Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Od malička má roční dcerka problém se spaním. Ve dne i v noci. Jako úplné malé miminko dokázala sama spát v postýlce. Ačkoli se budila a byla potřeba ji dát láhev s mlékem. To ji zůstalo do dneška. Pak v postýlce přestala spát. Budila se, mlátila sebou o postýlku. Musela jsem ji půlku noci houpat v náručí, položit vedle sebe a ještě držet ručičku. Běda mi, pokud jsem chtěla změnit polohu. Do dneška se mi několikrát za noc vzbudí, a to spím vedle ní.
Ve dne, když si ji nevezmu na sebe, tak nespí vůbec. Spí tak pouze na mně. Pokud by usnula v posteli, tak spí tak 15 minut trhaně. Člověk si ani nedojde na wc. A je jedno, jestli tam s ní jsem nebo ne.
Měla bych ji asi naučit jinak usínat. Bohužel nevím, jak udělat, aby spala delší dobu. Malá navíc, když spí jenom pět minut místo třeba hodinu, tak je strašně pak protivná a neusne dřív než mezi devátou a desátou. A to ještě s flaškou a nesmíte se ji snažit uspat pohádkou.
Upraví se to nějak samo? Neměla by usínat už sama beze mně? A hlavně, mělo pak vaše dítě problém se spánkem ve školce?
@Izumi Miyako Co nosítko nebo šátek? Vím, že roční dítě už se pronese, ale třeba by tam hodinu přes den spalo. Když se zlepší spánek přes den, bude lepší i v noci. Nosítko se dá půjčit na týden a vyzkoušet, ať nemusíš hned kupovat. ![]()
Dceři jsou 3 roky a doteď usíná s manželem. Když není manžel doma, tak se mnou. Nevidím na tom nic špatného či patologického. Budila se ještě nedávno.
Takyjsem uspávala nasobě… už ani nevím, kdy to přestalo, ale přestala ro vyžadovat sama.
V roce byla prvni dcera to same. Pak jsem ji zacala pokladat na ten poledni spanek a lezela jsem vedle ni a obcas se mi postupne darilo treba na 20 minut zdrhnout. Sama zacala usinat ve 2 a ctvrt. No, a jak ve skolce nevim, moje deti od 2,5 po obede nee…
V roce je jeste malicka. Ja mam deti 2r a 4 a taky je stale uspavam…usinaji u me v manzelske posteli a pak ke presunu do svych postylek. Usinani s rodici je prirozene. Spis bych resila caste buzeni, to muze byt jen obdobi, zoubky apod. Zkousela jsi k uspavani poustet bily sum? To u nas jede jeste ve dvou letech
pres aplikaci v mobilu a nebo prodavaji sumici zviratka
@Izumi Miyako a jeste me napada vyzkouset spani v pokojicku, starsiho jsme takhle v roce dali spat jinam a z buzeni 10× za noc bylo 1-2× asi jsme ho rusili ![]()
Hlavne zadne vyplakavaci metody a inspirace jeste tady www.prosimspinkej.cz
@Káťa19 píše:
@Izumi Miyako a jeste me napada vyzkouset spani v pokojicku, starsiho jsme takhle v roce dali spat jinam a z buzeni 10× za noc bylo 1-2× asi jsme ho rusili
Bílý šum je něco na co z vysoka prdíme. Zabíral chvilku, když ji nebylo ani půl roku. Hodně mi v noci cestuje. Dvě postele vedle sebe jsou pro ní malý prostor.
Podle mě je přirozené, že tě vyžaduje. Vím je to na palici já si tím prošla a procházím stále. Malýmu budou na konci léta 3 roky a stále mě chce u sebe. Má teda puštěnou ukolébavku ( jako šum) a už spí část noci sám, ale letiště mu nestačí jak cestuje.
Možná je to blbej příklad, ale ani zvířata nevytvářejí vedlejší separační noru ![]()
Ber to tak, že uplyne pár let a už nás nebudou tolik potřebovat. ![]()
U nás to bylo tak, že když jsem ho nechala samotného tak vstávání pomalu 20× za noc on neklidný spaní, mrzutej celej den a já neklidna, utahaná, nevyspalá prostě chodící zombie..
