Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Už nějakou dobu uvažuji o tom se zeptat na váš názor, ale dneska mi to nějak nedá, nepřijde mi to normální.
Malému je dneska půl roku a docela mi dělá starosti ohledně spánku. Spavé miminko je od narození, ale myslela jsem si, že čím bude starší, tím víc bude vzhůru, ale opak je pravdou. Od narození se budil co 3 hod na jídlo a hned spal a tak je to tak nějak do teď. Napíšu náš denní program, každý den je to trošku jiné, nemá pevný řád, prostě podle toho, jak se mu zrovna chce.
Spát chodí kolem 21-23 hod podle toho, jak je unavený, za nějaké 3-4 hodinky ho nakrmím a spí až do rána, teda spíš dopoledne, většinou spí těch 11 hodin, takže podle toho kdy usne se pak budí. Dneska se vzbudil v 10 hod, nakrmila jsem ho, přebalila, chvilku ležel u mě na posteli a byl protivný, chtěl jít spát. Tak spal do 14 hod, to jsem ho vzala z postýlky, nakrmila, přebalila, chvilku jsme si pohráli a kolem půl 4 už zase protivný, že chce spát. A spí. Vzbudí se tak kolem 18 hod, to ho nakrmím a budu se snažit, aby byl co nejvíc vzhůru, ale nejraději by šel zase hned spát. Přijde mi ale divný, aby prostě celý den jen prospal nebo je to normální? Fakt mi to přijde divný.
@Granda moj maly od pol roka doteraz (20 mesiacov) prespi 16-18 hodin denne.
v pol roku vydrzal byt hore maximalne 1,5-2 hodiny.
tie Tvoje casy moc nechapem, ale u takto malych deti sa praveze odporuca, aby neboli hore dlhsie ako tu hodinu a pol az dve
@Granda Přiznám se, že moc zkušeností zatím nemám, ale našemu Míšovi byl minulý týden taky půl roku a tolik teda nespí, ani nikdy nespal. Vstává většinou mezi 7-8 ráno, pak chvíli leží v košíku a hraje si, já se zatím trochu „zkulturním“ a nasnídám, pak jde na deku, chvíli si hraje sám, pak jsem tam s ním. Kolem 10 nakrmím a pak jdeme na procházku - to usne, sotva zavřu dveře. Spí jak kdy, ale aby byl v pohodě tak potřebuje aspoň tu 1,5 - 2 hodiny, takže tak do 12 - 12:30. Kolem 13 hodiny krmím, pak si zase hraje a tak ve 14:30 je zase zralej na spaní - to spí jak kdy - když se dost vyspí dopoledne, tak mu stačí půl hodinky, když ne, tak vydrží tu 1,5 hodiny spát. 3. spánek mívá většinou mezi 17:30 - 18:30/19h. Pak zase krmím, hraje si, koupeme, spát chodí tak kolem 20:30.
A to si říkám, že by už přes den měl být taky víc vzhůru než je. To co popisuješ ty, by mě asi taky zneklidňovalo, asi bych se zeptala doktorky.
Tohle je možná trochu mimo, ale kámoška byla jeden čas taky strašně unavená, pak začala brát vitamíny a železo a zlepšilo se to, tak jestli malému taky něco nechybí.
@Granda Vyměníme si děti???
Neber to nijak rýpavě, ale u nás od narození pravý opak.
@veny1 ani ne, pokud mu nic není, tak mi to i vyhovuje
teď ho držím vzhůru co nejvíc, protože by teď šel nejraději spát a pak by byl tak hodku dvě vzhůru kolem 22hod a to už chci mít klid. no máme jít na půlroční prohlídku, tak se zkusím zeptat doktorky.
moc děkuji za názory, koukám, že jsem to napsala docela zmateně ty časy ![]()
Ahoj holky, tak to vám „trochu závidím“. Moje malá naspí přes den maximálně 2,5 hodiny. A někdy ty 2,5 hoďky dá jen v jednom spánku, když jsme venku a mrzne ![]()
@Granda Zkus se optat mudr. Já si myslím, že máš doma velkého spáče, nic víc. ![]()
Tak jste mě uklidnily, já se fakt bála, jestli nemůže být nějak nemocný. protože spí opravdu moc. díky ![]()
Bože, jak jááááá záááááááááááááááávidím, naše malá chronický nespavec, neurolog měl podezření na insomnii.
Jak některá maminka psala, zkusit se zeptat mudry, osobně jsem musela brát železo, protože jsem byla taky pořád strašně unavená, krevní testy ukázaly, že mám absolutní nedostatek železa.
@Silky123 děkuji za radu, zkusím se zeptat doktorky, jestli to není nic vážného. dneska nespal ve svůj čas, byl vzhůru asi tři hodinky a už je protivný a nemůže usnout, jak je přetažený. jinak vývojově si myslím, že je v normě. jen ten spánek. v noci těch 12 hod dá, klidně víc.
Není zač, jen pozor, přípravky na dodání železa staví, tak to chce vyrovnávat stravou ![]()
Dobrá je meruňka a hlavně švestka, prý se můžou už i švestkové šťávičky, pro miminka, prodává, co vím, DM.