Špatný spermiogram, jak dál

13.11.19 17:35

Špatný spermiogram, jak dál

Zdravím Vás.
Chtěla bych se poradit. Rok a půl se snažíme. Máme za sebou jen imunologické vyšetření, kde dělali i spermiogram. Ten vyšel špatně. V závěru píše doktorka „praktická absence spermatozoí, doporučuji léčbu v CAR a pro získání spermií metodu MESA TESE“
Jenže když jsem mrkla na ty výsledky do tabulky tak má 3 miliony spermií v ml. Já vím, že je to strašně malinko, ale i z toho by se dalo něco „vybrat“ pro IVF ne? Manžela operace dost děsí. Jinak co se týče dalších vlastností, tak už tam bylo jen vitalita 97%, žádné další info jako je morfologie atd. tam už nepíšou.

Máte tu někdo stejnou zkušenost? Do CARu jsme objednaní, ale chtěla bych nějak uklidnit manžela, že třeba operace nutná nebude.

Díky moc holky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1322
13.11.19 17:38

Pockej na CAR spermiogram se meni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.19 17:40

@Mika.ella1 já vím, ale stejně nad tím přemýšlím. Hlavně proč tu operaci, když tam aspoň něco je :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15418
13.11.19 17:43
@Lištička25 píše:
@Mika.ella1 já vím, ale stejně nad tím přemýšlím. Hlavně proč tu operaci, když tam aspoň něco je :nevim:

Nech to na CAR, budou pravděpodobně dělat svůj spermiogram, možná doporučí nějaké doplňky na zlepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
13.11.19 17:44

@Lištička25 oni mu stejne udelaji novy spermiogram. A ppdle toho se rozhodnou. Co pise dr. je moc zajimat nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
13.11.19 17:45

Jestli má 3 miliony živých zkuste ivf, mesa tese není třeba, chtějí aby lidi co nejvíc platili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.19 17:48

@ivašot. Nějaké doplňky už jíme, jmenuje se to FertilityBlend, tak uvidíme. Třeba doporučí nějaké svoje, se kterými mají zkušennosti

@Mika.ella1 no v to po pravdě doufám, že je to zajímat nebude, protože mi to s tou operací příjde hloupý, ale doktor nejsem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.19 17:49

@quanavera no podle toho jak chápu význam slova VITALITA tak snad živé jsou, právě proto nechápu ten její závěr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
13.11.19 17:52

My jsme měli trochu jiný problém se spermiogramem, ale zkušenost je taková, že CAR ti doporučí spíš to, z čeho mají nejvíc peněz.
Bez radikálního zlepšení se bez IVF neobejdete, ale je otázka, jak ty spermie získat.
Pokud by toto množství nestačilo na „přirozené“ získání (a následně ICSI, napíchání jednotlivých spermií do vajíček) a CAR by tvrdil, že je potřeba MESA/TESE, tak bych to řešila na urologii. Může tam být nějaká obstrukce nebo jiný problém a pak je lepší, když už má jít chlap do narkózy a na operaci, to tam vyřešit jednou provždy než třeba opakovaně odebírat spermie chirurgicky (těch vzorků se dá odebrat víc najednou, ale někdy ani to nestačí a musí se to opakovat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.19 17:59

@Arnoštice díky moc, budu si to pamatovat a kdyžtak zkusíme toho urologa. Navíc tyhle operace jsou dost drahý pokud vím. Zajímalo by mě, jestli by když by to bylo opravdu nutný, nešlo udělat ve státní nemocnici a pak tam ty spermie dovést, když by je našli :D
Ale uvidíme co nám tam řeknou, pořád se uklidňuji tím, že imunoložka ví o IVF prd :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36784
13.11.19 18:03
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
13.11.19 18:08

**"@Lištička25píše: manzel mel jednou spermiogram, ze byl temer neplodny, na pristim zas mohl spermie rozdavat. Fakt se nestresuj a pockej na CAR :palec:

Příspěvek upraven 13.11.19 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1308
13.11.19 18:08

@Lištička25 8 my jsme se snažili cca 4-5 let. Partner špatný spermiogram a taky jen kolem 3 mil spermií. Partner měl varikokelu 2 stupně. Operace se strašně bál a vyzkoušeli jsme IVF. To nám v 8 tydnu těhotenství nedopadlo. Pak jsme se snažili přirozeně a stále nic. Pak se partner odhodlal k operaci a hned první měsíc, co jsme se snažili cíleně to vyšlo. 3 měsíce se tvořili nové spermie, spermiogram dopadl lépe než průměrný spermio a za 14 dní od kontroly jsem zjistila že jsem těhotná. Jasně říkám si, proč jsme do toho nešli dříve ale, dočkali jsme se.
Pokud by manžel operaci opravdu potřeboval ( to zatím nemáš potvrzené) tak ať se toho opravdu nebojí. U nás to uteklo jako nic. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
13.11.19 18:17

@Lištička25 No to je druhá věc, MESA/TESE stojí tak 10–20 tisíc, kdežto operace indikovaná urologem je hrazená z veřejnýho pojištění. Mýmu chlapovi to zlepšilo všechny parametry (on šel primárně kvůli morfologii teda, urolog mu našel varikokélu) a bylo to vidět i na vývoji embryí u dalších IVF. V CARech tvrdili, že to nemá smysl, že se nic nezlepší (na to se připrav, oni fakt jen umí tlačit do IVF, a když nevyjde, tak opakovat a opakovat – takže tu žádanku jsme si museli dost vydupávat), no a nakonec je z chlapa nadsamec, co by s přehledem mohl dělat dárce :D
Státní nemocnice nic nevyřeší, i oni mají svoje „komerční“ CARy a za tyhle „nadstandardní“ zákroky se platí úplně stejně jako na soukromých klinikách (namátkou se dívám na brněnský Obilňák a je to tak).

(Jinak problém byl hlavně u mě v kvalitě vajíček, to jen aby tě neděsily ty další IVF i po operaci :) S jinou ženskou by to určitě šlo velmi rychle i přirozeně.)

A souhlas, že imunoložka o tom nerozhodne, to si musí říct embryolog z konkrétního CARu. Každopádně kdyby ten počet stačil a IVF náhodou i tak nevyšlo, asi bych to na urologii řešila tak jako tak, ty problémy bývají často propojený a ten stejný důvod způsobující malý počet spermií může způsobovat i třeba snížení jejich kompetence oplodnit, může tam být vyšší fragmentace DNA atd. atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.19 18:27

@M_Vladim díky moc, vitamíny zkusíme. Kotvičník manžel taky pije, ale vůbec jsem nevěděla, že se nesmí dlouhodobě :think:
@Mika.ella1 dobře budu doufat, že další spermiogram bude lepší. Díky moc ;)
@Jessica4 děkuji moc za povzbuzení, jsem moc ráda, že jste se po tolika letech dočkali. To ten náš rok a půl je ještě houby..tak uvidíme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí