Spánková paralýza, co s tím dělat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
270
27.12.17 13:00

Po spánkové paralýze jsem nikdy neměla rozostřené vidění nebo únavu… Obzvlášť na ně trpím, když jsem ve stresu, nervózní nebo jsem unavená. Takže se pak snažím ubrat a bývá to o. k.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:06

Takze myslis ze to nebyla ta spankova paralyza?? Vydala sem se snes k dr ale neordinuje.
Ja myvam bohuzel od porodu panicke ataky, kdy prave myvam takhle to spatne videni a tenhle zazitek me dost vydesil, takze se mi to rozjelo. Jeto hrozny ja uzbych si pripadam vazne jak blazen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:07

A je pravda ze ted posledni 3 4 dny jsem byla fakt vycerpana, tak jestli se to neprojevilo takhle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.12.17 13:11

Mrtvice to nebyla, respektive pokud si nejste jistá, tak se objednejte na neurologii. Ale samozřejmě - takovýhle zážitek je děsivý. Pokud se to bude opakovat, tak určitě to bude chtít důlkadné neurologické vyšetření, může se stát, že to je součástí symptomů nějaké obecnější poruchy. Nejčastějším spouštěčem je ovšem stres.

Pro začátek zkuste důsledně upravit režim tak, aby spánek mohl být přirozeně co nejhlubší a nejpřirozenější.

To nejdůležitější je zajistit si pravidelně dostatek spánku. Přílišná únava, přílišné přepínání se bývá nejčastějším důvodem spánkové paralýzy.

Jestli máte smartphone, zkuste jestli vám pomůže pouštět si bílý šum a mimo to si v ložnici zajistěte skutečnou tmu a ticho. http://lifehacky.cz/…ticho-a-tmu/

Také dne mít nějaký fyzický pohyb, i kdyby to měla být jen hodina obyčejné chůze v kuse. Pomáhá to metabolizovat stresové hormony, které brání kvalitnímu spánku.

Nechoďte spát hladová - chce to večeři 3-4 hodiny před spaním a těsně před usnutím se doporučuje něco s nízkou glykemickou zátěží - třeba trochu oříšků. Je možné, že spánkovou paralýzu může zhoršit pokles hladiny krevního cukru během spánku.

Další věcí je minumálně 4 hodiny před usnutím nepouštět žádné obrazovky - mobil, televizi, počítač - modré světlo které vyzařují narušuje spánkové cykly.

Večer to chce nedělat nic co by vás příliš zaujalo a rozjelo mozek na plné otáčky a také to chce neřešit větší spory - respektive takové to pravidlo, že před spánkem se hádka musí uzavřít a lidé se usmířit je velmi dobré pravidlo.

Co naopak může dost pomoci je psát si každý večer tak 15-20 minut denník - ne o tom, co jste prožila, ale spíš co se vám honí hlavou. Pomáhá to vysypat stres a bolestivé myšlenky a emoce z hlavy a vyčistit ji, aby lépe spala.

Kvalitnímu, nerušenému spánku dost pomáhá orgasmus. A je jedno jestli s partnerem, nebo vlastním přičiněním.

Plus to chce vytvořit si nějaký příjemný rituál, který budete před spaním dodržovat- zefetivní to usínání a prohloubí spánek. Tedy třeba koupel s něčím co vám svoní a uklidňuje vás, masáž tělovým mlékem, psaní deníku, sex a pak tedy spánek. Nebo něco takového - prostě tak, aby vám to vyhovovalo a šlo to dělat pokud možno každý večer.

Co určitě neuškodí a pomůže spoustě věcem je jednaz začít cvičit jógu a nebo jiné podobné cvičení, které pracuje s pomalými, klidnými pohyby. A pak se naučit nějaké relaxační cvičení, které budete dělat před usnutím. Pro začátenčíky bývá docela dobrá jakobsnova progresivní relaxace - tady je ke stažení namluvená docela milým hlasem https://ulozto.cz/!6Flx4geYfBkG/progresivni-relaxace-mp3

Aromalampička ve které před spaním budete pálit meduňku, levanduli, heřmánek a nebo ylang-ylang také může usnadnit usínání a dobré probouzení.

Pokud nejste vyloženě racionální skeptik, tak můžou pomoci třeba i nějaké amulety, lapač snů, polodrahokamy pod polštářem.

