Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zrovna spála může mít tak různorodý průběh, že ty zkušenosti asi nejsou moc přenosné. Já mám zkušenost 2× u staršího syna - vždy bez teplot, dva dny slabá bolest v krku, po dvou dnech vyrážka začínající v tříslech a šířící se přes trup na končetiny. Takže ani nemůžu říct, kdy znatelně zabrala ATB, protože synovi fakt skoro nic nebylo…
Přeju, ať je i u vás brzy líp!
Měli jsme spálu teď před měsícem. ted,a starší jí měl a jeho sestřenka taky.
začlo to zvracením a horečkou, druhý den horečka pokračovala, přidal se povlak na jazyku, na mandlích ani nic neměl. měl hcarakteristicky rudé tváře. třetí den (po) jsme naklusali k dr. pro ospen, ten den už teplotu skoro neměl, večer už vůbec ne, ten den se taky osypal asi na dvě hodiny. a od 4.dne byl problém ho udržet v klidu.
pozitivního streptokoka měl v krku i v nose.
u jeho sestřenky se spála nepoznala, taky probíhala v podstatě jako 3denní viroza, průběh byl shodný. až po poz. výtěru u Vojty se nechala otestovat ona a byla taky pozit.
ale spála jako taková může mít 10tis různých průběhů, jen u nsá ve školce zrovna řádila tahle..
nicméně, antb by měla zabrat rychle, po pár dávkách by měly horečky spadnout.
přeju, ať je to u vás stejné ![]()
Můj starší syn měl spálu, když mu bylo 2,5 roku. Týden měl zvýšenou teplotu a pak mu vyletěla horečka ke 40, nešla ničím srazit, léky zabrali tak na hodinu a pak zas horečka, dva dny po tom mu zčervenal jazyk, to už mi bylo jasné co to je. Doktorka se divila jak dlouho se mu to rozjíždělo
Léky zabraly asi po třech dnech.
Moc vám všem děkuju za příspěvky! No, my jsme nakonec tu spálu neměli
, omluvám se za blamáž.....
Abych to vysvětlila:
Ve čtvrtek nám byla nasazena antbiotika- diagnoza- streptokoková angína, doktor říkal, že je to jako spála, ale bez vyrážky.....
Do soboty vysoké horečky, moc to nešlo dolů, navíc dcera pořád brečela, nemohla jsem ji pomalu ani položit, no bylo vidět, že jí opravdu není dobře…
V sobotu- běhen dne- začala se rozjíždět vyrážka- tak jsem si pomyslela, to je spála- ted řádí, to je jasný.....Tak jsme založila tuto diskuzi…
Nakonec jsem ale vyrazila pro jistotu na pohotovost- ikdyž horečky klesly, dcera ale byla pořád strašně ubrečená…
No a na pohotovosti nám doktorka řekla, že je pravděpodobně alergie na ospen........
Takže se omlouvám, nicméně všem děkuju za příspěvky......jazyk měla malá v pořádku, třeba to příště lépe poznám
Spála se převážně projevuje vysokou teplotou až horečkou která pak klesne a když už si mysllš že je vše ok dítěti se objeví vyrážka,ta je po celém těle.dcera ji prodělala dvakrát a vždy to mělo stejný průbeh
mila2113 píše:
Spála se převážně projevuje vysokou teplotou až horečkou která pak klesne a když už si mysllš že je vše ok dítěti se objeví vyrážka,ta je po celém těle.dcera ji prodělala dvakrát a vždy to mělo stejný průbeh
Tak my to takhle v podstatě měli- horečky během dne klesly- a začala vyrážka.......
No, čekájí nás krevní testy, aby se zjistilo, zda vadil ten ospen, tak jsem zvědavá
obnovuju diskuzi
může být spála i bez teplot? syn 5 let, od pátku unavenej, v pátek ráno byl trošku teplejší, tak jsem ho nechala doma ze školky, přes víkend už bez teploty, jen pořádně zvětšené mandle a lehce osypanej jakoby světle červenou krupičkou, tvář má červenou jen jednu, taky trošku, pořád unavenej, tak nevim jestli s nim zajet ráno na crp a strep test nebo to bude jen nějaká viroza, zaráží mně jak se všude píše o vysokých teplotách
Dobry vecer.Muj syn (6let) mel ped mesicem take spalu teplotu nemel jen 37.3 max.Za 3 dni se osypal, hlavne v trislech (pri se to tak pozna).A mel osypana cela zada a bricho, tvarich nic nemel, bohuzel ted mam podezreni na to same, ale tentokrat mel o vikendu teploty az 39,zitra jdu k doktorce, tak uvidime co nam rekne.
@jita24 děkuji, tak myslim, že je to spála, uvidíme co nám řekne dr ![]()
Tak drzim palce, aby to pokud mozno spala nebyla, ono tech nemoci s vyrazkou je hodne a daji se tezko roreznat.
@jita24 díky, ale asi to bude ono, ty obr mandle - zatim bez povlaku, jen ta teplota tam nesedí
ale ředitelka ze školky posílala mail, že tam řádí spálová angína, tak asi tak…a do toho mě strašně bolí v krku a na mandlích bílo, takže jsme asi jasný ![]()
Tak jeste jednou drzim palce a zitra dejte vedet, jak jste dopadli. ![]()
Zdravim maminky.Mam dotaz, stalo se nekomu, ze melo dite 2krat za sebou Spalu? Mam syna 6let a mel Spalu pred
5 tydny a ted od soboty ji ma zase. A mladsi syn ma z toho vzdycky anginu a taky mu pichaji penicilin.Jsem z toho uz nestastna a nevim, jak udelat, aby uz to nechytil. ![]()
Zdravím maminky!
Chci se zeptat na Vaše zkušenosti se spálou u cca 10ti měsíčního dítěte? Samozřejmě i staršího nebo mladšího.....
Zajímá mě všechno- průběh, kdy zabrala antibiotika a spadly horečky, jak to Vaše dětátko snášelo?
Moje mimčo je dost mrzuté a ubrečené a musím pořád chovat, nějak nemám to srdce ji nechat vybrečet.
Díky za příspěvky