Spánková paralýza, co s tím dělat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.1.19 13:35

Vím, ci je spánková paralýza. Nikdy se mi nestalo, že bych ji zažila v noci. Vždy se mi objeví přes den, když si jdu lehnout se synem. Jediné však, co mě zaráží je, že se nejedná o děsivý zážitek, ale sexuální. Je i tohle možné?

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
20.1.19 15:04

Ano, erotické sny v polospánku vedoucí k orgasmu jsou vcelku běžné. Pokud se jich chcete zbavit, tak je potřeba si zařídit dostatek pravidelných orgasmů při vědomí, aby pak tedy jaksi nebylo nutné uvolňovat sexuální napětí při polospánku, když si přestanete hlídat hranice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.1.19 15:23

@Ou Ona je to spíš taková paralýza. I když se jedná o sexuální podtext, tak to moc příjemné není a nevede to k orgasmu. Dostatek sexu tak nějak mám v reálu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.1.19 14:04
@Anonymní píše:
Vím, ci je spánková paralýza. Nikdy se mi nestalo, že bych ji zažila v noci. Vždy se mi objeví přes den, když si jdu lehnout se synem. Jediné však, co mě zaráží je, že se nejedná o děsivý zážitek, ale sexuální. Je i tohle možné?

Taky to tak mám jakoby, jsem paralyzovana ale nejak ME to vzrušuje…nejdřív sem byla v šoku,když jsem nevěděla o.co se jedná ale teď se jakoby uvolnim a poddam se tomu..

• Citovat
  • Upravit
4100
8.10.20 14:42

Zkusím oživit diskuzi, nevím jestli mám paralýzu, nebo co to je, ale vím, že to nechci..
Jednou - cca před rokem se mi při odpoledním usnutí stalo, že se mi zdál sen a byl hrozně živý (obsah si nepamatuju), nelíbilo se mi to, ale nešlo mi se vzbudit. V tu chvíli přesně vnímám, kde a s kým doopravdy jsem (vím, že ležím na gauči, že je odpoledne, že v ložnici kouká na tv manžel atd), chci křičet, ať mi pomůže, ale neotevřu pusu, snažím se všemožně se hýbat, abych procitla, ale nejde to. Mám strach, že se z toho nevzbudím, nakonec ano. Bolí mě po procitnutí hrozně ruce a jakoby brní - přisuzuji to snaze vzbudit se za každou cenu, tak, že je mám asi zaťaté. Od té doby byl třeba půl roku klid, pak zase jednou, pak 2 měsíce klid, zase jednou a včera se mi stalo znovu. Ležela jsem vedle dcery, protože plakala, bylo asi 5 ráno a usnuly jsme. Mně se zdál zase takový sen, strašně jsem se chtěla vzbudit, bála jsem se, věděla jsem, že jsem v pokojíčku, že vedle mě je dcera, ale nemohla jsem se hnout - přijde mi, že jsem napůl vzhůru, vnímám okolí, ale jsem paralyzovaná, ale pohlcená strachem. Nakonec jsem se vzbudila, ale po chvíli znovu usnula a poprvé si pamatuju obsah snu (točila jsem nějakým mečem a spadlo to zase do toho živého snu - takže byly 2 hned po sobě - a jak jsem točila tím mečem, tak se se mnou začala točit ta postel, kde jsem ležela s dcerou, strašně jsem chtěla křičet, tím vzbudit dceru aby se mnou třeba zacloumala a tím mne probrala, ale nevydala jsem očividně ani hlásku), nakonec jsem se zase se silnou bolestí v rukách probrala. Dnešní noc naštěstí ok a fakt jsem byla za to ráda, ale začínám se už bát, že to zas přijde, je to strašnej pocit a nedokážu to moc popsat.. Myslíte, že je to paralýza? konkrétní osoby atd naštěstí nevidím 8o :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
8.10.20 14:55

@Kolarkaa zkus si metodu beleho snění. Já teda tohle zažila párkrát, to přikovani na místo, ale nechápu proč to má být hrůza, když nevidím nejaky temno a zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.10.20 14:58

No to jsou nějaké nepříjemné sny a ta fáze spánku (REM), kdy je vypnuté tělo, ale zapnuté ty části mozku, co se během spánku potřebují uklidit a projevuje se to sny.

Jen běžně při téhle fázi je spánek dostatečně hluboký, takže to nedoleze do vědomí. Tebe na tom gauči a nad ránem něco vyrušilo, takže se probudilo vědomí, ale zároveň se ještě mozek nepřeladil z oné fáze kdy je „vypnuté“ pohybové centrum a proto to poloprobuzené vědomí ještě neumí ovládat ruce tak, jako když jsi plně bdělá.

Je to taková spánková škytavka- nic závažného, ale je to hnusné a nepříjemné.

Ohledně těch rukou - zkusila bych nějak jinak řešit polštář/matraci, je možné že si je při spánku nějak přeležíš.

Jestli máš nějaké větší starosti či napětí v běžném dni, tak se to bohužel může projevit i ve snech - k tomu to chce umět hlavě co nejvíce odlehčit a co nejvíc toho před spaním dostat z hlavy pryč, aby to během spánku nemusel mozek procesovat.

Jak se to naučit - na to doporučuju tuhle knihu

http://www.antikvariat-smichov.cz/detail.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4100
8.10.20 15:09

@Bubla Bůčková protože v tom snu jsem jakoby v křeči, pod strašnou tíhou, já to asi nedokážu popsat. Chci se vzbudit, Ale nejde to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
8.10.20 15:50
@Kolarkaa píše:
Zkusím oživit diskuzi, nevím jestli mám paralýzu, nebo co to je, ale vím, že to nechci..
Jednou - cca před rokem se mi při odpoledním usnutí stalo, že se mi zdál sen a byl hrozně živý (obsah si nepamatuju), nelíbilo se mi to, ale nešlo mi se vzbudit. V tu chvíli přesně vnímám, kde a s kým doopravdy jsem (vím, že ležím na gauči, že je odpoledne, že v ložnici kouká na tv manžel atd), chci křičet, ať mi pomůže, ale neotevřu pusu, snažím se všemožně se hýbat, abych procitla, ale nejde to. Mám strach, že se z toho nevzbudím, nakonec ano. Bolí mě po procitnutí hrozně ruce a jakoby brní - přisuzuji to snaze vzbudit se za každou cenu, tak, že je mám asi zaťaté. Od té doby byl třeba půl roku klid, pak zase jednou, pak 2 měsíce klid, zase jednou a včera se mi stalo znovu. Ležela jsem vedle dcery, protože plakala, bylo asi 5 ráno a usnuly jsme. Mně se zdál zase takový sen, strašně jsem se chtěla vzbudit, bála jsem se, věděla jsem, že jsem v pokojíčku, že vedle mě je dcera, ale nemohla jsem se hnout - přijde mi, že jsem napůl vzhůru, vnímám okolí, ale jsem paralyzovaná, ale pohlcená strachem. Nakonec jsem se vzbudila, ale po chvíli znovu usnula a poprvé si pamatuju obsah snu (točila jsem nějakým mečem a spadlo to zase do toho živého snu - takže byly 2 hned po sobě - a jak jsem točila tím mečem, tak se se mnou začala točit ta postel, kde jsem ležela s dcerou, strašně jsem chtěla křičet, tím vzbudit dceru aby se mnou třeba zacloumala a tím mne probrala, ale nevydala jsem očividně ani hlásku), nakonec jsem se zase se silnou bolestí v rukách probrala. Dnešní noc naštěstí ok a fakt jsem byla za to ráda, ale začínám se už bát, že to zas přijde, je to strašnej pocit a nedokážu to moc popsat.. Myslíte, že je to paralýza? konkrétní osoby atd naštěstí nevidím 8o :roll:

ano, je to spankova paralyza. Spankovou paralyzu doprovazeji bezne velmi presvedcive halucinace, ale i pocity opusteni tela, nebo jak popisujes to toceni postele.

Brneni v tele je typicky projev spanove paralyzy a nesouvisi se zatinanim rukou.

Ja zazila spankovou paralyzu jenom par krat v zivote a pokazde v doprovodu VELMI neprijemnych halucinaci, kdy jsem myslela, ze mi jde o zivot.

U mne to je ale tak, ze jakmile si uvedomim, ze to je spankova paralyza, tak halucinace okamzite mizi a paralyza konci. Par krat jsem zazila i mirnejsi formu, ze jsem citila, ze se nemuzu hybat, ale nemela jsem zadne divoke sny (rozumej halucinace), napriklad se mi zdalo, ze po mne chodi kocka. Kocky doma nemam, cili mi to bylo hned jasne, ze je to paralyza a nevadilo mi to.

Pokud se pouze nemuzes hybat a nemas nejake silene halucinace, tak proc te to tak strasne bere? Na spankovou paralyzu se neumira a kazdy se z ni drive ci pozdeji probere. Pokud citis, ze jses zase paralyzovana, tak se zkus uklidnit, nic se ti nedeje, nic se ti nestane, proste si rekni, ze to za chvilku odezni, uvolni se a treba znova usnes a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
8.10.20 15:54

Jo a hlavne, spankova paralyza je casto vyprovokovana stresem a spatnym spankovym rezimem. Nemas ted nejaky zvyseny stres? Zkus nasadit magnezium a omega3, chod spat v pravidelny cas, odstran rusive elementy typu svetylka a zvuky z loznice a mozna nejaka relaxaxni koupel, ci masaz by taky pomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
244
8.10.20 16:30

Mě se to stávalo často, a pomohlo mi, když jsem s tím nebojovala a nechala to odeznít. Když jsem se snažila pohnout, nebo vzbudit, tak to bylo akorát horší. Jinak nejnutnější je, dát se psychicky do klidu a nebýt ve stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
6.3.23 22:21

Ten den jsem byla hodně unavená, šla jsem si jen zdřímnou do postele. Spala jsem, ale zároveň jsem slyšela zvuky, nejdřív to bylo jen cupitání nějakého zvířete a slyšela jsem občasné škrábání na dveře. Slyšela jsem, jak někdo vyšel schody. Pak jsem slyšela tlumené chození a pobíhání po bytě. Z tohoto jde vidět, že jsem myslí vnímala celou dobu, co jsem tělem spala. Kroky se přiblížili ke mně. A pak jen ticho. Otevřela jsem oči, ale nešli otevřít dokořán. Mlžila jsem a viděla to. Stálo to vedle mé postele – bytost celá v černém. Neviděla jsem pořádně rysy, byla to jen postava. Začala jsem panikařit, nevím z čeho, prostě to přišlo. Zalilo mě horko, chtěla jsem utéct, ale nemohla jsem se pohnout, chtěla jsem křičet, ale nemohla jsem otevřít ústa. Zrychlil mi tep a dýchala rychle, a přesto jsem měla pocit, že nemůžu dýchat. Propadala jsem se do postele, byla jsem připoutaná okovy. Něco mě tlačilo ke dnu. Úzkost, strach, oproti kterému je smrt nic. Nevím, jak dlouho to trvalo. Ale byla jsem rozhodnutá radši zemřít. S tím jsem se prostě smířila, jen aby to přestalo. Tak jsem se uklidnila a zavřela oči, abych se na to nemusela dívat. A pak ty okovy povolily. Do teď se bojím, že se to vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
6.3.23 22:39

Ja jsem na sobe vypozorovala, ze mam spankovou paralyzu vzdy jenom behem letnich mesicu, ale to je jedine, co se mi povedlo na sobe vypozorovat.
Jinak casto to mam spojene s tim, ze se mi zda, ze me nekde dusi, ze nade mnou stoji nejaka temna postava. Kdyz se mi to stalo poprve, zdalo se mi, ze me nekdo chce znasilnit.
Jsou to hrozne noci :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat