Spánek a buzení přes den

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27305
30.7.10 08:50

Spánek a buzení přes den

ahoj maminky,
potřebuju poradit, nebo aspoň ujistit, že něco nedělám špatně…
Nějak se nám zvrtlo spaní přes den. Resp. malej potřebuje spát 3×, jenže nějak nemůžu přijít na to, kdy a jak.
Probudí se mezi 6-7 a v osm-půl deváté už zase spí. Spával míň, ale poslední dobou, co ho nechávám spát po libosti, klidně i 2-2,5 hodiny (a to spí v noci od 20:30 do tech 6 v kuse). Nechávám ho tedy, ale den je pak hodně rozhozený. Do oběda vydrží, po obědě odpadne, ale jen na hodinku a kousek, ať je unavený jak chce. Pak tudíž odpadne kolem šesté,čtvrt na sedm navečer, a to ho pak musím před sedmou vzbudit na koupání, krmení a aby nějak rozumně usnul kolem té půl deváté. Navečer prostě usne, nevydrží až do koupání a jídla. Jeden den jsem posunula večerku na sedmou a vpůl deváté byl vyspaný a dělal rotiku až do 23.
Když ho ráno nenechám tak dlouho spát, tak usne na chvíli před obědem, odpoledne později a pak po odpoledním spánku vydrží až do večera. Už jsem z toho jeho spaní jelen a nevím, jak to nastavit, mám pocit, že ať to udělám, jak to udělám, stejně ho musím přes den při nějakém jeho spaní budit. Spát jen 2× nevydrží.
Přijde mi, že důležitější je spaní po obědě, tak nevím, nemám-li se vrátit k tomu, že ho ráno budu třeba po hodině a půl budit, abychom se vrátili k tomu, že nebude spát navečer.
Omlouvám se za možná zmatený popis, ale už opravdu nevím, jak to nastavit. Jedni říkají nech ho, ať spí jak dlouho chce (ale to ho budím večer), druzí zas, ať má radši režim bez večerního spaní (ale to ho budím dopoledne). Hlavně pak všichni říkají, nebuď ho, což ale fakt nejde… je mi to líto, ale nedokážem to nějak nastavit bez aspoň jednoho vzbuzení denně… dělám to špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
30.7.10 08:58

Špatně možná je jen to, že se mu snažíš vnutit režim, který jsi navrhla ty.
Mám na mysli to večerní buzení na koupání a večeři.
Asi bych udělala několikadenní pokus.
Možná to bude znít divně, ale prostě na ten večerní spánek bych už rovnou oblékla do pyžámka.

Zkoušela jsi, jestli se to samo nespraví, když to spaní/nespanínecháš opravdu jen na něm?

Nezaručuji zlepšení, jenom by možná stálo za zkoušku sledovat, jestli by se něco změnilo, kdybys ho večer nebudila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
30.7.10 09:15

Ahoj,

já teda jsem asi jedna z mála, která má názor, že režim se dítěti musí trochu nastavit. Ne nějak zásadně měnit jeho potřeby,ale trošku upravovat. Vojta v osmi měsících vstával asi jako Tvuj malý, dopoledne šel spát v deset po svačině, přestože se mu taky po osmé klížila očka, prostě jsem něco začali dělat a vydržel. Spal asi 1,5 hodiny. A poom spal odpoledne po svačině asi ve tři a zase tak hodinu až 1,5. Je fakt, že já jsem mu to musela trochu korigovat, abych mohla jít se starším do školky a odpoledne pro něj. Teď už se u nás díkybohu spí hromadně po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3201
30.7.10 09:15

Ahoj tak koukam ze u 8m mimin mame asi stejnou potrebu spanku :mrgreen: taky 3× pres den. Sofia vstava mezi6-7, nespi celou noc budi se 1-2× na kojeni, ukladam v 19.30. Dopoledni spanek ji trva vetsinou 40min-1h. Pokud se probudi v 6 da si ho pred svacinou, cili po 8.30. Kdyz se vzbudi v 7, da si ho pa svaci v 9.30. Obed ji davam mezi 11.30-12.00 a odpoledni spanek, ktery je pro ni nejdulezitejsi, coz si nastavila samatrva 1-2hod a ukladam ji kolem 13.00. Predtim si hrajeme, aby se poradne unavila. Tento spanek je u nas vhodne stravit doma v postylce. No a pak prichazi podvecerni, kolem 16.30-17.00 a trva cca.30min, takova „osvezovacka“. A po kasi v 18.00 a koupani, ukladam v 19.30 nejpozdeji. Sama si to tak nastavila, nic ji nenutim. Proste tu unavu na ni poznam, tre si ocicka, je nevrla.
Cili neves hlavu, da ti najevo, ze chce spat. Nejsem zastance umele tvoreneho rezimu, nuceneho ukladani ci buzeni.......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.7.10 09:22

