Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Obcas se mu mleko vraci, matraci ma vyvysenou, prdiky to nejsou, protoze breci jenom kdyz ma jit spinkat, hned jak vidim sebemensi naznak unavy, tak sup do postylky, ale jenom ho tam polozim, tak zacne, to same s kocarkem. Hraju si s nim, nechce se jeste pretacet, tak ho to pomalu ucim a prdiky to nejsou, protoze dokud lezi na dece kde si hraje, tak je klid. A semnou v posteli taky nebude, to vi, ze se po nem chce aby spal
Zkousela jsem davat plinku pres oci, zadny efekt ![]()
Strelecka píše:ivana-domca píše:Ja jsem malou nechala vyrvat jako tydenni miminecko. To nemaji takovou vydrz. Prvni noc to bylo trictvrte hodiny, druhou pul hodiny, pak ctvrt a pak uz spala temer hned. Knizky radeji polozit do postylky a bud u ni sedet a obcas pohladit, nebo na chvili odejit a pak prijit, pohladit, ale nebrat z postylky. Oni za tech par mesicu zjistili, ze je nakonec stejne vezmete do naruce. Musite byt nekompromisni. Bude to trvat treba tyden, ctrnact dnu, ale nakonec to pochopi.jizvíková píše:To jsem si rikala, jeste pred porodem, ze ma smulu a nebudu otrocit, ted mi to nejak nejde
nebud otrokemJak dlouho mu muze trvat, nez to pochopi, kdyz ho budu nechavat vyrvat ?
ja na to nemam nervy ani ted. Vim, ze co jsem si nadrobila to si musim snist, ale nejak mi dochazi energie ![]()
Teda obě moje děti se naučili usínat sami a nemuseli kvůli tomu desítky minut ječet, nechat řvát týdení mimčo je pořádnej sadismus.
Souhlasím s tím, že čím dřív se začne, tím líp, ideální je učit nepohyblivý neotáčecí mimino, který jen leží, ale není k tomu potřeba řev. Podle mě hodně záleží na tom, jestli rodič svoje dítě vnímá, jestli mu opravdu rozumí nebo se jen řídí tím „je najedený, přebalený, tak nemá důvod řvát“…
Třeba u prvorozeného zdvihání z postýlky krásně zabralo, rychle se uklidnil a udyndal, na druhorozeného zase platilo zavinutí a dudlík, na třetí bude třeba potřeba vymyslet něco jiného.
ivana-domca píše:
Zada uz od noseni na rukou necitim, mam skokiozu patere, takze nechci pouzivat satek ani baby vak,
Ještě jsem se chtěla vrátit k tomuto - já si pamatuju, když jsem se rozhlédla v mhd, tak spousta maminek nesla děti chodící něco málo přes rok na ruce. Já jsem to nechápala, mě by ty ruce snad upadli, kdybych měla třeba půlku cesty dítě nést. Nosila jsem ringsling, rukou jsem si dítě jen přidržovala a šlo se mi hezky.
Tím se dostávám i k nošení malýho mimina na ruce, druhorozený není nosicí, ale když občas potřebuje chovat, tak po pár minutách mi odumírají ruce a už šilhám po šátku nebo nosítku. Protože dítě pořádně přitažené k těžišti těla je něco úplně jiného, než zmitající se na rukou. Je to mnohem pohodlnější a mnohem méně záda zatěžující než nošení na rukou. Jinak mám záda taky celkem zrasovaný, ale za to si můžu sama, už před 10lety mi na cvičení jedna lektorka říkala, že mám zkrácené bederní svaly a budou mě jednou krutě bolet záda, jsem se na to vykašlala a už je to tu. Takže si teď musím při vázání dávat opravdu velký pozor, aby všechno správně dotáhla a vázala pořádně. A když to neflákám, tak mě záda nebolí a může tam být klidně 2h a to už má určitě 9kg
Takže pokud chceš dál nosit na rukou, tak si zhuntuješ jak záda tak ty ruce (třeba zánět šlach je pak extra lahůdka, když je oboustraný, dostaneš na obě ruce ortézy a dítě pomalu ani nepřebalíš, měla jsem zánět v zápěstí ještě před dětma a musela jsem si tenkrát i tu ortézu vycpat vatou, protože mě bolelo i tlačení té ortézy)
Gladys píše:
Teda obě moje děti se naučili usínat sami a nemuseli kvůli tomu desítky minut ječet, nechat řvát týdení mimčo je pořádnej sadismus.Souhlasím s tím, že čím dřív se začne, tím líp, ideální je učit nepohyblivý neotáčecí mimino, který jen leží, ale není k tomu potřeba řev. Podle mě hodně záleží na tom, jestli rodič svoje dítě vnímá, jestli mu opravdu rozumí nebo se jen řídí tím „je najedený, přebalený, tak nemá důvod řvát“…
Třeba u prvorozeného zdvihání z postýlky krásně zabralo, rychle se uklidnil a udyndal, na druhorozeného zase platilo zavinutí a dudlík, na třetí bude třeba potřeba vymyslet něco jiného.
To nam prave nezabira
Vzdycky ho musim uspat na ruce a po chvili menit polohy, protoze zacne usinat a kroilutit se, chce si lehnout jinak ale moje zada uz to nedavaji ![]()
Gladys píše:ivana-domca píše:Ještě jsem se chtěla vrátit k tomuto - já si pamatuju, když jsem se rozhlédla v mhd, tak spousta maminek nesla děti chodící něco málo přes rok na ruce. Já jsem to nechápala, mě by ty ruce snad upadli, kdybych měla třeba půlku cesty dítě nést. Nosila jsem ringsling, rukou jsem si dítě jen přidržovala a šlo se mi hezky.
Zada uz od noseni na rukou necitim, mam skokiozu patere, takze nechci pouzivat satek ani baby vak,
Tím se dostávám i k nošení malýho mimina na ruce, druhorozený není nosicí, ale když občas potřebuje chovat, tak po pár minutách mi odumírají ruce a už šilhám po šátku nebo nosítku. Protože dítě pořádně přitažené k těžišti těla je něco úplně jiného, než zmitající se na rukou. Je to mnohem pohodlnější a mnohem méně záda zatěžující než nošení na rukou. Jinak mám záda taky celkem zrasovaný, ale za to si můžu sama, už před 10lety mi na cvičení jedna lektorka říkala, že mám zkrácené bederní svaly a budou mě jednou krutě bolet záda, jsem se na to vykašlala a už je to tu. Takže si teď musím při vázání dávat opravdu velký pozor, aby všechno správně dotáhla a vázala pořádně. A když to neflákám, tak mě záda nebolí a může tam být klidně 2h a to už má určitě 9kgTakže pokud chceš dál nosit na rukou, tak si zhuntuješ jak záda tak ty ruce (třeba zánět šlach je pak extra lahůdka, když je oboustraný, dostaneš na obě ruce ortézy a dítě pomalu ani nepřebalíš, měla jsem zánět v zápěstí ještě před dětma a musela jsem si tenkrát i tu ortézu vycpat vatou, protože mě bolelo i tlačení té ortézy)
Ze zanetu slach strach nemam, kdyz jsem ho nedostala celych 6,5 roku u nas ve fabrice, kdy vic jak polovina zenskych trpela na karpaly, ale ty zada to uz je des, premyslim, ze si sezenu nejaky satek, nechci ho nechat rvat, to ho nechavam max. 5. minut, kdyz uz mi fakt tecou nervy, aby mi neruplo v bedne. Jenomze ted jsem usetreny penize dala za novy kolotoc (rainforest) takze si muzu dovolit ted dat max. 500 za satek a to proste nesezenu ![]()
Ted usnul sam, bet place, bez me asistence. Ono vcera asi udelalo hodne, ze vstaval tak brzy, protoze vecer uz byl mega protivny a my jsme se s pritelem stridali po chvilkach,.aby jsme ho uspali a vim 100% ze ho nic nebolelo, nemel hlad, jen byl pretazeny, protoze spatne pres den spinka ![]()
Tak náš malý včera opět šílený vyrvál večer. Vřvávat nenechávám, ikdyž se přiznám, že občas odejít musím neb nervy mám jen jedny, ale pak jsem zkusila zavinout ikdyž on to jako uplný novorozenec rád neměl a světe div se, usnul během pěti minut a brečel přestal snad během minuty. Takže bych zkusila zavinout.
Taky bych byla pro alespoň vyzkoušení zavinutí - ale teda pořádně zavinout, ne aby se z toho dítě za minutu vyboxovalo, hezky ruce podél těla, zavinout třeba do nějaké velké osušky, mě se neosvědčili pružné materiály, nejlepší byla tetraplína na trojúhelník a cípy pořádně založit po prdelku.
Gladys píše:
Taky bych byla pro alespoň vyzkoušení zavinutí - ale teda pořádně zavinout, ne aby se z toho dítě za minutu vyboxovalo, hezky ruce podél těla, zavinout třeba do nějaké velké osušky, mě se neosvědčili pružné materiály, nejlepší byla tetraplína na trojúhelník a cípy pořádně založit po prdelku.
To jsem udelala vcera, zavinula do tetra pleny a jeste pustila vysavac, do peti minut spal
Vcera byl stejne divny den, spal dopoledne hodinu a odpoledne 1,5 v kuse
k veceru uz jen pul hodiny v kocarku. Vetsinou si dava 4 pulhodinky denne. Jsem zvedava co nas ceka dnes vecer a zitra, malej je po ockovani ![]()