Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Libča taky pil a pije do dnes. Dneska už teda míň, ale v tom vašem věku pil taky pořád. Od plínek jsme se odnaučili dobře už ve 2,5 roce, čůrání ho buď vzbudilo nebo vydržel. A měl taky jen „čistou“.
Mě to taky štvalo, ale vydržela jsem.
Já sama piju taky v noci.
U nás je to podobné. Malému je necelých 17 měs. a před spaním i v noci pití mít musí (také mu dávám jen vodu). On dokonce ani nic jiného nechce a během dne je to obdovné - nejraději vodu. Já ho musím v noci i přebalit, jinak je mokrá i postel. Před spaním a v noci chce pít jen z flašky s dudlem, tak jsem poslední týden zavedla to, že mu dám flašku od Jupíku a on toho tolik nevypije. Ikdyž jeden den je v poho a druhý den se snaží ječením se domoci flašky s dudlem. Celou noc ještě nikdy nespal. A pravidelně kolem druhé, třetí hod. se dere k nám do postele. A já jsem asi málo vytrvalá, abych ho nechala v noci vřískat hodinu, aby pochopil, že má svoji postýlku. Navíc je beran, takže s nim hned tak nehnu. Se uklidňuji, že v 18.ti k nám snad do postele už nepoleze a s pitím se to snad také zlepší. Mě děsí, jak kvůli tomu budu odnaučovat plínky na noc.
Ahoj,nase Emca teda nepije a nikdy nepila,spi celou noc a vzbudi se akorat kolem pate na UM..ja jsem nikdy nemela potrebu ji piti na noc davat a ona snad taky ne..Prijde vam,ze maji vase deti fakt zizen nebo je to zlozvyk?
Eemii, to je právě co nevím. Spíš mám ale pocit, že je to zlozvyk, než že by měl tááákovou žízeň.
Tak u nás jsme na tom obdobně. Malý má 16. měsíců a v noci vypije minimálně 2×120 UM. Někdy je schopný vypít i 4 flašky.
Dcera takto pila až do 2a3/4 roku. Jsem z toho naprsto vycucaná.
Kdo umí, poraďte.
Já sama přes noc vypiju 1l vody, fakt mám žízeň a předpokládám, že pokud je flaška prázdá má jí i vaše dítě.
Někdo v noci prostě pije, dohání tak denní deficit tekutin, mě ani nepomáhá víc pít přes den, v noci vstávám jak k malému (ten pije jen jednou 240ml um), tak i na své pití, nikdy v životě co si pamatuji jsem celou noc nespala ani jako dítě.
Přes koleno bych to nelámala, horší asi budou ty plýny, já chodím na WC i 3× za noc, tak třeba se malej bude budit se mnou aby to bylo jednoduší ![]()
Taky mi starší pila v noci vodu a flaška prázdná byla, po zrušení plínek (nic jiného nám nezbylo dokud měla plínku i jen na noc čurala do gatěk - nějak nerozlišovala kalhotky a plenku). Takže jsme ve dvou letech zrušili plenky i flašku na noc a dítku vysvětlili, že když bude chtít má přijít napít jí dáme a zároveň jí dáme i čůrat. Ze začátku chodila tak jednou - dvakrát pít a čůrat. Pak se to odnaučila. Pila víc přes den a v noci spala. Dnes se chodí napít a vyčurat jen jednou za čas asi když je tepleji v pokojíčku a má sucho v puse. ![]()
Žízeň je hodně o zvyku, v noci by měl žaludek i ledviny odpočívat. Jak to pak bude, až budete chtít spát bez plen? Já v noci pití nedávám. Sama taky nepiju, manžel taky ne.
já i manžel i malá máme PETku u postele. já i manža se napijeme jen 1×za noc, když jdeme na záchod, někdy vůbec a malá se vzbudí tak 2×do týdne, většinou když se jí něco zdá a procitne, tak chce napít.
myslím si, že tohle je zlozvyk, asi bych to omezovala..za jednak by si měly ledviny v noci odpočinout a za druhak se bude hůř odnaučovat plíně n a noc..
Mně je celkem jasné, že to není nejlepší takhle v noci pít, ale jak to odnaučit? Syn je hrozný paličák (asi po mně
). Když jsme ho chtěli naučit usínat samého bez nás, tak ani po 14 dnech večerního řevu (chodili jsme k němu co 5 min) byl výsledek nulový a my z toho jekotu na nervy.
Dopadlo to tak, že jsme se jen ve dne přiblížili ke dveřím ložnice a on už řval. Takže nedat ze dne na den pití vůbec, tak se naprosto nevyspíme.
taky si prave myslim, ze si ledviny vubec neodpocinou…
napadlo me davat do flasky nejake piti co nema moc rada…ale ted zrovna me nenapada co…
no, s odnaucovanim plin na noc pockam jeste tak pul rok, teprve jsme se naucili bez pliny pres den…tak to by jeste asi nezvladla.
Odnaučování bude těžké, to je jasný. Nesmí z vás cítit nejistotu, že je vám ho líto. Prostě stát si laskavě za svým: máme tě rádi, ale pití nedostaneš. Asi bych snižovala dávky postupně. Ad plíny na noc - čím bude starší, tím bude odnaučování čehokoliv (pití) horší…
Lasicka píše: Žízeň je hodně o zvyku, v noci by měl žaludek i ledviny odpočívat. Jak to pak bude, až budete chtít spát bez plen? Já v noci pití nedávám. Sama taky nepiju, manžel taky ne.
souhlas.
A litr pití v noci je špatně. To je něco špatně s pitným režimem na den.
Jinak je to zlozvyk. Aspoň teda u nás. Před spaním dostane lahev s UM mimo postýlku, pak do postýlky a spát. Dostává v noci napít a nedávám víc než 60ml najednou a nedávám hned na zakníknutí. Jako uklidňovadlo se mi to nezdá vhodné, ale řekněme, že v tom horku plus zuby to toleruju (i když po hodině a půl, když jen ejhůř, už nadávám jak špaček, ale standard je 2, max 3× za noc). Ale dávám fakt málo, bo vím, že vypije tolik, kolik dostane - čili dostane málo, vypije a spí, dostane hodně, vypije vše a spí. Když jí to vezmu, ječí
No ja si taky myslim,ze je to zvyk,stejne tak nocni UM u vetsich deti..U nas treba E.vyzaduje UM kolem 4,ranni,kolikrat vypije 60 ml a zas spi,kdyby nedostala,byl by vyrval
,takze blbej zvyk
..ale nejak zatim nemam naladu,s tim neco delat..
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, spí vaše děti s pitím?
Naše malá (25 měsíců) chce usínat a spát s lahvičkou pitího (má jen vodu).
A kdykoliv se v noci probudí (a budí se často) a pije, takže je ráno lahev prázdná a plína nacucaná, že by se dala ždímat.
Myslím, že jí to čůrání taky ruší ve spánku.
Běda když se v noci vzbudí a nemá pití při ruce.
Tak jak to máte vy?Pijou vaši prckové? Jak často? Za vaší asistence?
Co je malá na světe, tak spala v kuse celou noc snad jen 3×. Zbytek noci se hodně budí, ale ne že by se vzbudila a zas usla, chvilku pláče, bud pomůže to pítí, nebo k nám do postele, nebo ale poslední dobou vydrží být třeba dvě hodiny vzhůru, mám ji u sebe v posteli, tak vidím co dělá, hraje si s pitím, hledá knížku/s kterou taky spí), fňuká…
A mě to hrozně rozčiluje protože chci spát.