Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím pomoc, už jsem opravdu zoufalá! Malému je 14měsíců a pořád nejsme schopný spát v noci v kuse…vždy se po půl hodině vzbudí a pláče a nemůžu se zvednout, dokud opravdu pořádně nezabere…jsem vážně zoufalá a unavená, večer nemůžu ani usnout pak já, protože mám nervy z toho, kdy se zase vzbudí…:-( navíc máme dost hlučné sousedy, které nezajímá, že máme děti a ty ho tak buděj..:-((( ![]()
čao, s těma sousedama tě chápu. Já už dumám jak se vystěhovat, protože rozumná řeč s nima není ![]()
já být tebou si na noc vemu klidně prášek - ať si tam řve, když ho to ba..ty potřebuješ být vyspaná na den (ale to říká máma spáče). Ale vím co to je nemoct usnout a pak fungovat přes den ![]()
Můj syn je teda vyděrač, občas mi při večerním usínání dělá to, že mě zoufale volá maminkooo a pak z něho vypadne že chce pastu na zuby
![]()
Víš proč pláče?
J.
ta moje se budila 3× za noc do 2 let na mliko, ale to uz byl jen zvyk
. Ted jsou ji 4 a jsem stastna, kdys se zadari a spi celou noc, ale vetsinou me alespon jednou vola.
Nase rocni se budi 2× za noc na mliko, ale myslim, ze fakt hlady. Ona je totiz takovej nejedlik, ze pres den do ni dostanu maloco, navecer skoro nic a pak v noci ma hlad. Taky nevim, co s tim
Dneska jedla naposledy o pul 4 a pak na noc 100ml mlika, tak cekam tak za 2 hodky budicek ![]()
mam to uplně stejně ještě ted nespi přes den vubec a vstava v 7.No ona by spala kdybych šla sni spát i já jinak chodi po bytě a je hysterická ![]()
Dajdulko - mám něco podobného. Dceři je 16 m. Od 2,5 m do roka spala celou noc, po roce to začlo, v noci se budila, řev. Pak se to uklidnilo, ale teď pro změnu vyžaduje, abych já nebo manžel s ní chodili spát. Jakmile jí položim do postýlky, hysterák, takže chodíme uspávat. Ale za chvilku je tuhá, přehodim do postýlky a někdy spí až do rána, teď 2 noci po sobě se vzbudí kolem čtvrtý ráno a hned řve mamííí a chce ke mě. Byla jsem vždycky odpůrcem tahat dítě do postele, ale bohužel jsem to vzdala. Manžel se pak nevyspal do práce, byl vzteklej. Takže si jí vezmu k sobě a když usne, tak jí vrátim zpátky do postýlky, ale spíš usnu a spí se mnou až do rána. Ale dneska v půl pátý byla živá, takže jsem se naštvala a dala jí do postýlky. Řev 20 minut a nakonec padla a spala až do devíti. Taky se při usínání klepu a čekám, kdy zase procitne a začne to. Mamka mi řekla, že má holt takové období, že to přejde, ať si jí prostě k sobě vezmu. No tak nevim, třeba to nedělám zrovna dobře, ale pořád doufám, že jí to přejde. Jo jinak myslím, že hlad nemá, protože je dobrej jedlík, takže jí dám jen napít vody, to neodmítne. Musíme vydržet ![]()
Ahoj, naší malé je 16 m. od narození je to hroznej křikloun, je dost aktivní, v pul roce jsme si jí nasadila do postele a spí tam s námi doteď..a to u prsa,..a i přes to se mi budí přes noc min. 3× a ocucává mě, nicméně už chci odstavit a naučit jí spát v postýlce, takže čekám, že bude křičet i několik hodin.. s těma sousedama tě chápu, máme něco podobného..
