Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Dostala jsem od známých krásnou postýlku i s matrací, asi tak dvacet let starou. A tak nevím, jestli matraci použít, nebo koupit novou? Matrace je nedávno vyčištěná, ale nevím na kolik je vhodná podle dnešních norem… Poradíte prosím?
Děkuju.
ani já bych nechtěla spát na 20 let staré matraci a pro mimi rozhodně novou. Ušetřili jste za postýlku a matrace nestojí svět
Raději kup novou…
Jsem čalounice, tak ti mohu potvrdit, že materiál se ti třeba může zdát dobrý, ale bohužel on časem „pracuje“ a tak se může stát, že už nemá tu správnou hustotu a kvalitu (včetně faktu, že sebelíp provedené čištění není nikdy úplně ideální a navíc ještě víc oslabí funkci nosného materiálu).
Matraci kup hlavně sendvičového typu - tj. aspoň tři vrstvy (mezi dvěma deskami molitanu by měla být deska „tvarovaného“ molitanu nebo aspoň gumožíně apod.)
určitě novou. Kdyby šlo o jedno přespání, tak bych to asi neřešila, ale takhle novou.
Nová matrace nemusí být drahá. Kupovala jsem matraci molitan-kokos výška 8 cm za 4 stovky.
Určitě jsou dražší a lepší matrace, ale já mám ten levnější typ.
Příspěvek upraven 30.04.12 v 13:06
já dostala matraci k postýlce. Postýlka prošla všemi dětmi za posledních x let…jak je to s matrací netuším, ale přiznám se
, že sem to neřešila, cítit nebyla, špinavá, omakaná, … nebyla…
a malej na ní spí v pohodě ![]()
@Mar__tanka1983 Taky tak, postýlku mám ještě po sobě(30 let) a matrace v ní je už nějakých 15 let stará. Když jsme ji dostali byla po jednom dítku a přežila i naše zatím tři, čeká nachystaná na čtvrté. Kdyby se mi zdála nějak proležená, smradlavá nebo špinavá samozřejmě ji vyměním, ale přijde mi v pohodě, tak to neřeším.
@Zuzka1973 píše:
Raději kup novou…
Jsem čalounice, tak ti mohu potvrdit, že materiál se ti třeba může zdát dobrý, ale bohužel on časem „pracuje“ a tak se může stát, že už nemá tu správnou hustotu a kvalitu (včetně faktu, že sebelíp provedené čištění není nikdy úplně ideální a navíc ještě víc oslabí funkci nosného materiálu).
Matraci kup hlavně sendvičového typu - tj. aspoň tři vrstvy (mezi dvěma deskami molitanu by měla být deska „tvarovaného“ molitanu nebo aspoň gumožíně apod.)
proč na miminko musí být sendvičová? 15kg dítě snad nemá šanci matraci proležet.
![]()
@Alpaka píše:
proč na miminko musí být sendvičová? 15kg dítě snad nemá šanci matraci proležet.![]()
No, v podstatě nemusí, ale pokud koupí jednovrstvou, může se stát, že i malé dítě ji proleží… Už i s tím jsem se párkrát setkala ![]()
Stejně se dnes dá sehnat ve stejné cenové relaci jak ta či ona matrace, tak už raději osobně stovku přidám za kvalitnější ![]()
Ale stejně je to nakonec na zakladatelce, já jen napsala můj názor, nic víc… Ona ať se rozhodne, jestli nechá starou, nebo jakou… ![]()
no normy bych moc neřešila spíš tu hygienu bůh ví co má za sebou
určitě bych koupila novou už to není tak drahé ![]()
@doriang
no tak v naší postýlce se snad narodil už můj partner ![]()
a pak se na ní vystřídaly všechny neteře a synovcí v rodině ![]()
prostě pořádná bytelná dřevěná klasika…
ale teda ta matrace netuším…nicméně dala mi jí tchýně, takže předpokládám, že pokud ona uznala, že je pro honzíka dobrá, tak určitě je
ona je na tohle mnohem větší pes než já …
taky jsem měla starší matraci-20 let starou a dítě v tom přežilo naprosto v pohodě,myslím si,že když to člověk řeší je to horší
,prominte pokud máte přerbytek peníziků,tak jí nebo jemu koupíte novou,ale my neměli,tzakže asi tak
já myslím, že nejde ani tak o proležení, ale o to, jaké breberky v sobě dvacetiletá matrace přechovává. Zcela jistě ji nějaké dítě pročůralo, poblinkalo, několik let byla pravděpodobně někde uklizená… Uvnitř to vše prostě na 100% nevyčistíš. Takže si myslím, že 6stovek byste do nové matrace dát mohli, ne?
Postylku jsme take dostali, ale matraci jsem kupovala novou sendvicou, stala asi 500. Druhemu ditku ji necham, pac je na ni ochranna podlozka.
Cetla jsem, ze stare matrace mohou zvysit riziko vyskytu SIDS
@ynax píše:
já myslím, že nejde ani tak o proležení, ale o to, jaké breberky v sobě dvacetiletá matrace přechovává. Zcela jistě ji nějaké dítě pročůralo, poblinkalo, několik let byla pravděpodobně někde uklizená… Uvnitř to vše prostě na 100% nevyčistíš. Takže si myslím, že 6stovek byste do nové matrace dát mohli, ne?
jako my jsme jí měli čisotou,žádnou poblinkanou ani pocuranou,měli jsme vždycky podmatrací igelit,na igelit deku teplou a navrh povlečení,takže děti u nás byliv hygieně