Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky…Může te mi některá poradit ?
Manželův spermiogram vyšel…
Množství 1,4 ml
Počet 35 mil/ml
morfol. 30% normy
Asthenospermie
Co to všechno znamená a co si o tom myslíte?
Máme naději na přirozené oplodnění??
Děkuji Jana
Ahoj Jadelka,
množstvo v ml a 35mil/ml je ešte v norme/ t.č. považuju normu do 20mil/ml/, horšie je to s morfologiou- len 30 % zo všetkych spermii je v poriadku/ostatne maju rozne tvarove anomalie/,asthenospermia-znamena horšiu pohyblivosť- a to je najväčši problem…Mam manžela s podobnym problemom, po na:,–(ení zinku, selenu a koenzymu Q sa počet zvyšil na 80 mil/ml,pohyblivosť sa zlepšila na normu,ale napriek tomu som po 4. neúspešnej IUI.....ale nevzdavam sa, zistili sme s lekarom, ze to nie je uplne beznadejne,HCG mi minule zacalo stupat, len potom predsa prisla MS…takze verim, ze sa raz stretne ta spravna spermijka a vajicko a bude z toho zdrave miminko a my budeme najstastnejsi na svete.....Prajem vela stastia a skoro // nam obom.
Ahoj zuzka
PS: vyvoj spermie trva asi 80-90 dní, počet sa sice začne zvyšovať pomerne skoro, ale pohyblivost až pri vytvoreni novych spermii- takze uplne zlepšenie spermiogramu mozno ocakavat nasjor po 3 mesiacoch
Ahojky
děkuji za informace, docela mě potěšily. Koupila jse manželovi zinek, selen a vitamín E, kterému se prý říkalo Vitamín Lásky. Zkusím jěště koupit koenzym. Tak uvidíme. Zatím to ani jeden z nás nevzdává. ![]()
Ahojte žáby.
Můj dotaz souvisí se spermiogramem, ale nenavazuje přímo na tuhle diskusi. Taky už se s manželem nějaký měsíc snažíme a bezúspěšně. No a tak nás napadlo, že by si manžel mohl jít nechat vyšetřit spermie. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nevíte, musí-li mít manžel doporučení od obvodního doktora, nebo jestli se toto vyšetření hradí. Prostě jak na to. Jsme oba z Brna. Případně, jestli někdo máte zkušenosti, kam je nejlépe v Brně zajít.
Díky
Jitka
Ahoj Jitko,
doporučení na spermiogram by ti měl dát tvůj gynekolog a je to hrazené pojišťovnou.
Míša
Nevíte náhodou, čím podpořit funkci spermií ??? Aby byli čilejší a dostali se snáze k vajíčku. Slyšela jsem, že výborný je vitamin E, ale jaký ?? Který je nejsilnější?? Pak selen ?? No nevím.
Máte někdo zkušenosti, co Vás dovedlo k vytouženému miminku ???
Díky.
Ahoj.
Dík za info Míšo. Nakonec jsme s manželem usoudili, že zajít k mému gynekologovi bude nejrychlejší. Tak jsme to udělali a zjistili jsme, že máme málo pohyblivé spermie a hodně jich je tvarově špatných. Žádná sláva, ale zase je tam aspoň něco. Doktor doporučil užívat multivitamín Calibrum a Carnitargin, nebo Neo carnitargin. Taky jsem měla tendenci okamžitě do manžela nacpat samotný zinek, sele, E a menší dávky A. Asi je to individuální. Můj doktor na to řekl, že komplex vitamínů je lepší, obsahuje i hořčík, měď a tak a že někdy vysoké dávky jednoho prvku mohou spíše uškodit. Kontra k tomu v prodejne vitamínů mi řekli, že dávky zinku, E a Selenu nejsou tak velké, aby uškodily. Čert se v tom vyznej. Takže zkoušíme vytamíny, být v pohodě a doufat. Začali jsme uvažovat i o homeopatovi a nebo o nějakém osvědčeném bylinkáři. Nemáte někdo nějaké informace o někom toho typu v Brně?
Jitka
Ahoj devcata mam dotaz, jak dlouho se udrzi spermie v tele z pritelem sem mela styk prej 3-4 dnema a nestihl vytahnout penis a vsechno slo do me poradte ![]()
@nikolka1997 ahoj..kdyz maji vhodne prostredi pry i 2-3 dny..nektere dokonce i 5dni..
mas ted nekdy ovulaci? Nebo kdyz si si nebyla jista mela sis zajit pro tabletku proti zabraneni pripadnemu otehotneni…
Ahoj chtela bych se zeptat, uz je to asi tiden co SME z pritelem meli pohlavni styk. nestihl vytahnout penis, jak dlouho trva nez zistim jestly sem tehotna, porad me boli brycho a je my na bliti dekuji moc ![]()