Brala jsem menší zlo, uspavam a spím s ním…
Metodu vyplakat osobně neuznavam a nikdy jsem nepraktikovala…
Edit: ještě jsem zapomněla dodat.
Takovéto, když jsem se nesměla od něj ani hnout se u nás zlomilo kolem 2 roku…do té doby měl radar.. vypadal, že tvrdě spí a stačilo se pohnout a byl vzhůru..nechapala jsem, ale trénovala jsem každý den, aby si zvyknul a já abych se necítila jak s koulí na noze bez možnosti vzdálit se na víc jak metr
![]()
@sepru Přirozené, jak se to vezme. Třeba bezdětní lidé tvrdí opraví opak. Jsem vždycky unesena z názoru, že roční batole spí jako pětileté ![]()
A v noci ti teda spí celou bez problému? Bez pití a tak?
A to mi povídej. Ona mi malá taky dělá to, že když se vzbudí začne všude lézt, tak by mohla spadnout z postele.
@Izumi Miyako píše:
@sepru Přirozené, jak se to vezme. Třeba bezdětní lidé tvrdí opraví opak. Jsem vždycky unesena z názoru, že roční batole spí jako pětileté
A v noci ti teda spí celou bez problému? Bez pití a tak?A to mi povídej. Ona mi malá taky dělá to, že když se vzbudí začne všude lézt, tak by mohla spadnout z postele.
Ahoj spím s ním doteď, akorát uspim a jdu po svém, pak se vracím. Malej cestuje taky, potom co 2× slejzal v polospanku hlavou napřed
koupili sme prkna na to držáky a jakmile usne davam zabrany kolem dokola, u nohou to má nastálo.
V noci spí celou noc bez pití, to buzení bylo cca do 1-1,5 roku.
A zjistila jsem, že když jsem spala s ním spal jako malý klidněji a probouzel se lépe. Když jsem ho nechala samotného do 15-30min řev a pak už to jelo… Překopala jsem si priority a prostě zůstávala u něj i když bych nejraději dělala něco jiného..
Můj byl nespavec od mimina, 30 min byl rekord bylo to šílený a pomohlo fakt být prostě s ním, spal déle.
Rodila jsi přirozeně nebo císař?
@sepru píše:
Ahoj spím s ním doteď, akorát uspim a jdu po svém, pak se vracím. Malej cestuje taky, potom co 2× slejzal v polospanku hlavou napředkoupili sme prkna na to držáky a jakmile usne davam zabrany kolem dokola, u nohou to má nastálo.
V noci spí celou noc bez pití, to buzení bylo cca do 1-1,5 roku.
A zjistila jsem, že když jsem spala s ním spal jako malý klidněji a probouzel se lépe. Když jsem ho nechala samotného do 15-30min řev a pak už to jelo… Překopala jsem si priority a prostě zůstávala u něj i když bych nejraději dělala něco jiného..
Můj byl nespavec od mimina, 30 min byl rekord bylo to šílený a pomohlo fakt být prostě s ním, spal déle.
Rodila jsi přirozeně nebo císař?
Spím s malou furt, jdu jenom ji pro mléko nebo na wc.
Rychle přirozeně.
@Izumi Miyako píše:
Rychle přirozeně.
Vypadá to, že je hodně kontaktní a chce tvojí blízkost. Ještě mě napadlo, že ji třeba tlačí zoubky, když se tak často budí. Zkus to s ní vydržet ono se to zlomí…
![]()
@Izumi Miyako píše:
Rychle přirozeně.
já jsem v noci taky furt dávala malé mléko, byla to otrava, pak měla 1rok a 3 měsíce s ní spala babička, vždy ji v noci jen pohladila a ukonejšila, a malá spala i bez mléka, ale hned na roce to asi nepůjde,
tak jsem ji taky začala jen hladit a neklusala jsem pro mléko, od roku a půl už spí celou noc, ani nebrečí