Spánková paralýza, co s tím dělat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Sofinka2810 píše:
Ja ani nevim zda se mi spatne dychalo. Bylo to hrozne rychlý. Pootevrela sem oci a najednou huceni v hlave a ta krec v koncetinach, nemoznost se hnout, jen sem kulila oci. A bylo to pryc.. prislo mi to jako par vterin.
Sem z toho fakt vystrasena, ze teda nevim jestli vecer usnu..
Já přidám svou zkušenost, nechci tě strašit a proto rovnou říkám, jdi na neurologii. Já jsem občas mívala podobné epi záchvaty než mi zabraly léky. Samozřejmě to může být tisíc jiných věcí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spánková paraliza
@Whiskin píše:
Je tu někdo, kdo trpí na paralýzy pravidelně?? Jsou u vás nějaké spouštěče, po kterých paralýza přijde spíš? Naučili jste se to už nějak ovládat nebo utnout z nejhoršího? A v jaké fázi spánku se vám stává?Paralýzu jsem měla poprvé před třemi lety, od té doby pak ještě šestkrát. Když se mi to stalo poprvé, začla jsem se o to dost zajímat, možná bych tehdy ani nezačla, kdyby mi ségra neřekla, že se jí stalo něco podobného. Poprvé to začlo jako dost příjemný sen, dávala jsem si odpoledního šlofíčka a začlo se mi zdát, že se jakoby vznáším a v tom snu se ke mně najednou začly přibližovat temné stíny/osoby. Následovalo ochrnutí končetin, zvukové halucinace. Nejhorší bylo, že jsem byla už při vědomí, ale neuměla jsem se tomu bránit a musela jsem počkat, dokud to neodezní.
Co jsem si později přečetla, jsem si jistá, že hlavní spouštěč v tu chvíli pro mě byl extrémní stres (tehdy ztráta prvního zaměstnání), stejně tak i podruhé (tehdejší přítel se na čas přestěhoval na druhou polokouli).
Od první zkušenosti jsem měla klid tři čtvrtě roku. Pak jednou jsem šla spát, velmi dlouho jsem nemohla usnout i přes to, že jsem šla spát strašně unavená. V tu dobu jsem byla i dost ustýskaná po příteli. A když jsem začla zabírat, tak zas ta stejná písnička - pocit vznášení se ve snu. Jenže moje druhá paralýza byla neuvěřitelně silná. Nejdřív jsem se jakoby vznášela, pak postupný pocit totálního ochromení a vzápětí na to silné zvukové vjemy, neuvěřitelně velký pocit strachu na hrudi a vidina osoby, která stojí u mé postele a dívá se na mě. Pocit toho, že mi chce doopravdy ublížit. I teď po dvou letech si pamatuju, jak jsem řvala hrůzou i v té paralýze. Pak to samo odeznělo, já okamžitě rozsvítila a koukala jsem na místo, kde jakoby stála ta osoba, měla jsem husinu po celém těle a ještě jsem slyšela dozvuky toho, co jsem slyšela v celém snu. Nejhorší na tom bylo, že moje poměrně inteligentní kočka seděla vedle mě a dívala se na to samé místo, co já a přitom byla naježená a prskala. Říkala jsem si, že tohle snad nemůže být z našeho světa.. i když celé je to poměrně logicky vysvětlené, viz. třeba chemie v mozku.
Od té doby jsem si řekla, že na příště budu ready a začla jsem o tom zas něco číst a hlavně jsem se začla vyvarovávat spouštěčů- tzn. neusínat na zádech, neusínat se špatným pocitem, neusínat se strachem. Mít připravený scénář, co dělat, kdyby se to zase stalo. KOlikrát jsem se i snažila paralýzu záměrně vyvolat, abych si to zkusila.
Docela dlouho jsem měla klid, ale tento rok už pětkrát. Musím říct, že už to nebylo ani jednou tak extrémní jako v prvních dvou případech, protože jsem včas poznala, co se děje a vědomě jsem se probudila a utla to. I přesto jsem se ale vzbudila s husinou a hrůzou.
