Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky prosím o radu. Malej nám začal od září chodit do školky a pomalu začal problém se spaním. Ve školce po obídku spí a večer si s ním nemůžeme poradit. Zkusili jsme snad vše. Unavení, procházky, čtení pohádek, prostě nic nezabírá. Už jsem z toho fakt unavená, už nevím, co si s malým počít. Po obědě pro něj chodit nemůžeme, protože jsme v práci a babičky také. Zkoušeli jsme to po dobrém , lehnout si s ním, povídat si, číst, domlouvat, že musí spinkat, ale prostě neusne. Zkusili jsme to po zlém, že nebudou pohádky, že nekoupíme hračky atd. , ale bohužel vše bez úspěchu. Někdy si s ním lehnu já, někdy manžel, ale i po hodině ležení s ním v postely prostě nespí. Už jsme unaveni oba, protže nás to šíleně vyčerpává hlavně to jeho brečení, že nechce jít spinkat. Ve školce usne okamžitě, učitelky ho nechají spát až do svačinky. Poradíte prosím některá s nějakou zkušeností???
Buď posunout večerku anebo vydržet a čekat, až se to srovná. Řešili jsme stejnej problém, před nástupem do školky dcera doma přes den už vůbec nespala, tam začala spávat a večery byly taky krušné. Teď je to jak kdy, ale celkově přes týden prostě usíná později, než o víkendech, kdy mi přes den prostě nespí ![]()
A co se domluvit ve školce, aby ho nechali spát třeba jen hodinu? Jak dlouho v té školce spinká?
Ahoj, já myslím, že se to časem srovná, naše holky taky doma po obědě už jen chvilku odpočívaly a s nástupem do školky se to dost změnilo - teda hlavně mladší, starší už neusne ani ve školce. Ze začátku řádily, párkrát dostaly vynadáno
a naučily se, neusnou sice okamžitě tak jako když jsou celý den doma, ale do hodiny spí
. V pokoji jsou samy, jen přečtu pohádku. Tak snad se to zlepší i u vás.
U nás stejný problém,ale on zatím ve školce nespí a nechodí tam každý den.Když si někdy zdřímne odpoledne tak je příšerný ho večer uspávat,zabere to i dvě hodiny.Když si nezdřímne je to skoro to samý.
Když přešel do velké postele,tak stačilo přečíst pohádku a byl tuhý do 5 minut a teď nezabírá nic.Takže děláme i to ,že si já nebo manžel lehne do svojí postele(je ještě s námi v ložnici)a děláme že spíme.Zhasneme řekneme že jdeme spát,on má chvilku připomínky,ale usne.
Já si nedokážu představit co by dělali s mojí dcerou ta nesmí už nějaký ten měsíc po obědě.
Já nevím jak to chodí, ale nedá se domluvit ve školce, že by nespal? Já vím, že známá měla malou v jeslích, je jako moje dcera od 2 let po obědě nespí prostě a když jí někdo násilím uspí tak večer nejde spát ani nápad a ponocuje. Tam stačilo říct učitelkám aby jí nedávaly spát a hotovo. ![]()
To stejný jsme řešili s dcerou, od dvou let nespává po obědě, takže večer padla jak zabitá, s nástupem do školky se to změnilo. Mám jedinou radu a to vydržet, srovná se to, prostě jí posunout večerku ![]()
Stejně tak mě uklidňovala moje mamka, že s nama to byl stejnej kolotoč.
Naše jdou po 7h do postele, pohádka, napít, vyčůrat..
. Max. do 8 KO. Vstávají mezi 6 - 7.
Holky tak třeba teď pořád nespí, už ho honíme do postele hodinu. Vždycky řve, vyleze z postele, ale za chvilku zase vyleze. Včera šel spát 23.15
Už jsme se ptali učitelek ve školce a říkali jim, že večer jsou s ním problémy. On prý ale hned usne ani nedočtou pohádku. Děti musí aspoň ležet v postýlce aby si odpočinuly. I kdyby si šel hrát bokem jeden, budou chtět i další děti. A s buzením dětí dřív by byl asi ten samý problém. Vždycky jsem si říkala, jak je super, když malej spinká po obídku, že je to pro něj dobré, ale teď šílím. Ideální jsou víkendy, to ho nedáváme a to už i v 8 večer spí.
Náš předevčírem usnul taky v půl dvánáctý.Naše večery poslední dobou jsou opravdu úžasné,akorát jsme podrážděný a vůbec si sebe neužijem.A nedokážu si představit co se bude dít až bude ve školce spát,jestli tam teda spát bude ![]()
U nás to bylo podobně - fakt od prvního dne ve školce, kdy tam byla i po o, tak hned usnula. Říkala jsem předtím učitelce, že doma už dcerka nespává a ona mi pak odpo řekla, že usnula sama a hned
Nechápu, jestli je to tím davem, že leží a spí všichni, tak se k nim dcerka přidala, fakt je to pro mě záhada. Páč i když jsem to pak zas zkoušela, jestli nechce po o spát i doma, ani za zlatý prase ![]()
Zkus fakt zatnout zuby a vydržet. Něčím ho udrž aspoň v té posteli, já dcerku jeden čas utáhla na zpívání, ležely jsme v posteli a zpívaly si, pak chvíli brebentila, ale aspoň ležela a pak odpadla. Zezačátku to trvalo nejmíň hodinu
Pak se to ale srovnalo. Teď je to jak kdy, někdy usne během 10ti minut, někdy je to třeba půlhoďka, hoďka.
Máme to stejně. Syn doma nespal po obědě už od 2 let, od září je ve školce a tam spí , prý okamžitě
Večer má samozřejmě problémy s usínáním, chodí kolem 9,ale trvá mu to dlouho.Poslední dobou se to však zlepšuje, takže asi jen potřebují navyknout na nový režim a časem se to srovná.
Tohle jsem řešila s rodiči taky…Bohužel u nás v MŠ nelze nechat si některé děti hrát a některé nechat spinkat.Lehárnu máme v mezipatře.A na směnu je jen jedna učitelka.Pamatuju si na jednu maminku,jak mi říkala,že její dcera určitě spinkat nebude,protože nespává.No tak jsem se „těšila“ co si s holčičkou počnu…Přečetla jsem pohádku a holčina byla tuhá
Pak jsem ale měla dítko,které od 5ti let neuslo a celou dobu spaní prostě chlapeček ležel,byl zlatej,hrozně hodnej.Jinak ze zkušenosti rodičů tě snad uklidním,že se to srovná.