Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já to dělám tak (i v -10)že dcerku dám do kočárku, přes něj pláštěnku. Chvilku pojezdíme po zahradě, než usne a pak dám kočárek do domu do chodby, kde je sice zima, ale ne taková jako venku. Pokud není možnost „parkovat“kočárek v domě v chladu, určitě bych nechala přes kočárek pláštěnku, aby si to prcek vydýchal a hlavně nedýchal ledový vzduch.
Tak mně malej spí jedině venku na balkoně asi od tří měsíců. Teď je mu necelých 14 měsíců a spí venku 2× denně, dohromady cca 3,5 hodiny při každém mrazu. Po roce určitě nevadí až -10.
Základem je ho dobře oblíct, teplo odspodu (já mám třeba v kočárku pod fusakem karimatku a teplou deku) a zachumlat ho a pohoda
Pláštěnka se nedoporučuje, protože se pak pod ní hromadí vlhkost a paradoxně to ve velkých mrazech naopak může přivodit omrzliny. Když bylo víc jak -5, hodila jsem přes boudu jen tenčí deku.
Nikdy nebyl studený a paradoxně, čím větší mráz, tím líp spal. ![]()
Takže mrazu se vůbec neboj a klidně ho dej i na dvě hodiny do -10. Přiměřeně oblečeného a zabaleného.
aha, tak to vyzkoušíme bez pláštěnky. Dcerka má totiž hrozně suchý obličej, i když ji pokaždé pořádně namažu krémem, tak to bude třeba tím…
Krem obsahuje vodu, takže se do mrazu nehodi. Zkus olivový olej.
Když jsem byla mala spala jsem venku i při - 20°C. Ale to se musi zvykat pochopitelně postupně.
Existují speciální krémy do mrazu a větru, já třeba používám Nivea proti chladu a větru, neobsahuje právě vodu. To nesmí, aby nenamrzala. Jsem s ní naprosto spokojená. Čili namazat něčím jen s obsahem tuku.
tak já jsem dceru nechávala loni venku spinkat i když bylo třeba -18 takže přiměřeně obléct , fusak, pak ještě nánožník a larysu a přes boudičku slaboučkou deku, aby ji tam měla příjemnějsi.. spala třeba 3 hodiny a byla spokojená
Díky všem,
prcek je totiž stále nemocný a dávala jsem ho do mrazu spát,kde se mu spalo dobře,myslela jsem že je nemocný z toho,ale oblékám ho řádně,je ve fusaku,ještě v dece,kombinézu má kožešinovou,tak tím to snad nemůže být ![]()
Já měla limit okolo mínus 10ti. Ani moc neoblékám - vlněné body, svetr, kamaše, návleky, kukla a na to fusak. Pokud je pod nulou, tak přidám slabou fleesovou kombinézu, při těch mínus deseti ještě deku.
ahoj,my chodíme ven jen do -5st.,i jsem četla,že víc se nedoporučuje.A navíc omezit dobu strávenou venku na max. 30 min.
momi33 píše:
ahoj,my chodíme ven jen do -5st.,i jsem četla,že víc se nedoporučuje.A navíc omezit dobu strávenou venku na max. 30 min.
Myslím, že toto je doporučení pro kojence do 6 měsíců věku. ![]()
MaryClementine píše:momi33 píše:Myslím, že toto je doporučení pro kojence do 6 měsíců věku.
Asi jo,ale nějak se tím řídím i teď ![]()
Jsem moc ráda, že jsem tuhle diskuzi objevila. Řeším zrovna teď něco podobného. Mám ročního chlapečka a přes den mi prostě v posýlce neusne, v kočárku spinká hezky, klidně dvě hodiny. Ale taky se bojím, aby neprochladnul. Viděla bych to tak do těch -10 stupňů, asi bych se víc bála. Nebo uvozit venku a dát spát do chladnější chodby.
Ahoj, pracuji jako učitelka v mateřské škole, toho času na mateřské dovolené.S dětmi atˇ jsou jim 3 nebo 7 let jsme mohli chodit ven pouze do -5´C. Takže pochybuji, že dávat spát svoje malé dítě do většího mrazu je správné rozhodnutí
. Sama jsem zvykla svojí 2 letou dceru, vzhledem k hlučným hrám jejího osmiletého bratříčka, spinkat na balkoně, doma spala půl hodiny
. Co začaly mrazy, zkusila jsem jí v kočárku dát spinkat do ložnice, kde je chladněji než v ostatních místnostech, nechala jsem jí normálně oblečenou jako chodí v bytě, jen jsem jí dala navíc mikinku a v kočárku jsem nechala fusak. Bráška holt musí být tišší, tak jsme spolu v obýváku a hraje si tam
. Nevěřila jsem tomu, že se to bude fungovat, ale funguje
. První týden se ze zavřené ložnice párkrát ozvala, já jí přišla dát pusu a zase odešla. Vždy nakonec usnula a spala ty své 2 hodinky
. Takže si myslím, že jde opravdu jen o to, že na co toho svého mazlíka navykneme, to bude nakonec fungovat, jen musíme být důslední a vytrvat, zvláštˇ když je to pro jeho dobro
.
Malému bylo 14 měsíců a spinkat ven ho dávám tak do těch -7 stupňů, víc se už bojím. Spí dvě až tři hodiny v kuse, tak mám přece jenom strach, i kvůli dýchání je to hodně ledové. Když je míň stupňů, tak ho venku uvozím a dávám ho spát do chodby, kde otevřu ventilačku a spinká jako andílek a zpocenej není. Oblíkám ho teda míň než na ven.
Ahoj,
prosím vás jak dlouho a do kolika stupňů mrazu necháváte své dítka venku v kočárku,mám ročního chlapečka a chci se s vámi poradit.
Do -2 stupňů,nebo ho můžu nechat venku i při větším mrazu,to myslím že ne.
Díky za názory a rady.Jana