Plus tedy tricyklická antidepresiva umí vrátit kvalitu a adekvátní struktru spánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
27.12.17 13:18
@Anonymní píše:
Zdravim. Chtela.bych se zeptat zda mel nekdo neco podobneho. V noci jsem se probouzela a najednou mi zacalo hucet v hlave a nemohla jsem se vubec hnout, ruce a nohy jakoby v kreci ale vnimala jsem.. chtela.jsem vzbudit pritele co lezel vedle me ale eslo se hnout ani romluvit.po par sekundach to prestalo. Rano jsem se vzbudila uplne vycerpana, jakoby se mi motala hlava a blbe se mi kouka. Man strach ze to mohla byt mrtvice. Je mi 29 let. Dekuji za odpoved

jdi k lékaři

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:20

Dekuji moc za radu. Vyzkousim.
Na vsechny stresove situace reaguji az moc precitlivele.. ale az od druheho porodu, drive sem nic podobneho nemela a ani an nict netrpela. Ted vetsinou to v sobe drzim a pak se mi to projevuje tea atakama..
Ted jsem mela. stres z gynekologie plus jeste rodinny problemy,tak.se mi. to asi nahromadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:24

K lekari jsem sla ale neordinuje tenhke tyden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
27.12.17 13:27

Před časem jsem četla, myslím že to bylo ke spánkové paralýze, že chtějí dělat studii a nabírají do studie lidi, co mají tento problém. Informace byla tak měsíc, dva zpět na teletextu ćt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
27.12.17 13:29

S tímhle se má jít do nemocnice na pohotovost s podezřením na mozkovou příhodu. Tam vás celkově proklepnou. Mě našli, že o nebyla mozková příhoda, ale že jsem bral léky v nesprávnou hodinu… problém vyřešen, chyba byla na mé straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:41

Prave hkedam info.. ptz kamaradka to mela take a byla to spankova paralyza.. ja.jsem hrozny plasan a za vsim hned vidim to nejhorsi. Proto si rikam kdyby to byla mrtvice byt slaba mela.bych nejake nasledky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:42

Jak sem psala, byla sem ted posledni 3 dny hrozne vycerpana, nevyspala.. a to pry muze zpusobit tu paralyzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 13:44

Ale nikdy drive se mi toto nestalo.. teda ne ze bych mela az krec v rukou a nohach

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
27.12.17 14:02

Tak ja nevim myslim, ze zazivam neco podobneho a nikdy jsem to neresila, ted behem těhotenství se mi neco takoveho stalo dvakrat. Vnimala jsem ale nemohla jsem se pohnout a ani otevrit oci, chtela jsem se probudit ale proste to neslo, bylo to strasny myslela jsem ze umiram. Tatka trpi apnoe a rohle je podobna spankova porucha tak nevim nevim zda tam nejaka dedicnost neni. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
27.12.17 14:10

Měla jsem párkrát něco podobného, ale u mě byl hlavní problém nemožnost dýchat, jako by mi něco svíralo hrudník, já se usilovně snažila nadechnout a nešlo to, nemohla jsem se ani pohnout, nic. Po chvíli to přešlo - jakmile jsem se mohla hýbat, mohla jsem i dýchat a byla jsem normálně vzhůru. Pravděpodobně se mi probral ze spánku mozek dřív než tělo, chtěl začít řídit dýchání jako za bdělosti, ale to bylo ještě ve spánkovém módu a mezižeberní svaly mě neposlouchaly a dýchaly stejně jako ve spánku - méně, tj. jsem měla pocit dušení. Protože mám zároveň panickou poruchu, od doby co beru AD, tak to nemám (ťuk ťuk). Jinak jeden dobrý trik, dost často pomáhá, když se při paralýze soustředíte na to, že chcete pohnout drobnými mimickými svaly v obličeji, třeba se usmát, nebo sešpulit pusu atd. pomůže vám to se probudit. Mně to docela fungovalo. Držím palce, je to fakt protivný zážitek. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.12.17 14:33

Ja ani nevim zda se mi spatne dychalo. Bylo to hrozne rychlý. Pootevrela sem oci a najednou huceni v hlave a ta krec v koncetinach, nemoznost se hnout, jen sem kulila oci. A bylo to pryc.. prislo mi to jako par vterin.
Sem z toho fakt vystrasena, ze teda nevim jestli vecer usnu.. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat