Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
hodně blbě asi bych jak se řiká stáhnul ocas mezi nohy otočil se na podpadku a napřed bych šel já a potom se teprve otvírali dveře
No a přinejhorším „to“ může udělat doma, nebo v autě někde, a včas doručit kelímek na místo…
Jako není to pro ty chlapy příjemné, ale znova bych si dovolila připomenout, jaká všelijaká vyšetření čekají ženskou, před kolika lidmi bude muset „roztáhnout nohy“, myslíte, že jí to bude příjemné? Že tam půjde ráda? Jednou se rozhodli, že chtějí miminko, tak snad to vydrží…
A možná bych ještě partnerovi zdůraznila, že ani případný špatný výsledek nic nezmění na mém vztahu k němu, a taky, že „plodnost“ nesouvisí s potencí…
Sue nenapsala bych to lépe.
![]()
Hlavně je fakt důležitá ta podpora, protože, to otřese celým vztahem v základech. Můj manžel se taky do toho nehrnul, ale když si pak vyslechl, co všechno budu při IVF absolvovat já, samé odběry krve, píchání hormonů do břicha, odběr vajíček pod narkózou, tak mi řekl, že odevzdat sperma je oproti tomu naprostá banalita. Dokonce teď když má jít k zubaři ( nenávidí to) tak vtipkuje, že to by šel raději na to sperma:-)). Takže všechno jde, ale musí být motivace a domluva mezi partnery. I s tím souhlasím se Sue bez toho bych do IVF nikdy nešla.
No tak, že má syna opravdu nic neznamená, ten můj má dceru z prvního manželtví, spolu máme šetiletou dcerku a před 4 lety jsem byla těhotna, ale potratila jsem a od té doby nic a po necelém roce od potratu se zjistil špatný SPG.
Chápu, že pro chlapa to na psychiku moc není, ale když to vemu z druhé strany, tak tím vším čím musí projít žena, tak ten spermiogram je opravdu maličkost. Můj manžel z toho měl taky nervy, ale asi si uvědomoval, že když se nebude nic dít mohlo by naše manželství dopadnout špatně a pakliže dítě chtějí oba měli by pro to udělat všechno.
A když to zlehčím, chlap si udělá dobře, kdež to pro ženu ty zákroky moc příjemné nejsou.
Kuntuta spermiogram je důležitý a od toho chlapa je to opravdu sobecké. Mám umělé oplodnění a vše co s tím souviselo před tím za sebou a ta podpora chlapa je opravdu důležitá.
sue napsla jsi to opravdu skvěle a dobře,opravdu umělé oplodnění je veliká zátěž a ta podpora od mužskýho je to nejduležitější,hlavně ta psychika je opravdu na dranc,když se nějakký už několikátý pokus nezadaří,přeji všem hodně zdaru
souhlasím hodně se sue.. ano ta podpora od muže je důležitá a pokud tam ani nechce jít na spermio, tak pak se nedá čekat, že bude v těch dalších věcech podporou…
Teď co jsem přečetla příspěvek od Jindřis… došlo mi, že i genetická vada těch spermií, nebo jak to říct může způsobovat potrat…
je to dobrovolné rozhodnutí obou dvou… pokud se domluví, že do toho spolu půjdou, pak si myslím, že to spermio už není problém,,,, pokud ten chlap soulasí s tím, že dítě splodí pomocí doktorů, ať na to jdou… ale pokud třeba by to bylo proti jeho přesvědčení nebo tak, nešlo by jen o tu hrdost… tak ještě je tu adopce nebo pěstounská péče…
Kunhuto -chlap,který nechce jit na spermio kvůli vlastním dětem!?!…tak představa,že vychovává jiné dítě než vlastní se mu bude zdát přijatelnější?…nejsi náhodou chlap?..v tomto případě se tomu nedá říkat mužská hrdost,ale blbost…
Kunhuto, neda mi to, abych nereagovala. Ja jsem s lecbou neplodnosti teprve na zacatku. Velmi zahy mi bylo jasny, ze deti mit bez pomoci lekaru nebudu. Asi pro trech mesicich snazeni pritel sam navrh konzultaci v CAR a bezel na spermiogram.
Vysledek - kdybych se lecila pouze ja, tak bych spolykala spoustu prasku, z nichz vetsina ma pomerne neprijemne vedlejsi ucinky a vysledek by byl s nejvetsi pravdepodobnosti na nic, protoze priteluv spermiogram nedopadl dobre v dusledku zanetu. Ted se odpovedne leci a tesi se, az zacneme s ruznymi pokusy, kdy budeme mit opravdovou nadeji otehotnet. Jako bonus si pritel vyleci neco, co uz dlouhou dobu prechazel a s cim se bal jit k doktorovi.
Neznam te a nevim, co mas za sebou, ale clovek, ktery to nezazil, si nedovede predstavit, jaky to dokaze byt zahul na nervy. Nedovedu si predstavit, jak bych se s tim vsim vyrovnavala, kdybych necitila pritelovu podporu a vuli mit spolecne mimi. Tak asi tak.
Zakladatelce, ja bych asi argumentovala spolecnou touhou mit mimi. Jak uz tady nekdo, rikal SPG se meni, muj pritel je toho dukaz. I kdyby byl problem pouze na kamaradcine strane, stejne bude jeji pritel muset dat spermio pri IUI nebo IVF.
Ahojky, děkuji všem za vaše názory. Problém s partnerem je můj. Kamarádka mi chtěla pomoci, takže se obrátila na Vás a na Vaše zkušenosti. S manželem je to asi tak … někdy v listopadu 2008 přišel s tím, že mám vysadit antikoncepci, že bychom mohli mít mimčo. Jelikož měl dítě z prvního manželství, které neplánoval, čekala jsem 10 let, až bude sám chtít a bude na to připravený. Celý loňský rok byl smutný, protože to nebylo tak, jak jsem si představovala … šup na to a je hotovo. Na vyšetření mi doktor sdělil, že podle všeho jsem opravdu zdravá a pro další kroky je nutný spermiogram. Bez toho další pomoc od lékaře nebo léčba není možná. Bohužel jsem tvrdě narazila, protože reakce mého muže byla … já jsem zdravej, já nikam nejdu (mám syna).
Pro Kunhuttu: Když partneři spolu plánují miminko a oba ho chtějí, tak musí oba podstoupit i nepříjemné věci … ale na spermiogram můžu jít s ním, můžu být s ním v kabince a pomoci jak můžu, aby to nebylo nepříjemný.
Bohužel mě to moc bolí…
… ještě musím reagovat na otázku adopce. Nerozumím, proč bych měla adoptovat dítě, když jsme možná oba v pořádku a chce to jen čas. Já nechci, aby mi páni doktoři pomohli, ale aby jsme věděli, jestli se máme snažit a neztráceli drahocený čas a začali přemýšlet o jiné variantě.
Děti k adopci jsou určeny pro neplodné páry a ne pro ty, kteří jsou moc pohodlní, než aby šli na vyšetření, které je nebolí a nijak nezatěžuje !!!!
jirro.. rozumim ti…no v tom vašem případě je škoda, že je takový umanutý, ale zase to svědčí o něčem jiném a možná by stálo za to začít hledat jiného par¨tnera.. protože to vypadá, že se asi nedohodnete a nebo spolu nemít děti a smířit se s tím to je další volba…
moc Ti přeju ať to dopadne pro Tebe co nejlépe.. ![]()
k té volbě svoje děti a adopce..
zakladatelko…a co když má někdo prostě ETICKÉ důvody pro to nejít na umělý oplodnění(neříkám na vyšetření, spermio a takový ty „vstupní věci“ tím se dá zjistit i nějaká banalita jako výše uvedený zánět)) ale pro někoho je třeba nepředstavitelné podstupovat ty procedury, třeba prostě chtějí zpolodit děti jen v tom milostném aktu, z lásky a u toho umělého oplodnění to skutečně těmhle představám neodopovídá…
Nedostala jsem se do takové situace, abych musela volit, ale je možný že bych se té nabídky IVF vzdala a radši ybch šla do adopce nebo pěstounské péče…
Jsou takoví lidé, kteří by prostě nezkousli to, že se z plození dětí vytratila ta „podstata“.. tzn… splynutí dvou duší a sdrcí…
Tak a přeberte si to ![]()
Kunhuto, tvuj posledni prispevek opravdu svedci o tom, ze ses do te situace nikdy nedostala… Filozoficke diskuze jsou bezva, ale v realite vetsinou moc neobstoji.
Jirrro, muj pritel argumentoval tim samym, za uz jednou byl a dopadlo to dobre… Ale kdyz mu doslo, ze to bez toho nepujde, tak zmenil nazor. Je fakt, ze u nas se nemusi bat, ze by problem byl jenom on. Ja bych si s nim na tvem miste jeste promluvila, treba i vickrat. Nekdy to trva, nez jim to dojde.
Nebo mas pocit, ze je fakt neoblomny? Zase by mel ocenit, zes cekala, az se rozhodne on a do niceho ho pred tim netlacila. Moc drzim palce.
Kunhutto, nezlob se, ale opravdu nevíš moc o dětech určených k adopci … myslíš, že děti co jsou určené k adopci byli stvořeny "splynutím dvou duší a sdrcí… " ???
Nemyslíš, že by byli u milujících rodičů, kdyby tomu bylo tak? Těch, co nemají rodiče je hoooodně málo, většina je nechce a to právě proto, že tam mezi partnery chyběla ta láska.
Příspěvek upraven 01.03.10 v 15:02
jirrra píše:
Kunhutto, bezlob se, ale opravdu nevíš moc o dětech určených k adopci … myslíš, že děti co jsou určené k adopci byli stvořeny "splynutím dvou duší a sdrcí… " ???Nemyslíš, že by byli u milujících rodičů, kdyby tomu bylo tak? Těch, co nemají rodiče je hoooodně málo, většina je nechce a to právě proto, že tam mezi partnery chyběla ta láska.
jirro… nemyslím si to a právě proto zasluhují lásku „aspoň“ po narození ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.