Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtela bych se zeptat, jak jste odnaucovali mimca spat v zavinovacce? Za nedlouho nam budou 4mesice a nedokazu si nejak predstavit fungovat bez ni
. Jinak se mi mimco porad odkopava, strasne casto se budi a uspani trva dyl (zkousela jsem zatim jen pres den v noci na to zatim nemam odvahu
). Mam spaci pytel a slabou perinku a mam strach ze si tu perinku v noci pretahne pres hlavu a udusi se
. Jak dlouho vam deti spali v zavinovacce a trvalo odnauceni dlouho nebo si zvykly rychl? Dekuji ![]()
Syn ve 4 měsících ještě určitě v zavinovačce spal, jinak si strašně máchal ručičkama po obličeji a budil se. Pak jsme to jednou zkusili bez ní a šlo to, nebo jsem mu při usínání ručičky držela. V půl roce byl už určitě bez zavinovačky. Pokud ji tvoje dítě ještě potřebuje, tak bych mu ji nechala.Oni pak už jsou stejně moc velcí a vymotají se z ní.
Obě děti se to odnaučily samy a ze dne na den. Jednoduše se začaly vztekat a bylo znát, že už v ní být nechtějí. Dcera v 8 měsících, syn v 7.Už jsem se bála, že budu zavinovat do puberty, ale přešlo je to
Peřinku si nikdy přes hlavu nepřetáhli, ani jeden, toho se neboj
V zavinovačce spali dokud jim to vyhovovalo. Nevidím důvod proč to odnaučovat
@ProfZav @weyky prave mam pocit ze ho to kolikrat uz rozciluje ze nema prostor, kdyz ho rozvazu tak se sice uklidni ale nechce usnout a kdyz uz, tak je za pul hodky vzhuru
. No asi to nebude jenom tak, mam z toho docela hruzu teda.
Nic jsem neodnaucovala, jednoho dne to přestalo fungovat. Bylo jim cca kolem sedmi měsícům. Neřeš to, do patnácti zavinovat nebudeš. A až to nebude fungovat, budeš vzpomínat, jak to bylo super. Já bych s chutí někdy zavinula i petiletyho ![]()
Syn spal v zavinovačce asi do sedmého měsíce. Pak začalo uspávání trvat déle a déle, tak jsme zkusili dát spát bez zavinovačky. První večer katastrofa, druhý už v pohodě. Místo zavinovačky má teď pytel na spaní, neodkope se ani si nedá peřinku přes obličej. Při usínání mu zakryju ručičky plínkou čmuchačkou, aby měl co žmoulat a očuchávat.
Ja se taky nechystam neco odnaucovst..
mamka me dokonce na malyho usila ooobr zavinovacky, aby se do nich mohl pekne zabalit.. je totiz nejakej prerostlej
![]()
@Lannie spal v zavinovačce do 8 měsíců, swaddle e, svázaný jako v kazajce. Odnaučil se to sám věkem ![]()
@Mala.ještěrka píše:
@svatecnice Jojo, SwaddleMe jsme měli taky. Je super
Holky my ji mame taky, uz tu vetsi, 3-6m. Male bude 5m, co potom? Vetsi uz se asi nedela…
Pokud to vyhovuje nerušila bych. Ale jinak pokud je to problém kvůli zimy. My to vyřešili, že spíme ve fleesových overalkách, vlastně už skoro od narození. Odkopávala se. Ted v zimě ma bodyčky, punčochy, fleesový overál, a máme teda v ložnici opravdu chladno.
Já mám teď skoro tříměsíční a ze zavinovačky už vyrostla, tak jsem jí předevčírem dala do spacáku a spí v pohodě. U starších dětí taky tak. Peřinku ani deku jsem nedávala…
U nás zavinovačka (taková tá klasická) chvíli. Pak jsem balila napevno do takové tenké. Jinak večer neusínala a až se jednou šla uřvat i v zavinovačce. tak jsem rozbalila a byl klid a odvtedy už ne. To jí bylo taky tak kolem 4-5 měsíců. Doteď je to profesionální odkopávač (1,5 roku). Peřinku stále nemá. Má dvě deky (teď na zimu). Jinak spávala pod jednou (ne moc teplou). Tú si i tahá sebou ráno na nočník… Ale my jsme zvyknutí na studený odchov v ložnici.
ZAvinovala jsem všechny 3 dcery do půl roku - potřebovaly to. Tady jsem četla, že děti zavinovaly i do 10 měsíců. Neodnaučuj, dítě samo dá najevo, kdy to nebude chtít. U nás teda to přechodové období byly trochu boje.