Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
Mám skoro 7 měsíčního chlapečka (od narození na UM a od 4m na příkrmech), posledních několik týdnů se mu ale výrazně zhoršil noční spánek. Nikdy s ním neměl problém a budil se max. 2× za noc. Nyní se budí i 30× za noc. Je neklidný, kope nožičkama do matrace, kroutí se, převrací se na břicho, fňuká apod. Někdy to začne už kolem 22hod a budí se celou noc až do rána po 30 min. Na noc dostává kaši, nikdy s ní neměl problém, pak dávám ještě k ránu mléko, pokud si ho tedy vezme. Po zavedení příkrmů totiž mlíčko začal odmítat a jsem ráda, když ho do něj dostanu alespoň 2× denně + se mu snažím dávat ke svačině jogurt. Kaká a prdí pěkně, takže bříškem to taky asi není. Napadají mě i zuby, ale žádný se zatím neklube i když ve spodní dásničce se mu objevily takové jakoby krvavé nitky, teploty nemá, má taky velkou potřebu pít, vypije i víc jak 500ml čaje nebo šťáv za den. Začíná to pro mě být dost náročné, ale snažím se to zvládnout a hledám možnosti a rady jak mu pomoci.
Nesetkala jste se některá s něčím podobným nebo stejným v tomto věku? Je to jen nějaké období? Zabralo vám něco?
Děkuji moc za všechny případné nápady a rady…
![]()
U nás máme takové noci v podstatě od narození, budí se i 30× za noc, ted mu je rok a je to pořád stejný, někdy horší, někdy lepší. U vás bych to tipovala na ty zuby,, jestli spal do ted dobře. Každopádně, neboj, jednou bude určitě líp, já se tím pořád uklidnuji, jinak bych už byla v blázinci ![]()
@martasek2 Já se tím právě taky uklidňuji, že to musí jednou „skončit“, ale štve mě, že vím, že ho něco trápí a nevím na co konkrétně se zaměřit, abych ulevila jemu a ve finále i sobě. Pokud totiž syna nic nebolí a netrápí, tak je to zlaté dítě… Takže se snažím najít přičinu.. ![]()
Ahoj, máme to samé, bude mu také 7m a poslední dobou katastrofa, na dnešek byl vzhůru každou půl hodinu
zoubky se u nás taky nekonají, tak já taky nevím co se děje. Mě teda už od narození byl vzhůru i přes noc po 3 hod, ale teď je schopný být vzhůru co hodinu.. A kaši na noc Nedávám, to je pak pořád vzhůru a má žízeň, takže tu dávám až ráno.. Chce to nejspíš vydržet, ono se to zlepší ![]()
Tak ono chvíli trvá, než se zuby proderou, to že je cítíš na pohmat pod dásní je fakt až poslední level. Jinak když ho vezmeš do náručí zklidní se?? Pokud ano, tak bych si ho vzala do postele, on se přitulí, bude jemu líp a i ty se líp vyspíš.
@medunka23 Do postele si ho brát nechci, od malička je zvyklej na postýlku a měnit to nebudeme. Navíc nikde jinde než v postýlce (kromě kočárku venku) neusne. On nebrečí jen pofnukava, stačí jen vstát dát mu dudlík nebo pohladit, případně dát napít. Problém je v tom, že se budí, že nevydrží spát klidně jako dřív. to spal třeba 7-8h bez přerušení, pak dostal mlíko a spal dál… Teď vydrží max. hodinu a to občas taky ani ne. ![]()
Příspěvek upraven 21.09.16 v 12:03
@Teremii Je fakt, že od tý doby co dostává kaši, tak taky v noci hodně pije, ale zkusila jsem dát na noc i mlíko místo kaše a žádný převrat se nekonal, budil se furt stejně.
Ale mohla bych to zkusit dneska znovu, třeba se něco změnilo…i kdyz pochybuju ![]()
@Nessie14 máš první dítě viď… ono časem poznáš, že opravdu to dítě potřebuje kontakt rodičů, já u první taky byla striktně proti dítěti v posteli, ale oni se opravdu líp uklidní když tě cítí, donekonečna s vámi spát nebudou a opravdu není nic krásnějšího než když se v noci přitulí, ale záleží na tobě, já u první taky nechtěla nosit v nosítku, teď si to moc užívám a je pravda, že u starší od doby co snámi spí v posteli, jsem si všimla obrovského posunu k samostatnosti. Neboj, nebude z něj mamánek a na dospělácké hrátky člověk nepotřebuje pouze postel
![]()
@medunka23 Omlouvám se, jestli budu znít popuzeně, ale o sex tady vážně nejde a téma „dítě v posteli“ není předmětem mého dotazu.
Chápu maminky co to podporují a chápu maminky co to nepodporují - je to zkrátka rozhodnutí každé z nich a každá na to má právo, takže tím bych toto ukončila a budu ráda, když to dál nebudeme v tomto tématu řešit. ![]()
Pro mě jsou momentálně důležité zkušenosti maminek co si prošly podobnou situací a můžou mi k tomu říct své poznatky…
Děkuji
![]()
Vypadá to na zuby, tak vyzkoušej Calgel nebo nějakou jinou chladící mastičku na zoubky, a uvidíš, jestli bude spát klidněji. Ale nám se taky dcerka začala v poslední době budit, většinou má žízeň nebo zvláště teď ucpaný nos, jindy to jsou fakt zuby. Nebudí se ale zdaleka takhle často ![]()
@medunka23 no nemusí to fungovat, taky máme dítě naučené hodně na postýlku jako zakladatelka, a když se nám takhle víckrát v noci vzbudí a vezmu dceru k sobě, tak to má spíš opačný efekt, většinou úplně ožije a chce si hrát, takže po chvíli putuje do postýlky a tam usne. Máme jí teda v ložnici s námi zatím.
@GKata Já se k těm zoubkum zacinám přiklánět čím dál vic. Calgel používám, ale nepřijde mi, že by to nejak pomáhalo, ted zkousím jeste homeopatika, tak uvidime. Spal od narození vždycky klidně a změnilo se to až ted. Ještě vyzkouším dávat večer místo kaše mléko (pokud ho teda bude chtít), třeba se to trochu zlepší. Bohužel si myslím, že jestli jsou to fakt zoubky, tak to budu muset prostě vydržet, než se prořežou. ![]()
A máme stejný problém v té posteli…když jsem to jednou zkusila k ránu s tím, že třeba pořádně zabere a bude ještě spát, tak se začne v posteli přetáčet, hopsat na kolenou a chce si povídat.
Když ho nechám v postýlce, tak vydrží spát déle.
Pravděpodobně je to pro něj signál, že už se má vstávat a spánek musí odložit.
@Nessie14 jo, jo přesně, u nás prostě platí, v postýlce se spí, všude jinde je hřiště. Taky jsme zkoušeli, já i přítel, protahovat ráno v posteli, že si jí přitulíme a ona v teplíčku usne, houby s octem ![]()
@Nessie14 mohla bych se zeptat, čím to nakonec bylo, máme to prakticky stejně sice máme prorezane všechny 4 zuby tak nevím jestli se klube další nebo co se děje, tak mě napadlo jak jste to tehdy vyřešila vy