Co zapojit manžela..a občas si lehnout a zkusit zdřímnout přes den…jestli máš mamánka jako já, tak chápu, že je to dost těžké se od ní na chvilku odloučit,aby nestála za dveřma nebušila do nich a nevolala tě:)
no já jsem ti to asi trošku zavinila sama..když byl malé miminko, tak jsem si myslela, že má koliky, protože chlapečci na to trpí, ale pak už se to asi stalo zvykem, i když žádné koliky nebyly a začalo vydírání…teď nám rosotu zoubky, ale poznám, když ho něco bolí a když mě vydírá…není normální, aby zavřel oči a jen uslyší dveře, tak si hned sedne a pláče..cítím se pak jako špatná máma, protože přes den jsem nevyspalá a nemám náladu vůbec na nic..:-(
Moc děkuju za podporu…já jsem ho kojila do 7měsíce a když to tak vezmu zpátky, byla to pohodička, dala jsem si ho k prsu a věděla jsem , že můžeme pokračovat ve spánku…teď už po mně hází i dudlíkem..v noci když se probudí, tak dáme napít a spinká dál, na mlíko se budí podle toho, jak jedl večer, ale většinou tak nejdřív v pět.taky jsme měli období, kdy se probudil ve dvě ráno a dvě hodiny otravoval a hladem to nebylo, protože když jsem mu přinesla flašku, tak mi jí vracel…doufám, že je tohle období zubů..malého jsem si brala do postele taky vždycky ráno, když se probudil na mléko, ale od té doby, co si umí držet lahev sám, tak ji pak po mně akorát hodí…nejhorší je, že si tady nemůžu vytvářet žádné pravidla, když máme ještě řvouny pod sebou ![]()
my si právě přes den chodíme lehnout, ale to spíme max.hodinu..manžel když k němu chodí tak malej ví jak na něj..je dost vyčůranej na svůj věk, u mě ví, že neexistujou kompromisy ale taky moc dobře ví, že nesnesu pláč (moje dvojče mi řvalo v kočárku do ucha a ja se klepala a klepu do ted)…je těžký do toho zapojit manžela, když on vidí situaci zase jinak…
jeje… můj malý se taky hodně budil…skončilo to zhruba v 16. měsících - no samozřejmě každá rada drahá, každé dítko je jiné
zkuste si vymyslet nějaký uklidňující uspávací rituál, nějaké tuleníčko a neustálé ujišťování, že máma je na blízku kdykoliv bude potřebovat…já docela dlouho našeho malého uhoupávala a zpívala u toho ukolébavku - vím že to zní divně (ale s kojením se jsme končili až kolem 11. měsíce a byl to jediný způsob jak usnout bez prsa)… když opravdu tvrdě usnul, tak jsem ho lupla do postýlky a on už pak v klídku spinkal…budil se jen jendou na mlíko…pak už spal celou noc v kuse
zdá se mi, že kludic jsou celkově takový úzkostlivější a víc na mamince visí… ![]()
No náš rituál vypadá asi takhle…v půl sedmé koupání, po té večeře, pak do postýlky a zpívám mu už od miminka ukolébavku na dobrou noc…u toho usne, tak to by šlo…ale pak to začne po půl hodině a už vím, že je zle…pořád pevně doufám v to, že je tro zoubkama, rosotu mu teď špičáky..ale to jsem taky poznala, protože plakal, když jsem seděla u něj…teď už se dostává do věku, kdy mi přijde, že tak nějak rozumí co mu říkám..a snad nastane i den, kdy to pochopí…budí se na mlíčko jen jednou a to ráno od té páté hodiny, za to jsem šťastná..neříkám, že neexistuje noc, kdybych se nevyspala…taky mě dokáže překvapit a prospat celou noc, ale je to spíš ted problém po tom prvním uspávání… ![]()
Ahojda, mé holce je 15 m. a stále se budí, min. jednou za noc. Když jsem kojila, tak to bylo víckrát. Po odstavení jsme si jí brali k nám do postele. A to zůstalo. Většinou se jednou za noc probudí, vezmeme jí k nám a spí u nás v klidu až do rána. Asi to není to pravé ořechové, to přiznávám, ale dokud jí budou růst zuby asi s tím nepřestanu. Někdy vydrží v postýlce celou noc. Tak jednou za 14 dní. Nedávám jí nic k pití (ani nechce). Tak si nějak říkám, že to časem povolí. A pokud ne, budu to řešit, až jí to budu moct vysvětlit… Někde jsem četla, že u rodičů může spát max. do 4 let. Potom je odvykání těžký. Samozřejmě čím dřív bude spát u sebe celou noc, tím líp. Takže mám svůj osobní limit dva roky. Potom jí skončí hájení a přistoupím k drsnějším metodám
Držím palce a neboj. Jakou metodu si sama vybereš - ta bude ta nejlepší.
Mám pocit, že přemýšlíme trošku stejně…malému se teď tlačí spodní špičáky (ty horní už máme za sebou) a je to asi 100× horší než všechny ostatní zuby..bez calgelu a panadolu neusneme..nedávám mu to každý den, jen když je opravdu krize a hrozně pláče bolestí…jinak ted jsme měli období, že se sice budil, ale tak hodinu po uspání a pak spinkal až do rána…mně upřímně buzení v noci na pití nějak zvlášť nevadí, dám mu napít a zase hezky spinká..ale to říkám možná teď…spíš to jedno buzení je pro mě zázrak než buzení a nespání celou noc..my si malého bereme do postele jen když opravdu se v noci vzbudí a „otravuje“, jinak spinká v postýlce..přesně jsem říkala manželovi, že to vydržím do doby než mu to budu moct vysvětlit..znám totiž taky maminky, co si braly děti do postele a pak spinkali v postýlce..ale co dítě, to originál ![]()
Ahoj,mám 15 měsíčního chlapečky, v noci se budí 2× na jídlo. Stát chodí ve 20h,dostane do postýlky mlíčko, plínku (tou si čmudlá po obličejíčku) a já mu přečtu pohádku. Pak povím dobrou noc a spikat a on fakt spí..je pravda,že někdy to na nás zkouší,ale ví,že to stejně nepomáhá. Já totiž kdysi chodila za ním pokaždé když si vzlykl,ale už jsem se to odnaučila a jsem za to ráda…s noci když má hlad,dostane mlíčko a spí dále. Vstává každodenně mezi 8-9h.