Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti se spaním čerstvě narozeného miminka ve spacím pytli, jde v něm miminko polohovat na boky na spaní? (je možno koupit hnedka pytel např. na půl roku? Jaká je to velikost?) Jak jste spokojené? Je to lepší jak normální peřinka v postýlce? Začátkem léta čekáme přírustek do rodiny a tak si pořádně nevím rady s výbavičkou.. díky za názory.
Ahoj, já měla pytel hned od narození, byl poděděný, takže jsem nad jeho nákupem nepřemýšlela. Byl super, jenže v 6ti týdnech Adélce zjistili špatnou kyčli, takže vyfasovala Frejkovu peřinku (udržuje 24h denně dítě v abdukční poloze) - a s tou se do pytle samozřejmě nevešla. Takže jsme dali peřinku, ze začátku jen slabou deku. Zase teď máme po problému - nemusíme učit na peřinku. Některé děti z „pytlů“ s tím prý mívají potíže.
Ahojky, tak já dávala malého první 3 měsíce spát do zavinovačky a ke konci 3 měsíce se mu v ní již nelíbilo, jelikož tam neměl tolik prostoru na kopání nožičkami, tak dostal spací pytel a v něm jě naprosto spokojenej ![]()
Určitě je to možné, třeba na MMB mají spoustu pytlů, ale osobně si myslím, že mnohem lepší je na novorozence zavinovačka. Když je mimčo zavinuté, mnohem líp spí, naše malá v ní spala do 5 měsíců. Příznivcem peřinky nejsem, přišlo mi, že by se malá mohla zavrtat obličejem pod peřinku a mohlo by to být nebezpečné, později by se zase odkopávala. V 5 měsících jsme přesunuli ze zavinovačky do pytle a spí v něm dodnes, i když dnes už to střídá s peřinou.
Ahojky, tak mne spal malý v pytli cca od 1 měsíce, do té doby by nezavinutý neusnul. A je to fakt individuální, kamarádce kluk bez zavinutí neusne ani teď,v 6 měsících, takže pytel o velikosti 0-6 měsíců vůbec nevyužila.
Ještě jedna věc mě napadla a je důležitá !!! Na zavinovačky pozor - jak jsem psala, měli jsme problémy s kyčlemi, a tak jsem o tom lecos načetla. Prý těsné zavinování zavinovačkami (které mnohým novorozeným dětem umožní cítit se jako v bříšku a klidněji spí) může zapříčinit nesprávně vyvinuté kyčle. Ideální poloha nožiček je totiž tak trochu „na žabáka“ - odborně se jí říká abdukční. Když budete pravidelně dítě zavinovat a nohy mu tím narovnávat, můžete si to pěkně zkomplikovat. Pokud jsem to dobře pochopila, musí mít prostor a možnost se „rozcapit“ ![]()
Ahoj, malý spinkal taky cca 2 měsíce v zavinovačce, pak jsme ji začali pomalu odbourávat. Chvíli spal jen přikrytý peřinkou, ale odkopával se, tak jsme koupili spací pytel, rovnou ten větší, který má ještě teď a ještě chvíli mít bude. Byl mu dlouhý na délku, ale to nevadilo ![]()
Taky zavinovačka. Ale stačilo mít pevně svázané jen ruce, nožky jsem nechávala víc navolno, těma se taky do obličejíku neboxovala, že ![]()
xxEdward píše:
Ještě jedna věc mě napadla a je důležitá !!! Na zavinovačky pozor - jak jsem psala, měli jsme problémy s kyčlemi, a tak jsem o tom lecos načetla. Prý těsné zavinování zavinovačkami (které mnohým novorozeným dětem umožní cítit se jako v bříšku a klidněji spí) může zapříčinit nesprávně vyvinuté kyčle. Ideální poloha nožiček je totiž tak trochu „na žabáka“ - odborně se jí říká abdukční. Když budete pravidelně dítě zavinovat a nohy mu tím narovnávat, můžete si to pěkně zkomplikovat. Pokud jsem to dobře pochopila, musí mít prostor a možnost se „rozcapit“
Někde jsem viděla úžasný spací pytel. Něco jako svěrací kazajka
, prostě přes hrudníček se to dalo stáhnout, ale nožičky byli volně a ještě dole rozepínací, takže se dalo přebalit, aniž by se dítě muselo rozbalit úplně (takže byl napůl pořád zavinutý). Ale už nevím, kde jsem to viděla, někde na aukru ![]()
Jo, jinak malý spal cca do 6ti měsíců pod peřinkou a pak šel do pytle. Strašně mi v postýlce cestoval a cestuje dodnes, takže bych ho musela pořád přikrývat. Myslím, že pytel do 6ti měsíců zatím nekupuj, dokoupit se dá vždycky. Většina dětiček je raději zavinutá (Luky tedy mezi ně nepatřil), ale dokud sebou nemlel, tak na něm ta peřinka držela ![]()
taky jsme začínali zavinovačkou a asi od 3. měsíce přešli na pytel. Malou teda ještě přikrývám slabou dečkou ráda se v ní „rochní“ pytel jsem měla hned od začátku větší a ničemu to nevadilo. a vydržel jí dodnes. ![]()
Ahoj, od malička Kuba spí pod peřinou, zavinovačka byla jen těch pár dní v porodnici. Naštěstí se neodkopává. Pytel jsme zkusili asi na týden od kamarádky, ale nějak se mu v něm nelíbilo (to samé lehátko), nevím, asi byl moc teplý nebo prostě neměl rád těsný „obal“
Jak tu někdo psal, je lepší, aby ten pytel byl širší a miminko mohlo mít nožičky „na žabáka“ kvůli kyčlím. Kubík to tak dělá dodnes a je spokojený. Neodsuzuju zavinačky ani pytle, ale je potřeba dát dítěti prostor dle jeho potřeb ![]()
Holky děkuji za reakce, tak pytel předem kupovat nebudu a uvidíme.. začneme taky s tou zavinovačkou ale raději ne fest stáhlou.. když zavinovačka, tak myslíte tu rychlozavinovačku?
Asi je lepší mít rovnou 2 na střídání,že?
Používali jsme pytel - výborné z toho důvodu, že se neodkope a ani si ho neskope, příp. nenakope na hlavu, taky se dobře osvědčila klasická zavinovačka.
Rozhodně - jedna je málo, dvě jsou ok. Čím to je, že miminko vždycky nějak proteče a netěsní ![]()
Rychlozavinovačky jsou lepší, nejlepší měli v porodnici. Jen doporučuji z vlastní zkušenosti vzít rovnou ty větší - děti jsou jak chobotnice ![]()
a fest stahuj jen vršek, na nožičky opatrně