Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
prosím o radu. Mám 8 měsíců staré dítě a tak poslední dva měsíce nás strašně trápí spaní. Malý má denní režim takový, že cca v 8.30 vstaváme, hned kojime, cca v 10.30 má ovocný příkrm, ve 12.00 chodi spát uspavame zase kojenim nebo chováním, za pět minut usne a spinka zhruba do 14.00, pak má hned masozeleninovy příkrm, v 17.00 davame svačinu ovoce s jogurtem, pak zas na pul az hodinu jde spát, po spaní kojime, v 19.00 koupeme a ve 20.30 dáváme kasičku, pak jdem uspavat asi ve 21.30 a to nakojim u toho usina, přendám do postýlky a spinka, ale asi jen 30-60 minut. A po té mame veliky problém uspat a dát zpátky do postylky. Zkouším chovat, uspavat u prsa, ale jen ho polozim do postylky tak je vzhuru a brečí. Vyzkoušela jsem i prohodit krmeni, místo kase večer dat jogurt s ovocem a kaši jako svacinu driv. Nezabralo. Pak jsem zkousela dávat vecer ještě zeleninu varenou s masem a taky žádný výsledek. Proste cca do pulnoci mam o zábavu postarano. A kdyz zabere okolo té dvanácté, tak je stejně do dvou do rána vzhůru, ale to uz nedávám a beru ho k sobě do postele a spime tak do těch 8.30-9.00, neduda dudlik, takže si ho během noci dělá ze mě. Driv alespon od desiti do dvou nebo do tri spal. Už nevím co s tím, nic nezabírá. Budu ráda za každý názor a radu.
Děkuji ![]()
Zkusil bych taky ty zoubky, ale spíš bych vynechala to spaní po 17 hod.mala cca do 7 měsíců mne taky tak usínala a večer byl problém se spaním. Pak jsem to zrušila a večer krásně usinala.
At ted zkusis cokoliv, hned napoprve to nezabere. Pred temi dvema mesici, kdyz to zacalo, nebylo v dennim rezimu neco jinak?
On uz ma TED takhle nastavene vnitrni hodiny, neni mozne, aby se kazdou noc pravidelne budil kvuli nejakemu nepohodli (brisko, hlad, zuby), to by bylo spis obcas, narazove. Zkratka z nejakeho duvodu to tenkrat zacalo a on uz to ma takto nastavene. Promin, ze neporadim, treba me jeste neco napadne. Pisu jen svuj nazor, ze o jidle ani zubech to nebude, spis se zamer na to, abys mu upravila spankovy rezim a tenhle jeho „zvyk“ se budit v priblizne stejnou hodinu zmizel. A pocitej s tim, ze jelikoz to pravdepodobne nema nejakou vnejsi pricinu, kterou bys odstranila, tak bude chtit cas, nez zmeneny rezim zabere. Nejjednodussi varianta je ho ucit na svetlo/tmu (kdyz je tma, spinka se, pri kojeni pred spanim i pri planovanem kojeni v noci malou lampicku, pres den svetlo), tam by mohlo po par tydnech zafungovat, ze kdyz v noci otevre oci a je tma, spi dal. Jenze to je spis podpurna metoda k nejake vetsi zmene v rezimu ![]()
Nech ho spat u sebe, kdyz to funguje ![]()
Hele to je klasika, dite uspavane kojenim se casto budi po kazdem spankovem cykle a zase vyzaduje stejny zpusob - kojeni. Proste neumi usnout sam. Bud se s tim smiris, v tom pripade je nejjednodussi reseni prestehovat dite k sobe do postele, nebo ho naucis usinat bez tve pomoci.
Spanek totiz probiha v cyklech, nikdo nespi treba 8 hodin v kuse, ani dospely. Nicmene „normalne“ clovek zase usne, nez si vubec uvedomi, ze je vzhuru. Deti, ktere tohle neumi, breci a hledaji pomoc.
Ja jsem naopak sla dočasně spat do jine mistnosti, kdyz moje deti mely tendenci budit se v noci casto. Taky to zkousely, ale bez revu, kdyz zjistily, ze nikdo nereaguje na jejich broukani, vzdaly to a spaly celou noc. A chybou je uspavat u kojeni. Prave toto je ten spravny vek, kdy to odbourat. Nakojit ano, ale do postylky v bdelem nebo polobdelem stavu.
A na muj vkus spi moc pres den a pozde vstava. V tomto obdobi mi vetsina deti prirozene prechazela na jeden denni spanek cca hodinku, kdyz ne, tak dva spanky po pul az tri tvrte hodině. Jestli by nestálo za pokus cele to zacit tim nenechat vyspavat do pul deváté.
Neni to jen o spani, ale dite se budi v dobe prekotneho psychomotorickeho vyvoje, mozek zpracovava zazitky.
Vynechala bych spanek v 17. A delat ze sebe dudel celou noc? No to si zadelavas na slusny prusvih s budoucim uspavanim a spanim bez prsa v puse.Mam 8m a spi takto 6-8 rano vstava, pak jde spat az po obede(kdyz teda vstava extra brzy, vetsinou si do obeda zalomi na 20 min.) vstava kolem 14 a spat jde kolem 19.00. neuspavam. polozim do postylky, pohladim, odchazim. Ja teda nekojim, takze u nas je dudlik. Ale ted se mi zacala tez budit i kolem 4 rano. Trvalo to asi tyden..proste faze…
Ja v tom příspěvku marně hledám problém. Dítě spí skoro 12 hodin denně! Ráno neprudí jako jiné děti od půl šesté. 2× denně spí. Vlastně si myslím, že spí 3× denně a hlavní spánek je kolem půlnoci. Tak je problém, že večer brečí? Je v těch půl 10 unavený? Co ho neuspávat a nechat, až se mu bude chtít spát přirozeně? V noci se budí a chce tě, to je normální v tomto věku. Začíná intenzivně objevovat svět a v noci zpracovává zážitky, budí se a chce jistotu, mámu.
Nam se dcerka take budila pres noc nekolikrat, od roka jsem ji pak davala jen cucnout z flasky + spani s nama v posteli. Jeste trvalo dalsi rok, ze v noci casto vzhuru, pritom rano vyspala a cila. Nektere deti. proste divne spi, prevaluji se, knouraj i kdyz nemaj nocni besy a nejsou hladovy. Ta nase vzdy chtela jen napit. Ted ve 2,5 z niceho nic spi dobre. Jdeme v deset a vstava v osum. Zatim stale spi s nama, ale nam to nevadi, je to broucek maly a spokojeny.
@beruska9 píše:
Nech ho spat u sebe, kdyz to funguje
Hele to je klasika, dite uspavane kojenim se casto budi po kazdem spankovem cykle a zase vyzaduje stejny zpusob - kojeni. Proste neumi usnout sam. Bud se s tim smiris, v tom pripade je nejjednodussi reseni prestehovat dite k sobe do postele, nebo ho naucis usinat bez tve pomoci.
Spanek totiz probiha v cyklech, nikdo nespi treba 8 hodin v kuse, ani dospely. Nicmene „normalne“ clovek zase usne, nez si vubec uvedomi, ze je vzhuru. Deti, ktere tohle neumi, breci a hledaji pomoc.
Ty jsi chodila spát v osm, protože jinak děti uspat nešlo? To máš můj obdiv, i manžel ![]()
Já bych vynechala ten večerní spánek a pak uložila o něco dříve. Já uspávám v kočárku nebo hačce. To jediný zabírá, tahat je nemůžu, jsou dvě a moje záda nezvládnou ani jedno.
Taky nejak nevidim problem. Mas krasne spave dite, co ve dne naspi 3-4 hodiny a v noci dalsich 9 hodin.
Dle meho nazoru proste spi hodne pres den a tak uz v noci nechce. Bud bych vynechala ten spanek po 17h a nebo zacala rano budit driv a cely ten rezim treba o dve hodinky posunula.
Spánek těžko vynecháte, když je unavený a usíná. Až přirozeně přestane spát vícekrát denně, tak začne chodit dřív spát.
Moc všem děkuji za rady a názory. Zkusím promyslet a vyzkoušet. Snad se to zlepší.
Nečekám spánek 10 hodin v kuse, ale kdyby malej spal u sebe alespoň čtyři hodiny v kuse byla bych nadšená. Ještě jednou děkuji všem. ![]()
@radkka píše:
Ty jsi chodila spát v osm, protože jinak děti uspat nešlo? To máš můj obdiv, i manžel
Já bych vynechala ten večerní spánek a pak uložila o něco dříve. Já uspávám v kočárku nebo hačce. To jediný zabírá, tahat je nemůžu, jsou dvě a moje záda nezvládnou ani jedno.
Ne, uspala jsem dite a vylezla jsem. Kdyz se vzbudil, zase uspala a vylezla…nebo sla spat, podle casu a unavy ![]()
A netvrdim, ze je to idealni cesta pro kazdeho, je to jedna z cest.
@Reflex píše:
Ja v tom příspěvku marně hledám problém. Dítě spí skoro 12 hodin denně! Ráno neprudí jako jiné děti od půl šesté. 2× denně spí. Vlastně si myslím, že spí 3× denně a hlavní spánek je kolem půlnoci. Tak je problém, že večer brečí? Je v těch půl 10 unavený? Co ho neuspávat a nechat, až se mu bude chtít spát přirozeně? V noci se budí a chce tě, to je normální v tomto věku. Začíná intenzivně objevovat svět a v noci zpracovává zážitky, budí se a chce jistotu, mámu.
Me vubec nevadilo, ze mi deti vstavaly o pul seste. Ale jsem taky skrivan. Rano jsen v pohode vstala s ditetem, navarila, uklidila, v osm hotovo, klidne jsme mohli jit ven, vratit se k hotovemu obedu, pred polednem spanek, v sedm vecer opet klid… Sovi dite mi naopak nicilo dopoledne, kdyz vstalo o pul devate, uz se nestihlo vubec nic. Nehlede na to, ze pokud je to druhe dite a to starsi je potreba vodit do skolky nebo skoly, je to nanic. A vecer jsem padala na hubu, dite vyspane pozde odpoledne ne a ne zaspat
To je u me pruzeni.