Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Jdu si pro radu či názor sem jelikož k Dr jdeme až 19.1
Malému bude v pátek 1 měsíc a máme problémy se spánkem. Do teď spinkal krásně, bez problémů.
Ale poslední tři dny se probudí kolem 8 ráno a je hotovo. Usne třeba vždy po krmení (jsme na um) ale to jen na max 30 min.
Jediné kde spí krásně přes den je v kočárku, ale jen dokud se kočárek nezastaví 😏 řekla bych že za den naspí dohromady tak cca 5 hodin 🤷🏻♀️ nevím, ale přijde mi to málo na měsíční miminko.
Třeba teď jsem od 8 do 9 večer uspávala (jelikož je přes 4 hodiny vzhůru zase ) a když už konečně usnul tak po 15 minutách slyším jak breptá a po chvilce se vzteká 🤔 měla nebo máte to některá stejně?
Měla. Každé 3-4hodiny. Vždycky kolotoč, přebalit, nakrmit, pochovat. Zabíralo auto nebo kočárek v pochybu. Ono si to jednou sedne.
My máme podobne starého a nějak vlastně ani neumím říct, jak dlouho přes den spi
to je záludná otázka, tyjo ![]()
On totiž tak spi/nespi, občas usne, mezitím se třeba vzbudi jen trochu, povrti se, zaplace a třeba ještě usne, ale někdy taky ne
tak se to celkem blbě měří. Někdy jen tak lehce pospává, ale přitom mě ještě stíhá šikanovat ![]()
Vypozorovala jsem, ze celkem spi odpoledne, to dá tak hodinku až dvě bez přerušení. Stihnu kupodivu i celkem dobre poklidit a něco udělat. Jezdím ho uspavat spolu se starším, nalozim je do kocaru, staršího pak nechám venku a tohoto mrnouse přenesu dovnitř a spi mi v postylce.
Ovšem večer, kdy potřebuji zahnat starší dve děti do posteli, mi to naopak dává sežrat a porad něco po mne chce. Zdánlivě usne, a za minutu zase řev ![]()
@Semtex píše:Šikanovat
My máme podobne starého a nějak vlastně ani neumím říct, jak dlouho přes den spito je záludná otázka, tyjo
![]()
On totiž tak spi/nespi, občas usne, mezitím se třeba vzbudi jen trochu, povrti se, zaplace a třeba ještě usne, ale někdy taky ne
tak se to celkem blbě měří. Někdy jen tak lehce pospává, ale přitom mě ještě stíhá šikanovat
Vypozorovala jsem, ze celkem spi odpoledne, to dá tak hodinku až dvě bez přerušení. Stihnu kupodivu i celkem dobre poklidit a něco udělat. Jezdím ho uspavat spolu se starším, nalozim je do kocaru, staršího pak nechám venku a tohoto mrnouse přenesu dovnitř a spi mi v postylce.
Ovšem večer, kdy potřebuji zahnat starší dve děti do posteli, mi to naopak dává sežrat a porad něco po mne chce. Zdánlivě usne, a za minutu zase řev
@Atisia tak doufám že to sedne brzo 🤔 😁 😁
Okolí mi říká, že je přetažený a proto nemůže pořádně spát. Ale vzdy když vidím že je unavený jdu ho zkusit uspat.
Jinak když nespinká trávím s ním čas, breptáme si, směje se ale pak prostě přijde zlom kdy vidím že je unavený a pomůže přes den jen kočárek no 🤷🏻♀️
@Semtex šikanovat,to je tak krásný přirovnání 😅 😅 😅
Každopádně malej mi přes den do teď spal ty 3 hodinky ( samozřejmě je mi jasné že se doba spánku bude zmenšovat, ale aby mi během dne začal spát přes den 4-5 hodin denně místo nějakých cca 13 mi přijde divné ) ![]()
A spaní má hrozně neklidné právě, dříve jsme mohly vedle něj vysávat vše a teď nesmí okolo ani nikdo projít.
Mám také nespavé dítě. Teď už větší, ale po narození jsem čuměla, že existují děti, co mají tak nízkou potřebu spánku. Byl hodně plačtivý, dráždivý a náročný. Bylo to hrozně těžké, přes den spal právě jen venku v kočárku. Kolikrát jsem uspávala v zimě, venku za tmy…
Nedá se nic dělat, musí se to přežít. Zkus takové ty základní věci /horko, zima, zkrátka komfort/. Hlad asi mít nebude, ale někdy opravdu stačí prkotina, jako sundat jednu vrstvu, že je dítku horko. Někdy to ale racionálně nevyřešíš a prostě přijde zas lepší nebo horší spací období. Ne každé miminko spinká jak andělíček, to je takový mýtus. Drž se. Je to fakt náročné, ale je možné, že to je u vás chvilkové a zase se to překlopí k lepšímu ![]()
Tech 5 hodin naspi behem 24 hodin, nebo behem dne, tj. cca od 8 do 22 hodin? Nase nejstarsi v tomto veku naspala max. 9 hodin z 24. Jinak vriskala kvuli bolesti briska, ani nejde rict plakala, byl to vazne vriskot. Spala bud prisata na prsu, nebo treba 2 hodiny v kuse v jedoucim kocarku (nesmela jsem zastavit ani treba na zavazani tkanicky), ale po tom, co v tom kocarku nejdriv 2 hodiny vriskala.
Zlepsilo se to v 6 mesicich, kdy porad spala malo, ale uz nevriskala, ba ani neplakala.
Já včera musela snést z půdy hačku, mám 1,5 měsíčního kluka a už ho cpu jen tam nebo do kočáru, by mi jinak upadly ruce. Nedá se odložit. Ještě, že prvorozená měla se spánkem taky potíž,..už jsem zvyklá. V noci spí a usíná hezky. Zatím. Ale proti holce je napřed, už solidně drží hlavu při pasení koníků. Prý ty nespací mimina jsou často vývojově rychlejší, tak uvidím ![]()
@Yezgare náš malej právě už taky začíná krásně držet hlavičku a snaží se už prekulit na bok 🤷🏻♀️ doktor nám řekl že je extrémně šikovný.
V noci se mi budí po 4 hodinách na mlíčko. Ale přes den je to děs. Ale už asi vím odkud vítr vane. 😏 máme to takhle 4 dny to vztekání a nespavost přes den a dneska ráno jsem mu objevila v pusince moučnivku 😶🌫️ takže jsem hned upalovala do lékárny pro „fialový zázrak“ a potíráme 😏
Jen mě mrzí, že jsem si nevšimla dříve nějakého zarudnutí a všimla si až když se objevily bílé fleky, vyčítám si to jak ho to trápí, že jsem mu mohla pomoci dříve ![]()
@Klara22222 píše:
Ahoj holky. Jdu si pro radu či názor sem jelikož k Dr jdeme až 19.1
Malému bude v pátek 1 měsíc a máme problémy se spánkem. Do teď spinkal krásně, bez problémů.
Ale poslední tři dny se probudí kolem 8 ráno a je hotovo. Usne třeba vždy po krmení (jsme na um) ale to jen na max 30 min.
Jediné kde spí krásně přes den je v kočárku, ale jen dokud se kočárek nezastaví 😏 řekla bych že za den naspí dohromady tak cca 5 hodin 🤷🏻♀️ nevím, ale přijde mi to málo na měsíční miminko.
Třeba teď jsem od 8 do 9 večer uspávala (jelikož je přes 4 hodiny vzhůru zase ) a když už konečně usnul tak po 15 minutách slyším jak breptá a po chvilce se vzteká 🤔 měla nebo máte to některá stejně?
@Klara22222 píše:
@Atisia tak doufám že to sedne brzo 🤔 😁 😁
Okolí mi říká, že je přetažený a proto nemůže pořádně spát. Ale vzdy když vidím že je unavený jdu ho zkusit uspat.
Jinak když nespinká trávím s ním čas, breptáme si, směje se ale pak prostě přijde zlom kdy vidím že je unavený a pomůže přes den jen kočárek no 🤷🏻♀️
Na breptani se mi zdá brzo. (Leda by tu breptal někdo jiný
.) By mě zajímalo, jak dlouho jste tak vzhůru.
@Takco úplně jsem čekala kdy tato reakce přijde. ![]()
Ano je to tak, malý breptá. Samozřejmě ne tak často jak už větší miminka, ale když spolu hajame breptá. Kouká na mě natahuje na mě ručičky a prostě breptá ![]()
A znám více miminek co už v měsíci začínají breptat ☺️
@Klara22222 píše:
@Takco úplně jsem čekala kdy tato reakce přijde.
Ano je to tak, malý breptá. Samozřejmě ne tak často jak už větší miminka, ale když spolu hajame breptá. Kouká na mě natahuje na mě ručičky a prostě breptá
A znám více miminek co už v měsíci začínají breptat ☺️
Ono hodně záleží, co kdo považuje za breptání
Každý tomu řečovému vývoji říkáme jinak, ale nějaké zvuky jistě vydává.
Jinak to přetáčení… Na to je extrémně brzy, jestli je to z bříška na záda, tak bývá spíš přepadávání, když dítě dělá při pasení záklon - a to není správně, je to naopak vyloženě špatně… to nemyslím nijak zle, ale občas se maminky radují, jak mají rychlé dítko. Jestli se ti snaží točit ze zad na bok /později na břicho/, je tedy výrazně napřed. Jestli z bříška na záda, není to ideální.
první přetočení má být ze zad na břicho /kolem 5měsíce, někdy dřív, norma je do půl roku/ až nějaký čas potom /někdy to umí souběžně/ se dítě řízeně točí z bříška na záda. V přetáčení z koníků na záda ho nepodporuj… Stejně tak jestli se hodně zaklání a hlavu jakoby drží enormně nahoru, tak to není dobře.
To jen takový postřeh. Nechci být nějaký mentor, ale se synem jsme rehabilitovali a celkem o fyzio miminek něco málo vím. Všechno je to o svalech a svalovém tonusu - zatímco z bříška na záda dítě často spíš přepadne, ze zad na bříško musí ty svaly skara použít, takže to je mnohem důležitější - otáčení tímto směrem. a to přichází později než 1. mesíc. Držte se a přeju, ať se brzy vyspíte ![]()
@Mutlice že zad na bříško neee 😁
Ale z bříška na bok a když leží na boku tak už jsem dvakrát přišla k postýlce a byl na bříšku 🤷🏻♀️
A když na něj mluvím tak to nejsou jen takové ty zvuky že by nějak hekal či tak něco, ale opravdu jak když hltá moje každé slovo a do toho mi breptá.
@Klara22222 píše:
@Mutlice že zad na bříško neee 😁
Ale z bříška na bok a když leží na boku tak už jsem dvakrát přišla k postýlce a byl na bříšku 🤷🏻♀️A když na něj mluvím tak to nejsou jen takové ty zvuky že by nějak hekal či tak něco, ale opravdu jak když hltá moje každé slovo a do toho mi breptá.
Takže za rok půjde do školy? ![]()