Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, chtěla bych se poradit. Mojí holčičce budou 3 měsíce a poslední dny vydrží v noci bez jídla 6-8 hodin,dneska zrovna těch 8.Ještě do nedávna jsem v noci kojila co 3 hodiny.Nemůže se mi ztratit mlíčko, když nyní kojím až po tak dlouhé době?Nemám ho na rozdávání od začátku, už jsem to tady řešila s holkama v diskusi, že dělám psí kusy, aby ho bylo dostatek, ale asi je, když malá tak dlouho spinká. Jen mám strach, abych neudělal něco špatně, mám jí budit zase po těch 3 hodinách?
Ahoj.
Buď ráda, že ti spinká. Mám skoro tří měsíčního syna a ten mi v noci spí také 6-8 hodin v kuse. Za to přes den chce jíst každé dvě hodiny a večer než na tak dlouho usne tak jí i po hodině. Asi si bere zásoby. ![]()
Mléko by se ti ztratit nemělo. Záleží i na kojení přes den, kolikrát vystřídám během jednoho kojení i obě prsa 2×. Mléko se pořád dotváří. Jinak já osobně používám na podporu kojení čaj pro kojící matky do HIPPu, má dobrou chuť a z těch co jsem zkusila je nejlepší. A přes den vypiji tak tři litry čehokoliv, ideálně slazeného čaje. ![]()
Jestli se bojíš kolik máš mléka. Zkus test. Seber malé během kojení bradavku a zmáčkni prso. Dělám to se synem pokud je vzteklý a vždy mu něco teče.
Nemusíš dělat nic, ale pokud chceš být aktivní, tak odstříkej než jdeš spát.
Přes den kojím každé 3 hodiny, když jsme venku tak i 4.Jinak piju kojící čaj míchaný v lékárně, dříve jsem pila od Lerosu a moc nefungoval a beru Ricinnus. Ten čaj od Hippu je tedy lepší, že bych ho zkusila? Před spaním malá taky pije 2× za sebou po 2 hodinách, jinak prsa střídám pokaždé už od porodnice, je zajímavé, že z jednoho mi při kojení vždy mlíčko teče do prsní vložky a z druhého ne, znamená to, že v tom druhém je málo mlíčka?Ptám se na to buzení, protože je jasné, že mi to tak vyhovuje, aspoň se vyspím, ale kdyby se tím mělo mlíčko ztratit, tak raději spát nebudu ![]()
To je normální, že obě prsa nejsou úplně stejně funkční, když to takhle řeknu
Ale když jste se zdárně prokojily do třetího měsíce, tak fungují obě dostatečně.
Fakt ji nebuď, to je přirozený vývoj, že spí delší interval. Spíš zkus to odstříkání. Čaje jsou jen čaje, valný efekt to podle mne nemá, je jedno, který piješ.
Určitě ji nebuď. Malý mi teď už taky spí v noci dost dlouho… ale zatím teda ani nedostříkávám. Pokud se tak bojíš, tak si odstříkej, než jdeš spát. Jinak vždycky je v jednom prsu méně mléka. ![]()
Tak jo, já právě někde četla, myslim že tady v laktační poradně i v mamince, že interval delší než 6 hodin má vliv na laktaci a mlíčko se tím ztrácí.jinak malá snad prospívá dobře, porodní váha 2,30 a 47 cm, teď 5,10 a 61 cm.Ještě jsme nebyly na 3 měsíční kontrole, tak nevím, jestli je to dobrý nebo málo.
Závidím
malé je 7 měsíců a od narození se v noci budí po 2-3 hodinách ![]()
My to měli ještě pře 4 dny, najednou zlom a spinká takhle. Je fakt, že přes den spinká málo, včera od tří odpoledne do 11 h večer nespinkala.
Kamaradce spal prcek od narozeni celou noc, po 6. mesicich uz nemela mleko, takze vliv na laktaci to podle me ma. ALe muzes aktivne v noci vstat a odsat si, jednak budes mit neco do zasoby na horsi casy a pak to bude lepsi pro laktaci. Ja prcka jeste ted kojim pres den docela casto, tuhou stravu moc nemusi a v noci i 5×. Co ja bych dala za to, aby spal alespon 4hodiny v kuse ![]()
Mě odstříkat nejde, ručně vůbec a pak mám odsávačku od Aventu a to je hrozný, bolí to a mám pak bradavky jak kolíky, takže spoléhám na Barunku, že to pak hezky odsaje.Ona pak papá vždy po třech hodinách, jen tu jednu večerní várku má těch 6-8 hodin. To jsi mě teda docela vystrašila, že kamarádka přišla díky tomu o mléko
Já bych chtěla kojit aspoň do těch 6 měsíců, pak už na kojení nelpím, když bude papat příkrmy.
JITULINECKA píše:
Tak jo, já právě někde četla, myslim že tady v laktační poradně i v mamince, že interval delší než 6 hodin má vliv na laktaci a mlíčko se tím ztrácí.jinak malá snad prospívá dobře, porodní váha 2,30 a 47 cm, teď 5,10 a 61 cm.Ještě jsme nebyly na 3 měsíční kontrole, tak nevím, jestli je to dobrý nebo málo.
to platí hlavně prvních šest týdnů, kdy množství mléka řídí hormony, potom to záleží spíš na množství vypitého mléka a pokud kojíš často přes den, tak by to neměl být problém a váhově jste na tom rozhodně dobře, Ema měla pood. váhu 3,1 a na 3 měsících měla 4,99 a prošly jsme ![]()
já jsem měla problémy s kojením okolo 2 měsíce a dcera se mi u prsu strašně vztekala, protože neměla dost mlíka, takže by ti to malá dala najevo
Pasitheo, my měly laktační krizi už 2×,asi ve 4.týdnu a pak před 14 dny, malá také u prsa plakala, hlavně večer, vyřešil to příkrm z UM, dokrmila jsem 60ml a byla spokojená, pak asi po týdnu se to zase upravilo…není nic horšího než když mimi pláče u prsa
![]()
to máš pravdu,mě malá začala odmítat pravé prso,vůbec nevim proč ![]()
Moje malá taky nemá ráda pravé prso, proto jí ho dávám vždy jako první, když má hlad, ale pokaždé, než se přisaje, tak pofňukává, po druhém chramstne jako utržená ze řetězu.Měla to už v porodnici, že preferovala levé, asi jí to hůř teče nebo nevém co je tam za problém nebo jí nevyhovuje tvar bradavky… ![]()