Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, naša holčička (2,5 mes.) spinká hezky, ale většinou na gauči… Cez deň si ju nechávam u seba v obýváku, dosť často i do noci, než ideme na „nočné spaní“. Myslíte, že to tak malému (a lehkému) miminku uškodí, když má správne spať na tvrdé matraci? Díky:)
Myslím, že pokud nemáte nějak hodně zkosený gauč tak jí to neuškodí.. Spíš si navykne a pak to bude horší se zvykáním na postýlku
Děti jsou mršky vyčůraný ![]()
spíš bych se bála, že spadne… malá se už ve , měsící přetáčela… a nevím jak stou matrací, ale já si myslím, že je lepší mimiska zvykat, že má spinkat ve své postýlce… pak to budeš těžko učit…
Máme to stejně
,ted tam zrovna zařezává
a bude do desíti než dostane napít.Máme obrovskou sedačku,takže se nebojím(zatím)že by spadla.Je tam taky docela často,nemyslím si,že by jim to uškodilo.Leží na hrací dece,já ji totiž na zemi mít nemůžu,mám ještě 18 měsíčního chlapečka a ten by ji na zemi hned zrasil a zašláp ![]()
Khalmati: nee, máme gauč docela rovný, mám obavy len z toho, že možno nie je tak pevný jak matrace v postieľke…
Muchitos: to přetáčení hlídám, zatím je to v pohode - ešte toho moc nedokáže;) Malá je hodně spavá, ale taky ju pri usínání musím držet za ručičku a hladit po hlavičke, tak je to lepší, když ju mám u sebe. Ide mi hlavne o její zdraví - aby ji to nejak predčasne neskazilo páteř…A snáď tu postýlku nezavrhne:o)
děti jsou fakt vychytralé… doted bojuju s malou (2 roky za chvíli) a ne a ne spát sama..a to stačilo, jak byla párkrát nemocná a naučila se spát s náma ![]()
Dodnes necháou, jak to malá dokázala, ale spadla mi z manželské postele v necelých 4 měsících… uměla se přetáčet na jednu stranu, dala jsem jí uplně do rohu ( postel byla v rohu místnosti), obložila kojícím polštářem ,kdyby náhodou.. a šla jsem jen pro mlíko co se chladilo… no a slyším jen dutou ránu… naštěstí vše ok, ale byla to hrůza… tak bacha na to…
Ahojíík já jsem na tom úplné stejně Domča je zvyklá spát také na gauči a když jdu spát tak ji beru sebou do postýlky… má už 5 měsíců a jak tu bylo zmíněno mám strach aby se jednou neskulila zatím teda se ještě moc neumí převracet a když spí tak spi tvrdě a také ji hlídám ale budu ji muset odnaučit spinkat na gauči a přesedlat na postýlku
Tak tá moja má ešte do posledného mlíčka 20 minut a už pomaly vzdychá ze spaní… Takže za chvilku budeme asi prebaľovať:)
Náš gauč je taky dosť veľký, zatiaľ nemyslím, že by sa skutálela - ale stejně ji už asi týden viac kontrolujem - když se vzteká, o pár cm sa dokáže posunúť:o)))
Naše malá taky spí na gauči v obýváku, do postýlky jdeme až když se chce mě - cca 23 hod. ale je fakt pohodlnej a rovnej ![]()
Dite nemusi spat na pevny a tvrdy podlozce…to byvalo za nas a ty zada tomu celkem odpovidaji
Decka s nama spaly do tri mesicu do pulnoci v obyvaku, pak jsme sli spolu do postele. A spaly na mekkym polstari. Zhruba pul roku maji pater prizpusobenou, osifikuje se postupne, takze jim tohle nevadi. A z toho duvodu jim nevadi ani vajicko a ani noseni v kolibce. Hlavne bacha na ty pady, protoze oni se fakt nezdaji. Mne se skulila holka, kdyz mela zhruba dva mesice, vubec nechapu jak. Nastesti jen z matrace na koberec, ani ji to poradne neprobudilo, ale ja byla dost v soku.
Muchitos píše:
děti jsou fakt vychytralé… doted bojuju s malou (2 roky za chvíli) a ne a ne spát sama..a to stačilo, jak byla párkrát nemocná a naučila se spát s náma
Dodnes necháou, jak to malá dokázala, ale spadla mi z manželské postele v necelých 4 měsících… uměla se přetáčet na jednu stranu, dala jsem jí uplně do rohu ( postel byla v rohu místnosti), obložila kojícím polštářem ,kdyby náhodou.. a šla jsem jen pro mlíko co se chladilo… no a slyším jen dutou ránu… naštěstí vše ok, ale byla to hrůza… tak bacha na to…
Mám prakticky stejnou zkušenost, ta dutá rána, fuj, a ty asi dvě vteřiny ticha než začal řvát
Přitom prvorozený mi spal na gauči snad do 7m, sal na ovčí kůži a pohoda, ale mladší je holt akční
ahoj, mam to uplne stejne, pred den mala spinka na gauci a do postylky jde az na noc, ona toho pres den uz tolik nenaspi, spinka zhruba 3× po 20-30 minutach ![]()
Nebudu zakládat novou diskuzi, tak to dám sem…Každý večer po kojení je s námi mimčo(6týdnů)v obýváku na rozloženým gauči, spinká v zavinovačce, a dost často se stane, že večer usnem všichni tři na tom gauči a do postele se přesouváme až třeba k ránu(pokud teda vůbec).A když jdem do postele, tak mimčo spinká vedle mě na posteli, a spí tak, že je celým tělíčkem na mým polštáři. Vím, že to není úplně správný, ale zase jsem nemyslela, že by to byl až takovej problém. Ale pak jsem tu četla různý věci, a teď mám pocit, že je to to nejhorší, co vůbec můžu dělat…Je to fakt tak špatný a nezodpovědný
?
Je to to nejlepsi, co pro miminko delas
…pro miminko je spolecne spani moc prospesne. Hrozi mensi riziko SIDS, protoze dycha podle svych rodicu. Davas mu pocit bezpeci, protoze neni samo. Synovi je rok a spi s nami a jeste hodne dlouho bude
…dej na svuj vnitrni pocit a ne na reci ostatnich ![]()
Já s malou spím už skoro tři roky. O co ti jde? Střízlivá, zdravá matka své dítě nikdy nezalehne, naopak její dech dítě slyší a jakoby se ho drží, takže ani nezapomene dýchat, stejně tak spoluspící matku vzbudí každé zachrčení. Nic nečti, dej na instinkt. Jen ať raději leží jen mezi tebou a zdí, chlapům (nic ve zlém, ale vím, jak někteří spí) bych v tom až tolik nevěřila.