No a co ho zkusit nedat spát ráno? Nebo třeba si říct, že půjde spát až v 10 nejdřív, i za cenu, že bude pár dní protivný, než si zvykne - pokud ti teda někde vyloženě neodpadne „v sedě“ :lol: Tím pádem by se probudil, naobědval, ale nešel po obědě hned spát - šel by třeba až v 15:00 a to už by potom do večera vydržel. Zkusila bych to prostě zredukovat na 2 spaní…

Tak jsme to měli dlouho my, postupně se pak to dopolední spaní posunulo na poobědové (i když někdy odpadne třeba v 11:30 - podle aktivity) a pak už vydržel, takže odpolední se tím pádem zrušilo taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.7.10 09:29

Já tedy mám taky názor, že se jim musí trošku „dopomoct“. Moje zkušenost je spíš taková, že když jsem ho nechala, tak si třeba začal mnout oči, lehli jsme si do postele, on ožil a začal mi „skákat po hlavě“. Pak totálně nevycházelo odpolední spaní, šel spát třeba v 5, což znamenalo, že do postele šel třeba ve 21:30 - 22:00. Ale vstával stejnak v 6:00, jak byl zvyklý, což je na takového prcka málo nočního spánku, takže byl pak nevrlý, chtělo se mu spát už ráno, pak nevyšlo dobře odpolední spaní… :roll:

Takže neříkám stanovit si sama hodiny, ve které ho dám, ale přizpůsobit jeho režim malinko tomu, co bude pro něho (a pro tebe) ve finále lepší, určitě jo :mrgreen: Ale to už je trošku mimo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
30.7.10 09:29

cappy - zkoušela jsem to zcela nechat na něm, výsledek - každý den úplně jiný, režim totálně žádný, nenastavil si sám pravidelného nic. Problémy s jídly, pitím. A to se mi moc nelíbí, myslím, že nějaký rámcový režim by dítě mít mělo.

Kacka taky jsem zkoušela, nechat ho dopoledne vydržet do svačiny (místo v osm spát třeba v deset), ale pak nechce jíst, mne se, brečí.

Ginche - jo, tu osvěžovačku práve potřebuje, buď před obědem nebo navečer. Dřív spával navečer sám max. 20-30 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
30.7.10 09:33
Angua píše:
No a co ho zkusit nedat spát ráno? Nebo třeba si říct, že půjde spát až v 10 nejdřív, i za cenu, že bude pár dní protivný, než si zvykne - pokud ti teda někde vyloženě neodpadne „v sedě“ :lol: Tím pádem by se probudil, naobědval, ale nešel po obědě hned spát - šel by třeba až v 15:00 a to už by potom do večera vydržel. Zkusila bych to prostě zredukovat na 2 spaní…
Tak jsme to měli dlouho my, postupně se pak to dopolední spaní posunulo na poobědové (i když někdy odpadne třeba v 11:30 - podle aktivity) a pak už vydržel, takže odpolední se tím pádem zrušilo taky…

No postupně to asi nějak budu zkoušet, dneska třeba vstal z ničeho nic poprvé v životě v půl šesté :-), v půl osmé spal a sám se vzbudil v devět. takže dnes třeba bude spát před obědem místo navečer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3627
30.7.10 09:56

Tak Mareček to má taky podobně:
vstává v 6, poleží si ale klidně až do 7, pak kolem 8:30-9:00 spí dopoledne tak cca 2h, odpo kolem 13-14h cca hodinku, někdy 2, a mezi 16-18h je protivný a chtěl by spát, někdy usne někdy ne a když ano, tak cca na 45min, spávat chodí už v 19h a spí až do rána, třeba by Tvoje dítko taky spalo už od těch 19h, zkus to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
30.7.10 10:09

Měla jsem do 7-8. měsíce to samé. Každý den jiný. režim nulový - ani spánek, ani jídlo. přiznám se, že jsem se to rozhodla řešit z čistě sobeckých důvodů- po 7mi měsících už jsem potřebovala alespoň přibližně vědět, co kdy a jak bude. Jsem ale odpůrce buzení. Jednak tímto způsobem nikdy nenastavíš přirozený režim, jednak dítě je pak protivné od probuzení až do dalšího spánku. Víc se mi osvědčilo snažit se udržet dítě déle vzhůru. Ne to lámat přes koleno, prostě zabavit. Zvykla jsem si na to vzít kluka před dopoledním spaní na nákup v šátku. Kouká po okolí, protivný není, přitom vím, že kdyby byl úplně totál, tak v šátku usne. Před odpoledním spaním chodíme taky ven - psy, na deku do parku, teď už na hřiště. Právě mezi tím 7-8. měsícem jsem takto najela na pravidelnější (plusmminus půl hodiny) ukládání 2× denně v půl desáté a v půl 3. Chodí spát víc unavený a začal spát déle - hodinu a půl.

