Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla bych se zeptat jestli si myslíte, že je to tak vhodné nebo raději mou techniku je lepší změnit. Nemyslím ani tak pohodlí jako spánek dítěte. Dcera mi od 2 let nespí přes den. Teď začala být kolem 16 unavená, že by asi i usnula, ale to už nezkouším. No a momentálně si s ní lehnu mezi 18 a 18,30, přečtem si něco a spí. Ráno vstává v 6 většinou, ale to je úplně jedno jeslti jde spát v 18 hodin nebo 21 hodin, prostě v 6 se u nás vstává, je to ranní ptáče. Jen mě zajímá jestli to není strašně brzy ten spánek v 18 hod u 2,5 letého dítěte. Většinou čtu jak dětí usnou ve 22 a 23 hodin, tak jsem z toho rozčarovaná.
mojí malé jsou 2 roky a 2 měsíce a spát chodí v 7 večer max půl 8 a ráno vstává taktéž v 7 hod. a to přes den naspí 3 hodinky někdy čtyři. ale každé dítko je jiné, každopádně u nás když jsme dali spát později tak se budila stejně ráno, a obecně bych 6 ranní u děcek nenazvala nějakou hrůzou , mám kámošky jimž děcka usínají třeba v 11 večer a ráno budíček před pátou a nepomůže nic!!
No v pul sedme je brzy,ale asi by me to stvalo spis kvuli tomu,je ted je hezky a byt v lete uz tak brzo doma,by se mi nechtelo.Ale kdyz odpoledne nespi,prijde mi to normalni.
Dcera taky asi od dvou let nespi,vecer chodila po sedme.Ted zas nekdy po obede usne,pokud rano vstava driv,jak pred sedmou a vecer jde v devet hodin.
Ze by deti v tomhle veku chodily po 22 hodine, je podle me spis extrem ![]()
Já se snažím tak nějak ten spánek posouvat na tu 19 po večerníčku, ale je prostě úplně vyřízená. Tak od těch 18 máme klídek, vykoupem se nebo osprchujem a pak fakt nádherně spokojeně usne. No, je to blbý, že budu sedět doma, ale co nadělám. Odpoledne mi usne tak jednou za týden, to pak jde po 21 večer. Lehnem si po obědě každý den, něco si přečetem, koukáme na televizi, půl hodky odpočívá a to jí asi stačí.
@Bavorov Ahoj. Určitě to není pro dítě špatné, hlavně že mu to vyhovuje a je přes den OK. Akorát si teda nedovedu představit, kdy bych chodila v létě ven. Já bych asi zkusila dát spát v těch 16h (nemusí spát dlouho), jestli by jí a vám to nevyhovovalo víc posunout ten noční spánek na později
. Ale určitě bych to nelámala přes koleno. Starší dcera chodila spát kolem půlnoci a stejně vstávala v šest (a přes den nespala), takže buď ráda za to, co máš
.
Mě to přijde jako dobrý čas, aby dítko takhl usínalo. Nevidím na tom nic špatného. Mě chodi 2 letý chlepeček spát do 19h a starší děti 4 a 7 let kolem 19:30
A divné mi to nepřijde. Ráno musí vstávat do školy a do školky a potřebují být všichni vyspaní a pro mě je to lepší, protože ráno vstanou sami a já je nemusím budit
Dcera taky nespí po o. Chodí spát nejčastěji od 18:30- 19:00. Někdy vzácně vydrží déle.
Já myslím ,že to děláš dobře..Vstává brzy a po O nespí, takže je jasné ,že už v 18 musí..hlavně ,že jí to takhle vyhovuje. ![]()
@hkac To jsem zkusila asi třikrát dítě odpoledne vzbudit a už to fakt neudělám. Takový řev hodinu co u nás byl, že jsme si ji dovolili vzbudit, tak to bych nepřála nikomu. Asi to nechám raději na ten delší noční spánek. A jinak my jsme venku naprosto celý den s malými přestávkami. Jen se probudí, chce něco dělat, nevydrží mi jen tak sedět a koukat. Takže já už kolem 17 hodiny přestávám sama fungovat.
@tezi To si říkám, kéž by jí to vydželo do školky, aby si ráno sama vstala a nebudila ji.
náš je nastavený podobně, přes den nespí, chodí spát okolo 19h, někdy když je toho přes den moc usne i dřív, vstává v 6 a je spokojený. Jakýkoliv můj zásah do jeho režimu abych mu to posunula a vstával později akorát narazil a syn byl nespokojený a protivný. Hold je skřivan ![]()
@Bavorov No tak to je pak jasný
. Mám dvě dcery, u jedné vím, že se vyplatí vzbudit dřív, u druhé vím, že když odpoledne usne kdykoliv, nemá cenu budit i za tu cenu, že holt v noci spát tolik nebude. Takže pokud jste zkoušeli, je to jasné. My jsme teď taky pořád venku, domů chodíme jen spát (a někdy ani to ne), ale v létě v těch největších vedrech vycházíme až tak po 17.h (nebo brzy ráno, když se včas vzbudíme a vypravíme).
u nás raubíři to mají totéž v bleděmodrém, 1× týdně usnou - většinou v pátek na hodinu poo únavou po venkovním řádění spojeném s teplem, jinak mi taky tuhnou mezi 18,30-19hod a vstávají mezi 6-7, když jsme venku,tak vydrží i déle, odpolední spaní nehrozí od té doby, co jsme zrušili malé postýlky, neboť je používali jako průlizky
v autě nebo v krosně ještě vytuhnou…
jako taky mám pocit, že by pro ně bylo lepší,aby si na hoďku poo schrupli, jenže oni se teď navzájem natolik ruší, že nejsou schopni usnout ani jeden, opakovaně jsem to zkoušela,vždycky řekli, že chtějí spát, lehli si do postýlky a přikryli si,ale nakonec z toho nebylo nic - jeden dříve nebo později vždycky začně vymýšlet kraviny, přelízat postel, brát autíčko… ve výsledku jsem na ně byla hnusná a oni stejně neusnuli,takže už to nehrotím, protože nevím jak jim pomoci ke spánku… ![]()
Příspěvek upraven 02.05.12 v 20:34
Já bych ji nechala ať si sama určí svůj režim. Bude tak spokojenější. Moje jedna kamarádka si řídí spánek dítěte podle toho jak jí to vyhovuje. V zimě nejlépe at usne v 19, tak ji nedává ani spát přes den a v létě chce být dlouho venku do večera, tak jí zase učí spát po obědě, aby vydržela. No, můj názor, že se mi to nelíbí. Takže podle mě to děláš výborně, navíc si pořádně odpočne, ten spánek do půlnoci bývá takový kvalitnější, aspoň mi to tak připadá.
@Bavorov ..moje holky chodí spát mezi sedmou osmou. JEdna pětiletá , druhá čtyři měsíce. Starší chodí stále spát po obědě, nebo si alespon na chvíli lehne a odpočívá. Jakmile nejde, je přetažená a je s ní k nevydržení. Většinou se ani pořádně nenavečeří, protože je totálně kožená.
U druhé dcery se budu snažit o to stejné. Aby si šla po obědě odpočinout, at je doma klídek ![]()