Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, mam holcocku 22 m a do cca 1 roka to bylo jedno spavy dite. Budila se 1-2 krat v noci i kdyz byla kojena. Dcerka je nadale kojena. Donedavna byla extremny nejedlik teda jsem ji ani nemohla odstavit. Ted bych to rada udelala ale bez vyrvavani. Protoze od jednoho roku se spanek zhorsil a budi se 5-6 krat za noc. Neni to tak ze je dlouho vzhuru proste se chce jen napit a nekdy je to jen o kontaktu s prsem. Staci ji dve tri minutky a spi dal. Skousela jsem hlazeni, tuleni ale to hned odmitne a place. Uz jsem skousela ji i nechat plakat a utesovat ale to bylo strasny. Ja vim ze se stretnu tady s nazorem zvykla si a musis nechat vyrvat ale rada bych vedela jestli to taky nekdo takhle mal a jak to v budouc u dopadlo. Chci zacit ji postupne nabizet misto prsa vodu a snad si to nejako sama spoji. Vzdyt i ji musi byt neprijemny se tolik budit. Obedny spanek ma jinak tak 2-2,5 h. Chodi take do detske skupinky tak mozna i to spracovava v noci. Je mozne ze sa ten spanek upravi i sam a od kojeni sama upusti? Dekuji moc
U nás pomohlo když jsme odjela pryč. Nejdřív jedna noc, pak dvě. To už jsme jí řekla, že jsem tam mlíko zapomněla a bylo to.
Ja jsem jednou sla vecer ven a kdyz se vzbudila byl tam jen partner. Hodinu rvala az se davila. Uklidnila se az kdyz jsem se vratila ![]()
@MK171 píše: Více
Nechoď ven až večer. Odejeď ráno, ať je bez tebe celý den a má čas si na to zvyknout.
Věř mi, mám několik zkušeností s obojím.
@Janča6 píše: Více
I kdyz je kojena? Je zvykla i zaspavat se mnou a pred spanim se nakojit? Jak by vzala tolik zmen?
Nejspíš naprosto bez problémů. Věř mi, že vím, o čem píšu. Já to tak jednou musela udělat u 20měsíční dcery. Ráno jsem měla komplikace v druhém těhotenství. V nemocnici řekli, že mě na týden hospitalizují. Manžel si do nemocnice přijel pro dceru, vzal si OČR. Já ji tam naposledy nakojila. Byla závislák, kojila se mnohokrát přes den a v noci se budila na kojení 7krát. Byla prakticky stále se mnou, měli jsme naprosto nulové hlídání. Manžel odjížděl do práce v 6 ráno a vracel se po 19. hodině. S dcerou prakticky nepomáhal, nepotřebovala jsem to. Ale ne zem by dcera neznala, měla ho ráda, o víkendech býval většinou s námi.
Děsila jsem se noci, protože cca o 2 měsíce dřív jsme zkusili, aby v pokojíčku uspával manžel, zatímco já jsem byla v obýváku. Dcera tam 2 hodiny hystericky ječela. Po těch 2 hodinách usnula únavou na podlaze u dveří, ale jak se ji tatínek pokusil přenést do postele, okamžitě se probudila a zase ječela. Tak jsme se na to vykašlali a šla jsem uspávat já. Druhý den další pokus, manžel musel po 2 hodinách na WC. Jakmile otevřel dveře, dcera vysprintovala ke mně.
Takže po první noci v nemocnici jsem s obavami volala manželovi, jak to zvládl. A on byl vysmátý, že naprosto v pohodě. Přes den byl s dcerou venku, k večeři jí uvařil její oblíbené španělské ptáčky (poprvé, podle receptu, který jsem mu z nemocnice poslala SMSkou), pustil jí oblíbenou pohádku, uložil ke spaní. Po jejím usnutí manžel odešel k sobě do ložnice. Prý usnula mnohem rychleji než při kojení. A za celou se noc neprobudila.
Podobně jsem odstavila třetí dceru ve 2,5 letech. To mě manžel poslal na 9 dní na wellness s tím, ze se postará o 3 děti. Dcera byla také závislá, také se kojila mnohokrát přes den a budila se na kojení až 6 - 9krát za noc. A taky to proběhlo naprosto bez problémů.
Pak jsem toto doporučovala několika kamarádkám, které si nevěděly rady s odstavením svých závisláků. Všechny se toho bály a u všech to proběhlo stejně skvěle jako u nás.
Rozdíl je v tom, že když jsi v obýváku, dítě ví, že tam jsi, a hystericky řve. Když odejdeš až v noci, je to pro dítě náhlá změna. Ale když je bez tebe od rána, zvykne si, neočekává tě. Do té nemocnice za mnou samozřejmě nechodili na návštěvu.
Druhá dcera se mi odstavila sama v 9 měsících. Čtvrtou (závislačku) jsem odstavovala ve 2,5 letech za mojí přítomnosti doma. A to bylo peklo.
Jo a po mém návratu si obě na kojení vzpomněly. Ale stavilo říct, že mlíčko už není. Budily se teda v noci pořád tak 6krát, ale stačilo přitulit.
To z i ako fakt nadeje ze by to mohlo vyjit. Ale tedy odstav nezmenil to buzeni v noci? Moc dekuji za rozepsani🙏🏻
Potvrzuju, moje nejstarší kolem jednoho roku byla stále kojena, usínala jedině kojením a navíc ani skoro nic nejedla, jen to mlíko.
Ten měsíc, co jí byl právě rok, mě odvezla v noci nečekaně sanitka a ona zůstala mojí mámě. Dítě se vzbudilo, máma není, mlíko není. V noci rvala, moje máma ji nějak uspala v nosítku, no asi nic moc. Ale další dny dobrý. Dítě usínalo nějak přiměřeně normálně v klidu, spalo celou noc a přes den JEDLO maso s bramborama a takové věci (to mě teda dost šokovalo). Když jsem se po několika dnech vrátila, ke kojení jsme se vrátili, chtěla jsem, ale kdybych chtěla odstavit, mohla bych, dcera se kojení nijak zvlášť nedozadovala, jen si tak vzpomněla.
Já jsem odnaučila spojitost kojení a spánek. Pokaždé když večer a v noci chtěla prso, tak jsem jí přenesla do obýváku, nakojila a pak přenesla zpět a uspala. Prvních dny byly masakr (pro mě, téměř jsem nespala) ale celkem rychle pochopila že prso v posteli už nebude. No a pak jsem postupně zaváděla nové uspávací rituály. Hlazení, zpívání, plácání po zadečku. Bylo to bez řevu, ale bylo to dlouhé.
Dekuji moc za rady. Chtela bych ji to kojeni nechat alespon do dvou let. Ted je i dost nemocna jelikoz je nove v detskem kolektivu a mozna ji to trochu pomaha prekonat je. Take moc neji vtedy a kojeni je zachrana. Tak od dvou let to bude mit v lednu to asi skusime. Jen mam strach ze sice se odstavit ale budit se muze stale tolik co ted. 🙄
No budit se může. Ale to opětovné uspání by mělo byt rychlé. Ale ano, budeš za ní muset chodit. Já to dělala tak, že jsem uspala (dříve kojením, později bez kojení), šla za manželem a po prvním probuzení jsem šla za dítětem a zůstala tam do rána. Vlastně to tak dělám doteď, kdy nejmladší má necelých 5 let. Někdy chodím i za staršími, ale u těch málokdy musím zůstat do rána.
Jinak co se týká nemocí, nemám pocit, že by kojení mělo nějaký zázračný vliv. Ale v čem mi to kojení po odstavu chybělo, bylo okamžité uklidnění.
Mala spi s nama. Aktualne jsme v dvojizbaku teda je hned vedle mne. Ze zacatku to bylo supr ze se nebudila tókk protoze mne citila ale ted uz je to jedno. Proste se probudi sedne si hned. Ulozit zpatky nechce to hned place a chce proste na prso a pak se necha ulozit. To ze spi vedle mne mi vubec nevadi. Naopak jsem rada za ten kontakt. Dekuji jeste jednou za rady doufam ze nam to bude fungovat chci to zkusit tak zamesic dva tak jsem zvedava😉