Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn spal s námi v ložnici v postýlce přiražené k manželské posteli, někdy ve své, někdy v mojí, někdy na půl
… Do svého pokoje se stěhoval, když mu bylo 5. Dnes mu je 10, a když má manžel noční, tak spí se mnou a oba si eužíváme, že se můžeme tulit
. Taky jsem měla pořád na talíři, jak ho rozmazluju a jak bude nesamostatný. Já se držela svého, že si to chci užívat, dokud to chce, že až bude v pubertě a budu trapná matka, už se mazlit nebude. Fakt není nesamostatný mamánek, bez problémů od první třídy jezdí na školy v přírodě a skautské tábory, úplně v pohodě přespání mimo domov bez rodičů, takže se nenech rozhodit a žijte tak, jak to vyhovuje vám
.
Jestli se všichni vyspíte, tak proč ne. Ale námitky lékařů bych bral v potaz - přeci jen mají zkušenost s obrovským množstvím dětí a situací…a i manžela.
Jen jsem vzpomněl na jednoho známého z minulosti. Chodil tenkrát na směny a zrovna doma měli miminko. Spaly taky tak. On se vůbec nevyspal - přeci jenom malé děti mají jiný rytmus spánku, kojení…a směnný provoz v práci. Vypadal jak zombík. Jeho paní to bylo asi jedno, odpoledne ho vystrčila s kočárkem ven, že si potřebuje odpočnout a dospala těch pár hodin.
@Bydlící píše: Více
Tak manžel dělá celou dobu na 3 směny a nikdy nevadilo společné spaní
Ani nevěděl, že se syn budil, nebo se otočil a spal dál
Prakticky jsme byli vyspaní oba dva, vyloženě mimo jsem nikdy nebyla ![]()
Je to Tvoje věc, ale můj názor je takový že dítě nemá v manželské posteli co dělat. Jednak bych se opravdu bála že ho zalehnu, protože přece jen člověk tak nějak neví jak se otáčí, co dělá, a aby ses pořád v noci hlídala? To se kvalitně nevyspíš ani ty, ani manžel. A největší vrchol pro MĚ byl, když mi psal kamarád že musí spát na gauči protože jeho žena chce spát s dítětem v posteli a pro třetího tam není místo. To se mi chtělo až, já ani nevím, jestli brečet nebo si ťukat na čelo?
Za mě zkrátka NE. Manželé mají být spát SPOLU. Ten kdo má pak jít pryč když je v posteli málo místa, je to dítě. Je to tak. ![]()
PS: Je to jinak úplně na každém a ani já bych si s takovým názorem netroufla někomu říkat co je a není špatně a jak máte doma spát. ![]()
Příspěvek upraven 13.11.24 v 11:24
@Lu66 píše: Více
My spíme normálně a rozhodně nás nebudila žádná starost, že zalehneme dítě
Spíme v pohodě celou dobu ![]()
@Lu66 Tak já mám za sebou pár let spaní s dětmi v posteli od kojeneckého po školní věk a fakt jsme se nikdy nijak nezalehli. S miminkem spí žena stejně jen na půl oka, ať už ho má u sebe nebo v postýlce vedle postele, to jsou zkrátka hormony, a starší dítě fakt nezalehneš, pokud večer nevytáhneš dvě flašky
![]()
Jo ale my máme velikánskou postel, takže žádné mačkání. Kdybychom se měli mačkat, tak to by mě taky nebavilo ![]()
Teď je v poradně dětského psychologa dotaz na spaní většího dítěte s rodičem a píše, že je to v pořádku. Přečti si to. Spíš s tím manželem to pořešit, proč mu to vadí a tak.
@unuděná Píšu, že je to jinak na každém, určitě bych nikomu,,neradila" že je to špatně. Pokud by druhá strana chtěla na to znát můj názor, řekla bych jenom,, já bych s dítětem v posteli nespala" a tím bych skončila.
Neshazovala bych něčí rozhodnutí. ![]()
@Sandra277 Nezlob se na mě, ale každému dojde, proč to manželovi vadí.
![]()
@Anonymní píše: Více
A proč o tom s někým diskutujes? Me nenapadlo treba s doktorem probírat s kým doma spím v posteli, to je snad moje věc. Každého věc jak spí, taky jsem s detma spala a jestli na to měl někdo nějaký názor mě nezajímá.
@Lu66 píše: Více
Muj muž takhle spal půl roku, on by se ale ani nevyspal, i kdyby byl syn ve své postýlce - budil se co 20 minut klidne. Takze společně spani mi zachránilo zdravý rozum. No a pak v roce jsem šla na pár týdnů na gauč ja, a syn se tak naučil tu noc prospat (v době kdy už toho byl schopný).
Partnersky život nám to nenarušilo nijak.
U nas spolecne spani vadi mne, proste se nevyspim. Myslela jsem si, ze to tak mam jen s nevlastnim ditetem, ale ted mam i vlastni a stejne jsem nejradsi, kdyz spi v postylce. Ma ji prirazenou k nasi posteli a kdyz potrebuju, lehnu si k nemu do ni do pul tela. Tech par noci, kdy jsem ho vzala k sobe bylo na houby a doufam, ze pribyvat jich uz moc nebude.
To, ze nekdo se svymi detmi spi, je jeho vec, vubec se tim nezabyvam.
@Anonymní píše: Více
Ke me holka prichazela pri prvnim nocnim kojeni. Nekdy v 11 a nekdy po pulnoci. ted ma 2.5 a pravidelne za ni chodim kdyz se vzbudi. Bud skoncim u ni a brachy v pokojiku a nebo ona u me. Me to u malych deti prijde naprosto v pohode. Kdyz neni manzel doma, tak se mi do postele stehuje i prvnak. Chce mamu, je to pro nej neco… nejradsi by s nama spal furt, ale ja se pak tak dobre nevyspim. Hodne me deti budi.