Speciální pedagogika - VŠ, uplatnění

Napsat příspěvek
Velikost písma:
596
12.9.21 00:55

@Anonym1892 no, jako co my jsme měli matematiku, tak to byla hlavně látka septimy a oktávy na gymplu, tudíž to bylo hlavně o analytické geometrii (vektory, analyticka geometrie v rovině a prostoru, kuželosečky) a pak hodně matice, limity, derivace a integrály + ještě k tomu komplexní čísla + zezacatku jsem taky dělali rovnice, funkce, různé soustavy rovnic a sestavit různé funkce a spočítat je a popsat (kde je klesající, kde ma inflexní bod atd) :lol: uf, jsem rada, ze už to mám za sebou…
Jinak prava nezní spatne - ale je těžké se dostat no, hlavně do Prahy - ale mám tam par známých a nestezuji si

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.9.21 04:33

@Anonym1892

Začnu od spodu. Uplatnění po Bc. na právech není, protože na právech se Bc. nedělá a jede se rovnou pětiletka na Mgr. :)

Co říct k strachu z matematiky. Většinou je vysokoškolská matika dosti odlišná, jelikož se učí často již v souvislostech a když člověk ví co počítá tak se to dělá lépe než když má jen zadaný příklad. :)

Co se týče studia jazyků je to možnost, ale těch lidí je spousta a nejbezpečnější cestou za mě by v dnešní ekonomické situaci bylo vybrat si jako druhý jazyk k AJ rozhodně japonštinu, korejštinu nebo standartní čínštinu. Španělština, francouzština atd. jsou většinou užívány v zemích a lidmi co často umí i angličtinu, a v místech kde tyto jazyky jsou a není tam angličtina není ani moc perspektiva.

A co se týče AMBISU :D Vážně ho bereš do úvahy když kvůli matiky vyřazuješ technické obory. Je to jako bys studovala něco mezi právy a informatikou (větší podíl matiky a informatiky) takže nevím zda je to pro někoho kdo se chce matice vyhnout vhodné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
12.9.21 07:37
@Anonym1892 píše:
A čím se zásadně liší ta školská a poradenská?
Kde přímo např. Může pracovat „poradce“?
Mě např. zaujalo poradenství pro nezaměstnané nebo něco takového.
Ale pokud je to s nimi takhle špatné..
Opravdu mám problém si nějakou školu vybrat, když s žádnou práci nemám zkušenosti, kromě brigád :nevim:
Ještě uvažuji nad hotelnictvím? Úzké spojení s jazyky, také mezinárodní vztahy.. ale jak je to s uplatněním :nevim:

Ještě k té poradenské speciální pedagogice. Po dostudování Mgr. můžeš jít cestou různých psychoterapeutických výcviků. Je velký výběr, každý zaměřený trochu jinak a různá doba trvání, většinou od 2 do 6 let. Jedná se o víkendové výjezdy mimo domov, protože jde o práci ve skupině, kde působí skupinová dynamika a spolupráce, nedá se to nijak nahradit. Plus práce nejprve s fiktivními a potom skutečnými klienty. S něčím takovým bych ale počkala až bych získala konkrétní práci v oboru, protože je to dost drahé a zaměstnavatelé na to přispívají, absolvování takového výcviku není podmínkou nástupu do zaměstnání.

Co se týče testových metod v poradenství, také výcviky k nim až po dostudování Mgr., ani tam nemůžeš být úplně levá na matiku, musíš rozumět metodologii, statistice a psychometrii, abys mohla některé testy vyhodnotit, dále provádět srovnávací výzkumy, které bývají součástí práce na takových pozicích. Taky AJ by měla být na slušné úrovni, aby sis mohla přeložit zahraniční výzkumy a odborné články, o kterých musíš mít přehled.

Do některých zařízení, konkrétně středisko výchovné péče, musíš absolvovat sama psychotesty, jestli na to máš.

Poradenské pozice jsou dobře placené. Jen není tolik volných míst jako ve školství nebo sociálních službách a dělají se výběrová řízení, často náročná, dvě kola, musíš ukázat, co umíš. Na některé pozice chtějí aspoň 3-5 let praxe v oboru(počítat s tím, že na takovou pozici se nelze dostat hned), ale viděla jsem i vypsaná výběrka do PPP, kde psali, že praxe není podmínkou, ale ukončené magisterské vzdělání ano.

Ty asi tíhneš jinam, ale tady jde snad vidět, že specka není jednoduchý obor.

Co se týče práv, teď dodělal syn jedné známé(v těchto dnech, v letním termínu se mu nepovedlo všechny státnice udělat). Dlouhý pětiletý obor, nejtěžší byly poslední dva roky a úplně ty poslední zkoušky. Nejsložitější oblast je prý výklad práva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
12.9.21 10:14
@matkabagristy píše:
jakoze mimo primou cinnost nic delat nemusis? Tech 20/30 hodin je plny uvazek?

Ano plný úvazek, pak je ještě nepřímá pedagogická činnost a ta už závisí čistě na mně. Ta mně osobně hodně baví, můžu ji dělat v práci, tak, že tam zůstanu o nějakou chvíli déle, ale to není potřeba každý den nebo to dělám doma. Jedná se hlavně o plánování a organizování aktivit jaké budu s dětmi dělat, vyrábění pomůcek, výzdob, apod., psaní třídnice, plánů, hodnocení. Ale opravdu záleží, ta první část mě naplňuje a dělám to tak nějak samovolně, projíždím net a knihy s nápady, doma pro radost začnu něco vyrábět, co by se mohlo líbit dětem, napadá mě nová pomůcka pro konkrétní dítě, tak ji vyrobím, apod. Víc toho je vždy před nějakou akcí nebo větší událostí (Vánoce, Velikonoce, karneval), ale jinak to tak nějak splývá s mým běžným zájmem o tu práci. Papírování je nutné zlo, zase je toho víc na začátku a ba konci roku, ale jinak se to dá zvládnout za dvě hodinky týdně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
12.9.21 10:22
@Barbucha3 píše:
Ano plný úvazek, pak je ještě nepřímá pedagogická činnost a ta už závisí čistě na mně. Ta mně osobně hodně baví, můžu ji dělat v práci, tak, že tam zůstanu o nějakou chvíli déle, ale to není potřeba každý den nebo to dělám doma. Jedná se hlavně o plánování a organizování aktivit jaké budu s dětmi dělat, vyrábění pomůcek, výzdob, apod., psaní třídnice, plánů, hodnocení. Ale opravdu záleží, ta první část mě naplňuje a dělám to tak nějak samovolně, projíždím net a knihy s nápady, doma pro radost začnu něco vyrábět, co by se mohlo líbit dětem, napadá mě nová pomůcka pro konkrétní dítě, tak ji vyrobím, apod. Víc toho je vždy před nějakou akcí nebo větší událostí (Vánoce, Velikonoce, karneval), ale jinak to tak nějak splývá s mým běžným zájmem o tu práci. Papírování je nutné zlo, zase je toho víc na začátku a ba konci roku, ale jinak se to dá zvládnout za dvě hodinky týdně.

Na zs je prima cinnost bezne 22 hodin tydne, ale zadny ucitel by nenapsal, ze pracuje 22 hodin tydne. S neprimou je to 40, jak pises nekdy mene, jindy i vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
12.9.21 10:27
@matkabagristy píše:
Na zs je prima cinnost bezne 22 hodin tydne, ale zadny ucitel by nenapsal, ze pracuje 22 hodin tydne. S neprimou je to 40, jak pises nekdy mene, jindy i vic.

Ano 22 na ZŠ a 31 na MŠ. Ono v té specce je to jiné, neopravují se testy apod. Ale mně ta práce kolem, to co jsem popsala nepřijde tolik jako práce, ale jak jsem psala nějak to vyplývá z toho celkového zájmu o tu práci. Jasně, někdy toho je víc, tak tam sedím do odpoledne. Asi jsem to napsala špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
12.9.21 10:31
@Barbucha3 píše:
Ano 22 na ZŠ a 31 na MŠ. Ono v té specce je to jiné, neopravují se testy apod. Ale mně ta práce kolem, to co jsem popsala nepřijde tolik jako práce, ale jak jsem psala nějak to vyplývá z toho celkového zájmu o tu práci. Jasně, někdy toho je víc, tak tam sedím do odpoledne. Asi jsem to napsala špatně.

jj, taky je to asi klidnejsi nez se tridami pubosu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
13.9.21 11:46

@Trumpeton já o Ambisu nepsala nic
Psala jsem o VSE, Policejní akademii, Speciální pedagogice a jazycích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
13.9.21 11:52

@Pears206 a ta práva.. spokojenost?
Občas nad nimi přemýšlím, jen bych tedy chtěla do Prahy, protože v Brně si z osobních důvodů nedovedu představit bydlet.
5 let v kuse je teda záhul, ale právo je právo :nevim:
Myslím, že by to za to stálo. Jen to chce opravdu natrénovat Scio testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.4.22 17:50

Ahoj,

pracuji jako AP ve škole, ale druhý rok jsem byla tázána vedením, zda si dodělám vysokou, že je mě na asistenci škoda. Přihlášku jsem si nikam nedala, neb jsem byla těhotná, ale potratila jsem a teď je mi líto, že jsem přihlášku nedala.

Zvažuji tedy nad zápisem na UJAK speciální pedagogiku - je to k něčemu? Na skupině AP tento obor studuje hodně holek. Klasické učitelství, kam mě lanaří vedení se mi nechce. Otevře mi to dveře třeba do školky? Jde pak přejít na studium MGR na klasickou státní školu? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
19388
29.4.22 21:20
@Anonymní píše:
Ahoj,

pracuji jako AP ve škole, ale druhý rok jsem byla tázána vedením, zda si dodělám vysokou, že je mě na asistenci škoda. Přihlášku jsem si nikam nedala, neb jsem byla těhotná, ale potratila jsem a teď je mi líto, že jsem přihlášku nedala.

Zvažuji tedy nad zápisem na UJAK speciální pedagogiku - je to k něčemu? Na skupině AP tento obor studuje hodně holek. Klasické učitelství, kam mě lanaří vedení se mi nechce. Otevře mi to dveře třeba do školky? Jde pak přejít na studium MGR na klasickou státní školu? Děkuji.

Pokud si uděláš specku na ujaku, tak budeš mít specku Bc. A uplatnění budeš mít dle zákona, mrkni.
Na navazující můžeš kamkoliv, jen si zjisti, zda poradenství nebo intervenci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze