstvím, nepotřebujete povolení od úřadu ani sousedů.
Důrazně ale doporučuji se zkusit se sousedy dohodnout. Betonový plot (nevím, třeba hnědý), se vzorem po obou stranách pozemku, zajistí vám i sousedům dostatek soukromí, čáatečně odhluční, je bezúdržbový a neprohne ho žádná rostlina.
Ten plot nemůže být správně, poradne natazen, jinak by s nim rostlina ani nehla…betonové sloupky jsou, takže při poradnem vypnutí plotu není možné, aby se prohybal. Je to pevný drát, který nemá vůli a není elasticky.
@aiwwa píše:
Zakladatelko a co vzít flašku vína a za sousedkou zajít a zakopat válečnou sekeru?
Ze zkušenosti, opravdu existují lidé, se kterými se prostě nedomluvíš, ať pro to uděláš cokoli. A „klid“ v jejich pojetí znamená, že si budou doslova dělat co chtějí a ty máš držet pusu. Když se slušně ohradíš, jsi potížista a můžeš si za to sám
![]()
Myslím si, že spousta reakcí tady vzniká prostě z toho, že opravdu málokdo měl někdy tu čest s někým, komu vadí i to, že vůbec existujete, jen tak z principu. A opravdu jsou lidé, kteří si stěžují doslova na všechno a všechny. Je to pro ně zábava a obyčejná výplň času. ![]()
@Eemii píše:
Ten plot nemůže být správně, poradne natazen, jinak by s nim rostlina ani nehla…betonové sloupky jsou, takže při poradnem vypnutí plotu není možné, aby se prohybal. Je to pevný drát, který nemá vůli a není elasticky.
A ja myslim, ze tenhle napínací plot docela pruznej je ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
Ze zkušenosti, opravdu existují lidé, se kterými se prostě nedomluvíš, ať pro to uděláš cokoli. A „klid“ v jejich pojetí znamená, že si budou doslova dělat co chtějí a ty máš držet pusu. Když se slušně ohradíš, jsi potížista a můžeš si za to sám![]()
Myslím si, že spousta reakcí tady vzniká prostě z toho, že opravdu málokdo měl někdy tu čest s někým, komu vadí i to, že vůbec existujete, jen tak z principu. A opravdu jsou lidé, kteří si stěžují doslova na všechno a všechny. Je to pro ně zábava a obyčejná výplň času.
to já vím moc dobře, bohužel. Ale aspoň bych to zkusila.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za normální reakce. Pokud si do 2 m výšky můžu postavit k plotu něco jiného, vyřešíme to dřevěnou plotovkou. Myslela jsem, že je na to potřeba také povolení. Zároveň všechno vyfotím a pošlu jim upozornění na to, že plot se vzdouvá a že jelikož rostlina je jejich a stejně tak zelená plachta, případná výměna pletiva bude na jejich náklady.
Potřebujete souhlas souseda při stavbě plotu?
Pokud oplocení splňuje podmínky, při kterých není potřeba vést územní řízení, je možná stavba plotu bez souhlasu souseda.
Jak již bylo uvedeno dříve, je zde výškové omezení. Stavba plotu nad 2m již souhlas souseda potřebuje, protože probíhá územní řízení.
Zkopírováno z netu
@Anonymní píše:
Jinak..vím o tom svoje, protože jsme si tím prošli. Máme dům v zástavbě starych vil a snažíme se ji jako takovou zachovat. Takže když sousedi udělali plot s zeleného pletiva, šly na mě mrákoty ![]()
Zahradu máme velkou, takže volba vlastní plot poněkud momentálně nereálná. Tedy jsme zasadili habry. A dali na plot právě ten rákos. Dočasně.
U nás to má i druhou stránku, že stará paní už je bohužel,,mimo, a denně stokrát poslouchat, kdo jsem, zda se budem srm stěhovat, zda kojím..a že jí za války zabili manžela atd je úsměvné tak prvních 14 dní. Její dcera ( cca 60) tam pak pobíhala a vyvolavala, že jsme jí znicili krásný plot.
Moje volba byla nakonec lahvinka červeného a v klidu si říct, proč jsme to tak řešili. Nakonec se i ona omluvila, že to chápe. A my zase slíbili, že rákos sděláme, jak dorostou habry.
Není nad klid sousedů..nemusíte se milovat, ale respektovat je fajn.
Tím chci říct, že možná cesta smíru je vždy lepší… : ![]()
@lucenka píše:
Tak si pořiď svůj kvalitní plot. Ještě jsem neviděla, že by popínavka zničila plot
Ani ja to nevidela. nechapu, proc nezasadit popinavku i z jeji strany a budou koukat na zelenou krasu, misto toho osklivyho plotu.
@zoidberg píše:
Teda můj soused je kretén, ale tohle by si nedovolil. Vážně to vypadá, že to na plot vyvíjí tlak, čímž se samozřejmě deformuje a poškozuje. Plot bude s největší pravděpodobností Váš, tak jej musíš udržovat, tzn. klidně udělej rekonstrukci a při tom tu zelenou hrůzu vytrhej. Bez souhlasu můžeš dát stejný nebo podobný, v případě že by měl jiné rozměry nebo by byl úplně odlišný, potřebuješ jejich souhlas nebo územní rozhodnutí, kde budou sousedi účastníky řízení. Každopádně rostlinu na svém pozemku můžeš zlikvidovat.
A z čeho usuzujete, že plot je pravděpodobně zakladatelky? Že jsou sloupky na její straně?
no někde být musí a to i u společného plotu. Plot stavěl developer, takže zaměřen bude nejspíš správně na hranici pozemků a pokud ho pak ve smlouvě nepředvedl pouze jednomu ze sousedů, je společný. A v takovém případě by zrušením plotu bez předchozí dohody a vytrhánim kytky (narozdíl od zkrácení přesahujících větví) jednala zakladatelka protiprávně.
Pred touhle zelenou hruzou bych si udelala na svem pozemku betonovy plot a mela bych svaty pokoj…
@jezz1e
a kde kdo usuzoval, že je její?? Dle mě tu nikdo. To si myslí snad jen zakladatelka, nicméně to neví.
A kdo kde psal, že chce plot zrušit? ![]()
Taky nikdo..pouze sdělat tu hnusnou hadru ![]()
A na své straně si to upravit podle sebe, na což má právo.
Komu patří plot?
Dříve platilo, že vlastník pozemku odpovídá za postavení plotu po pravé straně při pohledu od veřejné komunikace a tento mu patří. V současné době takové obecné ustanovení neplatí, stavební zákon otázku vlastnictví neřeší. Jsou tedy v zásadě tři možnosti. Buď po vzájemné dohodě mezi sousedy není žádný plot, obvykle to bývá mezi pozemky mimo zástavbu v obci. Mít plot totiž není podle zákona obecnou povinností, nařizován je pouze ve vymezených případech. Druhou možností je, že sousední pozemky odděluje jeden plot. Vlastníkem je pak jeden ze sousedů, nejčastěji ten, který ho postavil, mohou ho však vlastnit společně. V tom případě je důležitá dohoda o jeho údržbě. Spíš absurdní možností jsou dva ploty na téže hranici. Stává se to naštěstí jen výjimečně, když se sousedé nedokáží dohodnout.
Plot ano, či ne?
Jak jsme již řekli, zákon až na výjimečné případy nikomu nenařizuje, aby si pozemek oplotil. Přesto může stavební úřad nařídit postavení plotu, a to většinou na základě podnětu třetí osoby. Jde zejména o případy, kdy provoz nebo život na neoploceném pozemku obtěžuje sousedy či jinak omezuje jejich užívací práva k pozemkům vlastním. V sousedských vztazích bývají často předmětem sporu zvířata, která zabíhají na vedlejší pozemek a jeho vlastník se proti tomu bouří. Svým plotem nesmíme omezovat přístup jiných vlastníků na jejich pozemky.
Jak jste to vyřešili nakonec? Je totiž absurdní před svůj plot stavět ještě jeden. Zásadní je či ten plot opravdu je, vás, obou či jen souseda. U nás stále platí pravidlo pravé strany, že patří nám plot zprava. Každopádně pokud je plot opravdu JEN vás, tak je považován za vaši věc a soused ji nemůže nijak využít bez vašeho souhlasu. Ani vaše auto si nemůže půjčit přece bez vašeho souhlasu, tak ani propůjčit plot si nemůže. Protože popínavá rostlina pokud roste z jeho pozemku je vnímána jako jeho věc a ta trvale používá vaši věc(plot) jako oporu. Nejde o dotek ale přímo přede o podpěru. Tedy trvale používání vaši věci přece. Takže pokud s tím nesouhlasíte, soused musí odstranit a je úplně jedno jestli plot ničí, či ne. Popinavku samozřejmě může nechat, ale musí k ní vést vlastní konstrukcí nebo vysadit keře, ty nesmí být vyšší než 3m u pozemku. Pokud chce vyšší než 3m a nemá váš souhlas, musí zasadit 3m od rozhraní pozemku. Sundat cizí plachtu ze svýho plotu určitě můžete i když vám původně nevadila, musíte ji však vrátit sousedům.