Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dceři je 15m, usíná s dudlíkem a látkovou plínkou. Chceme ji už dudlík sebrat, ale při pokusech, je to boj, velký pláč. Usnula by, ale musela bych ji uchovat až do spánku. Mám obavu, že když jí takhle naučím, kdykoliv se v noci vzbudí, zase bude vyžadovat, abysme u ní byli, dokud neusne. Jaké máte zkušenosti?
Odnaucovala jsem tim, ze jsem ustrihla spicku dudliku. Kazdy druhy den o maly kousek vic. Prestalo to byt pohodlne a dudliku jsme se tak zbavili celkem nenasilne. Usinal s nim v ruce a po par dnech uz na nej zapomnel.
U obou dětí to na pár dní spánek zhoršilo, ale do 10 dní se to pak dramaticky zlepšilo.
U prvního vyloženě od nocí kdy jsme byli 8× za noc vzhůru a hledali vypadlý dudlík po spánek celou noc.
Nejvíc se osvědčilo dudlík ne z pozice rodiče vzít a nedat, ale poškodit ho aby dítě mělo na dosah, ale nechtělo ho.
Takže jsem ho postupně víc propichovala špičkou nože až dostali vztek, že to moc profukuje a nakonec ztratili zájem.
Vzít, zkusit uspat bez a když to nejde tak zase vrátit je jen prodlužování utrpení ![]()