Proto mě zajímá, komu se to taky děje a jak se proti tomu bráníte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spánková paraliza
@Veronika800 píše:
Dobrý večer, zaujal mě Váš článek protože to prožívám od dětství u mě spouštěčem nevím co je, vždy to přijde nečekané. Zmíněnou osobu u nich nohou jsem viděla také, byla to ženská tmavá postava na mikádo ostříhaná. Vím že to bylo z jiného světa, protože občas se mi otevre pomyslná obrazovka před očima a já koukám do jiné reality. Hlasy slichavam také, slyšela jsem jak si povídá muž se ženou a bavily se o únosem které jsou prováděny se země na jiné planety. Lékaři mi diagnostikovali Schizofrenií, ale já vím své. Hezký večer, Veronika. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.
Měla bych taky dotaz pro ty, co zažívají spánkovou paralýzu. Už asi třikrát se mi stalo, že jsem se vzbudila a nemohla se hýbat. Poprvé to asi bylo nejhorší, silný tlak na záda (spím na břiše a ten tlak jsem cítila ještě tak půl hodiny po tom, co to odeznělo) silné zvukové halucinace (nic určitého, jen hlasité pískání a nějaké neidentifikovatelné pazvuky, i když teda pořádně děsivé), vizuální halucinace nemůžu potvrdit, protože jsem samou hrůzou neotevřela oči.
Podruhé a potřetí se mi to stalo dnes hned za sebou, ale to jsem se jen nemohla hýbat, bez těch doprovodných projevů.
Tak nevím. Jako klasická spánková paralýza mi to nepřijde, proto uvažuju o návštěvě neurologie. Myslíte, že když jim tohle popíšu, že se na mě nebudou dívat jako na hypochondra?
Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jednou se mi to stalo taky. Bylo to, jako by se do me chtelo neco dostat. Uplne jak ve vymytani dabla!!? Nemohla jsem se hybat ani kricet, presto, jakoby neco chtelo hybat mnou
. z kazde strany lezela jedna moje mala holcicka a ja mela strasny strach, ze jim neco udelam. Rikala jsem si jen, ze ted me urcite nedostane, ted se nedam…
A od te doby nic, nicmene jeste par dni jsem byla pekne vydesena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aleaa
No mě kdyby někdo bezprostředně po té řekl, že viděl, jak mě unášejí mimozemšťané, tak mu to uvěřím. Bojím se, kdy to přijde zas ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nattx píše:
Ahoj.
Měla bych taky dotaz pro ty, co zažívají spánkovou paralýzu. Už asi třikrát se mi stalo, že jsem se vzbudila a nemohla se hýbat. Poprvé to asi bylo nejhorší, silný tlak na záda (spím na břiše a ten tlak jsem cítila ještě tak půl hodiny po tom, co to odeznělo) silné zvukové halucinace (nic určitého, jen hlasité pískání a nějaké neidentifikovatelné pazvuky, i když teda pořádně děsivé), vizuální halucinace nemůžu potvrdit, protože jsem samou hrůzou neotevřela oči.
Podruhé a potřetí se mi to stalo dnes hned za sebou, ale to jsem se jen nemohla hýbat, bez těch doprovodných projevů.
Tak nevím. Jako klasická spánková paralýza mi to nepřijde, proto uvažuju o návštěvě neurologie. Myslíte, že když jim tohle popíšu, že se na mě nebudou dívat jako na hypochondra?
Díky
Téměř jistě to je spánková obrna, těm halucinacím se říká hypnagogické, chodí to ruku v ruce. Ale návštěva neurologa je první a logický krok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pudloslava
Děkuji. Minimálně se zkusím poradit s praktikem, stejně tam musím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem zažila a naštěstí jen jednou. Bylo mi 22, spala jsem na koleji. Vzbudím se, nemůžu otevrit oči, pohnout tělem, prostě nic. Mám pocit, že mě někdo dusi, mám pocit, že je v místnosti dabel. Chci vzbudit kámošku, ale nemůžu mluvit. Přišlo mi to nekonečný..pak jsem se z toho dostala, kamarádka vzhůru a říká mi, já měla pocit, že se děje něco hroznyho
Dobrej tejden, dva na to, jsem se bála jít spát..Naštěstí se neopakovalo a já to považuji za nejděsivější zážitek dosud (je mi skoro 35)..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nattx Ahoj, u me se to vzdycky rozjelo, kdyz jsem mela hodne stresu a vzdycky to bylo jen kdyz jsem si sla lehnout pres den na hodinku treba, u delsich spankovych cyklu jsem to nemela. Ale jak jsem usnula po obede, tak byla vzdycky skoro jistota, ze to zase prijde. Naucila jsem se potom vedome se probudit. Kdyz prijde paralyza, musis zustat v klidu, nepanikarit - uz vis o co jde a ze se zase probudis. A potom se co nejvic soustredit na nejaky maly pohyb - treba snazit se pohnout prsty na noze nebo na ruce. Do par vterin se mi to vzdycky povedlo a probudilo me to. Vycetla jsem tuhle radu v nejakem clanku o paralyze, tak jsem to vyzkousela. U lekare jsem s tim nebyla, ja mam celkove hodne citilive podvedomi, mivam i lucidni sny, takze nevim jestli by lekar k necemu byl. Ale kdyz se o tom bavim s lidmi, tak jsem byla prekvapena, kolik lidi to taky zazilo. Preju at to brzo odezni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kočičí duše
Je fakt, že mám novou práci a přestěhovala jsem se daleko od domova
, ale stres nepociťuji. Ale odpolední spaní, s tím mám velký problém, hlavně po práci, často si sednu a pak se najednou vzbudim. Ani nevím, že bych usínala. Asi jsem si narušila spánkový rytmus.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nattx píše:
Ahoj.
Díky
Asi to spánková paralýza bude. K neurologovi běž, ale většinou se s tím nic moc dělat nedá. Jako prevenci je dobré dodržovat spánkovou hygienu - nespat se světlem, nečumět před spaním do mobilu apod. Hlavně spánku dostatek. To aspoň pomáhá mně
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Z.jev píše:
Asi to spánková paralýza bude. K neurologovi běž, ale většinou se s tím nic moc dělat nedá. Jako prevenci je dobré dodržovat spánkovou hygienu - nespat se světlem, nečumět před spaním do mobilu apod. Hlavně spánku dostatek. To aspoň pomáhá mně
Tohle všechno přesně dělám. Čumím do mobilu, spím se světlem + chodím v práci na noční a na dělené směny, kdy si můžu třeba od 2 do 5 pospat.
No, myslela jsem si, že jsem mladá a nic mi to neudělá, tak jsem se asi spletla. Děkuji za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, mate někdo zkušenost nebo nějaký poznatek/důkaz, třeba od manžela který byl zrovna s vámi v posteli, jak dlouho může paralýza trvat a jak jste si myslely vy že dlouho trvá ? Já mám podezření že jsem jí dnes měla přes tři hodiny, odpoledne, když jsem si sla s dcerkou lehnout. Měla jsem budík na 16:00, di paralýzy jsem spadla podle mě při budíku, vnimala jsem ho, slyšela i viděla ale nemohla se pohnout, bylo ještě trochu světlo, snazila jsem se pohnout až do 19:00 kdy zamnou došla dcerka. Spala až do sedmi místo do čtyř, ona je odpolední spáč a když jí nevzbudím, spí do večera. Takže tady teď spolu čumákujem a já přemýšlím nad tím, proč mě budík neprobral, tentokrát bez halucinací, možná pokoj byl trochu jiný a ,,byla,, jsem u v kuchyni ale naštěstí žádný velký strach. Jen ta paralýza, stalo se mi to tak po měsíci. Měla jsem kávu a mám první den MS, byla jsem unavená. v noci jsem měla brufen kvůli křečím v břiše. Podle mě šlo o kombinaci všeho ale nechápu tak dlouhou paralýzu…
- Citovat
- Upravit
No, žádný objektivní poznatek nemám, ale u sebe bych odhadovala tak 5-10 minut.
Ale ty tři hodiny jsou teda masakr, vůbec si to nedokážu představit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit