Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, vím že na to zaručený recept neni, ale náš malý nam přes den vubec nechce spat. Po dlouhém uspávání spí maximálně 30 minut a to ještě tech 30 minut nemuzu pomalu ani chodit abych ho nevzbudila. Usina mi při kojení u prsu nebo v náručí, ale to neřeší problem, ze bych potrebovala udělat pár věcí kdyz spi (umyt se, uvarit, poklidit..). Prosim neradte nositko, doma ho mám, ale nijak zvlast se mu v nem nelibi, spis fakt chce abych ho drzela. Navic nositko stejne neresi problem s tim ze bych si rada hodila sprchu a umyla vlasy 😀. Davala jsem ho do pevne zavinovačky jednou pres noc, to mi spal krasnych sedm hodin, nez jsem zjistila ze to udajne zvysuje riziko SIDS. A jelikoz uz se nam jednou monitor dechu rozezvucel, tak z toho mam vitr. Proto si trvam na tom aby spinkal v postylce nez semnou. ![]()
Potykal se nekdo s takovým nespavcem? A co vam pomohlo? ![]()
Uspavam na rukou, na prsu, skakanim na míči 😊
Pevně zavinuté děti normálně tak spí. Když máš monitor, tak nevím proč ho takto nenechat, když to pomáhá. Ano měla jsem přes den nespravce, 2× až 3× 30 minut denně pouze v jedoucím kočárku nebo u prsa. Nepomohlo noc, jen čas. Takže úklid a umývání jsem dělala až pohlídal manžel. Je to malé miminko, je logické, že chce být u mámy. Ta představa toho, že dítě bude pořád spát, přes den i přes noc je méně častá než myslíš.
Já bych zavinula jak tak dobře spí. A jinak mi dcera taky přes den spala krátké spánky po 15-20 minutách několikrát za den… já dělala vše s ní.. měla jsem ji v postýlce cestovní v obývaku…ona si tam ležela, já uklízela, vařila.. když jsem šla do koupelny dala jsem ji do lehátka a byla tam se mnou prostě. Nebo v kuchyni na dece ležela. Ale do těch cca 3-4m spíše v té cestovní postýlce v obývaku. Jak byla už pohyblivější tak na dece s hračkama… vždy tam kde jsem potřebovala být. A spánek se prodlužoval přes den tak od 3-4m… do té doby jen krátké spánky. Pak už byli třeba dva dlouhé.
Naše holky spaly do tří měsíců pouze za pochodu v náruči. Prostě to tak bylo a pak to přešlo. Sprchovala jsem se když byl doma manžel nebo když byly vzhůru, pět minut civět na hračky a mrčet zvládly i samy
Jinak jsem všechno dělala jednou rukou.
Volila jsem cokoliv, co fungovalo, takze i zavinuti a spani v posteli.
Nebo muzes zkusit tzv. prirozenou polohu, tj. ty v polosedu, pololehu, mimco na tobe brichem na bricho, nakoji se a takto na tobe usne.
Uklid apod behem spanku bych uplne vynechala, pockej jeste tak mesic, nez si to sedne, pak to pujde uz lip.
Jo a vis treba to, ze druha hexa riziko sids zdvojnasobuje..? Kdyz uz jsi tak uzkostliva ohledne spani.
Nemusí pomoc nic. Mám takové dítě a bez mé přítomnosti prostě nespalo. Do 5 minit bylo vzhuru a konec. Chtělo to počkat než vyroste. Dnes je mu 1,5 roku a někdy i to jídlo stihnu. Dneska třeba ne, protože po 10 minutách zaštěkal pes a konečná. ![]()
Zkoušela jsem samozřejmě vše. Zavinovacku, kočár, šum. Přikryté, odkryté, tma, zvuk, ticho, vůní matky, atd. Nefungovalo nic.
A v postýlce nikdy nespal. Košík jsem po 4 měsících prodala, protože akorát překážel.
@Lucie_Sx píše:
Jo a vis treba to, ze druha hexa riziko sids zdvojnasobuje..? Kdyz uz jsi tak uzkostliva ohledne spani.
Jak jsi na to prisla? ![]()
@Dendiss píše:
Jak jsi na to prisla?
Nejaky vyzkum. Az budu na pc, muzu dat odkaz.
Umis anglicky? Ja a me kamaradky jsme si nacetly hodne tipu a rad na strankach/blogu “takingcarababies”. Tvari se to sice jako sleep training, ale neni. Ma tam rady jak vytvorit lepsi predpoklady pro spanek deti - dodrzovani rozestupu mezi spanky, zpusob ukladani, a podobne. Ono te to asi uplne nespasi, ale treba tam najdes nejaky tip co pomuze 🙏
Jen dodam, ze na tech strankach se plati za online kurzy, ale jsou tam prave i dobre clanky na blogu zadarmo.