• Citovat
  • Upravit
27305
30.7.10 10:32
neczuz píše:
Měla jsem do 7-8. měsíce to samé. Každý den jiný. režim nulový - ani spánek, ani jídlo. přiznám se, že jsem se to rozhodla řešit z čistě sobeckých důvodů- po 7mi měsících už jsem potřebovala alespoň přibližně vědět, co kdy a jak bude. Jsem ale odpůrce buzení. Jednak tímto způsobem nikdy nenastavíš přirozený režim, jednak dítě je pak protivné od probuzení až do dalšího spánku. Víc se mi osvědčilo snažit se udržet dítě déle vzhůru. Ne to lámat přes koleno, prostě zabavit. Zvykla jsem si na to vzít kluka před dopoledním spaní na nákup v šátku. Kouká po okolí, protivný není, přitom vím, že kdyby byl úplně totál, tak v šátku usne. Před odpoledním spaním chodíme taky ven - psy, na deku do parku, teď už na hřiště. Právě mezi tím 7-8. měsícem jsem takto najela na pravidelnější (plusmminus půl hodiny) ukládání 2× denně v půl desáté a v půl 3. Chodí spát víc unavený a začal spát déle - hodinu a půl.

No jo, já mám celkem opačnou zkušenost. I když ho vzbudím, je veselý, hraje si, v pohodě. když mu prodlužuju dobu, je čím dál protivnější, nechce jíst ani pít, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
30.7.10 10:37
MaryClementine píše:
neczuz píše:
Měla jsem do 7-8. měsíce to samé. Každý den jiný. režim nulový - ani spánek, ani jídlo. přiznám se, že jsem se to rozhodla řešit z čistě sobeckých důvodů- po 7mi měsících už jsem potřebovala alespoň přibližně vědět, co kdy a jak bude. Jsem ale odpůrce buzení. Jednak tímto způsobem nikdy nenastavíš přirozený režim, jednak dítě je pak protivné od probuzení až do dalšího spánku. Víc se mi osvědčilo snažit se udržet dítě déle vzhůru. Ne to lámat přes koleno, prostě zabavit. Zvykla jsem si na to vzít kluka před dopoledním spaní na nákup v šátku. Kouká po okolí, protivný není, přitom vím, že kdyby byl úplně totál, tak v šátku usne. Před odpoledním spaním chodíme taky ven - psy, na deku do parku, teď už na hřiště. Právě mezi tím 7-8. měsícem jsem takto najela na pravidelnější (plusmminus půl hodiny) ukládání 2× denně v půl desáté a v půl 3. Chodí spát víc unavený a začal spát déle - hodinu a půl.
No jo, já mám celkem opačnou zkušenost. I když ho vzbudím, je veselý, hraje si, v pohodě. když mu prodlužuju dobu, je čím dál protivnější, nechce jíst ani pít, apod.

no, to je právě ono. musíš vyzkoušet. oni ty děti jsou fakt každé jiné.

• Citovat
  • Upravit
27305
30.7.10 10:52
neczuz píše:
MaryClementine píše:
neczuz píše:
Měla jsem do 7-8. měsíce to samé. .............. Právě mezi tím 7-8. měsícem jsem takto najela na pravidelnější (plusmminus půl hodiny) ukládání 2× denně v půl desáté a v půl 3. Chodí spát víc unavený a začal spát déle - hodinu a půl.
No jo, já mám celkem opačnou zkušenost. I když ho vzbudím, je veselý, hraje si, v pohodě. když mu prodlužuju dobu, je čím dál protivnější, nechce jíst ani pít, apod.
no, to je právě ono. musíš vyzkoušet. oni ty děti jsou fakt každé jiné.

No jo, jenže když všude převládá názor – nebudit, nechat na dítěti, tak má člověk pocit, že když ho vzbudím (i když je pak v pohodě), tak jsem špatná nebo mu ubližuju nebo prostě mám pocit viny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4647
30.7.10 12:40

Mary - klid, já mám občas pocit, že se všechno strašně přehání. např. kojit kdy si dítě řekne, to bych ze začátku kojila asi 23 hodin denně, protože řval skoro pořád. Nebudit za žádnou cenu - no jo, ale to taky vždycky nejde, já myslím, že dítě potřebuje mít den tak trochu každý stejný. Možná bych zkusila mu to spaní posouvat postupně. Třeba týden dávat spát v devět,jakmile si zvykne a v pohodě vydrží tak zase posunout o půl hoďky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí