Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla bych se zeptat. Bojujem se spaním přes den. V noci mi spí vcelku pěkně. Večer usíná sám s plyšákem, případně plenkou, budí se 1 - 2 x na kojení a z toho někdy spí celou noc.Ale přes den, to je boj.Asi první tři týdny po návratu z porodnice mi spal v postýlce, pak se něco zlomilo a usnul jedině v kočáře, kde spal pěkně. Načež po nějaké době nastal zlom, spal mi tak 20 až 30 minut a probudil se.Tak jsem opět udrndala a spal další hodinu. Odpoledne spal třeba i tři. No a poslední dny mi spí tak 10 - 15 minut, probere se a ne a ne usnout.Tak ho vemu zpět do bytu a snažím se ho uspat v postýlce. V posledních dnech ho nechávám ubrečet. No, ale to mě prvně volá a pak ho chytne amok a je schopnej řvát i dvě hodiny a stejně se neuřve. a nepomáhá chování, houpání........spal by, ale prostě mi přijde, že to nějak neumí. Jsem z něj zoufalá, doma nic neudělám. Jsem ráda, že zvládnu uvařit jednoduchá jídla. No a pak odpoledne mi v kočárku dokáže spát i tři hodiny jak je pak utahaný. V postýlce mi neusne vůbec. Co s ním? Jinak je nám 5 měsíců.
A dřív bylo denní spaní ok? asi je to tím, jak je akčnější a víc vnímá, tak toho má v hlavě moc a tak nemůže zabrat.
Nám pomohlo zavinování (ale v pěti měsících už je dost pozdě s tim začínat) a pak i na denní spaní udělat tmu (zatáhnout závěsy, dát do okna tmavou deku) a ticho.
Dřív to byl taky problém, ale nakonec jsem ho udrndala.Sice nám to trvalo, ale udrndala jsem ho.Jo a zuby se nám taky neklubou.Do pusiny mu lezu každý den pokud se mě teda nesnaží pojíst ![]()
Naše malá až do pěti měsíců nespala přes den vůbec ( v noci 12 hodin vkuse) a pak se najednou něco zlomilo a ze dne na den si naordinovala dopolední i odpolední spánek. Teď má 8 měsíců, v noci 2hodin. dopoledne spí 2 hodiny odpoledne taky 2 někdy tři.
Ale tan začátek byl drsný ![]()
U nás byl přelom právě kolem 4.-5.m. - spaní snad každé 3dny jinak
!!!Takže jsem se s tím, že jsme bezrežimový prostě smířila
!Hodně cestujeme a kojeňátka jsou trošku neklidnější v tomto…Nakonec se vše uklidnilo po zavedení příkrmů a dnes máme režim a spinkání na minuty
a je jedno, kde právě jsme a kojím taky dál
!
No ale myslím taky, že je to hodně v tomto období o těch vjemech, které už stačí registrovat a v hlavičce je toho pak moc…
No, určitě bych ho nenechávala vyřvat, myslím, že je to ještě horší než aby nespal vůbec
!!!
Chce to prostě jen trpělivost,on už si cestičku nějak najde nebo taky ne
,je to těžké se v nich vyznat a myslím, že největší problémek mají stejně oni
!
Držím všechno, aby se to brzo dalo do pořádku
! ![]()
@Chocolate píše:
Naše malá až do pěti měsíců nespala přes den vůbec ( v noci 12 hodin vkuse) a pak se najednou něco zlomilo a ze dne na den si naordinovala dopolední i odpolední spánek. Teď má 8 měsíců, v noci 2hodin. dopoledne spí 2 hodiny odpoledne taky 2 někdy tři.
Ale tan začátek byl drsný
Přesně tak to bylo i u nás
- nějak se to prostě „zlomilo“ a najednou spí 3× denně hodinku a v noci 10hodin s jedním kojením
!Ale ty týdny před tím byli taky hustý
!!!