Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, máme 8-měsíční holčičku a máme čím dál větší problémy se spánkem. Jako miminko spinkala od narození celou noc s jedním max. dvěma probuzeními na kojení. Přes den spala dost a celkem tvrdě, klidně i v místonosti, kde někdo byl. Kolem půl roku bylo období, kdy v 8 večer usnula, v 5 se probudila na mlíko a pak spala tak do 8. S usínáním nebyl nikdy problém, prostě jsme ji uložili do postýlky, párkrát vrátili dudlík a malá usnula.
Poslední dva měsíce ale spí malá čím dál míň a čím dál hůř usíná. Spí teď dvakrát denně, ale problém je v tom, že spí hrozně mělce. Stačí projít pokojem a to zcela potichu, nebo jen potichu nakouknout do pokoje a je vzhůru. Nebo třeba když usne v autě - stačí vypnout motor a je vzhůru. Když spí, tak doma nic naudělám, máme malý byt a stačí v kuchyňském koutu cinknout nádobím a je vymalováno. Nejhorší je, že stačí, když usne třeba na pět minut. Jak se probudí, tak už má prostě dospáno. Samozřejmě je pak unavená a protivná. Zrovna včera to byl to úplný extrém - malá dopoledne odmítla úplně spát, prostě byla hodinu v postýlce a pak jsem ji vyndala. A odpoledne spala asi 15 minut.
Teď se nám začala budit tak 6 ráno, přičemž chodí spát mezi 7 a 8 večer. Do 7 ji teda z postýlky prostě nevyndáme, ale už se stejně nevyspíme.
Takže suma sumárum včera naspala asi 10 hodin.
Navíc od té doby, co si umí stoupnout i strašně špatně usíná. Pořád vstává a brečí. Nechci ji začít zvykat na nějaké udrndávání a hodinové chování před spaním, když dřív usínala v pohodě. Navíc by to nemělo efekt. Jak usne a pohne se s ní, hned se budí. Snažím se před uložením do postýlky dodržovat pořád stejný rituál, ale nemá to efekt. Pak se k ní po pěti minutách vracím, pohladím, dám dudlík, ale je to prostě čím dál horší.
Od zoubků to není. To by jí musely růst už dva měsíce v kuse, což nerostou.
Máme staršího syna a ten je pravý opak. Spával krásně tvrdě 2× denně po 1,5 hodině a později spal jednou denně 3 hodiny v kuse. Usínal zcela bez problémů. Přestal přes den spávat až ve 2,5 letech. Nemyslím si tedy, že jsme u malé udělali nějakou zásadní chybu, když syn žádné problémy se spaním neměl.
Začínáme z toho být s manželem hodně utahaní a nevyspalí.
Poradí nám někdo? Nebo je naděje, že se to ještě zlepší?
Anonymousss: Ahoj, nepíšeš v kolik h. ji dáváš spát přes den?
Dopo mezi 9 a 10. Podle toho, v kolik se ráno probudí a kdy začne vypadat unaveně. Odpo to je fakt ve hvězdách. Někdy odpadne už v 1 a někdy jede nonstop klidně do 4. Snažím se vysledovat, kdy bude nejlepší ji uložit, aby nebyla ještě moc odpočatá, ale taky aby nebyla přetažená. Zatím jsem ale nějakou zákonitost nevysledovala.
Když si dcerka začala stoupat, bylo usínání taky pěkně krušné, měli jsme dokonce cca měsíc období, kdy jsem na ní musela mít položenou ruku a držet ji, aby se nezvedla.. Nicméně to časem přešlo a teď kolem roda už usíná krásně sama.. V postýlce se sice stále staví, ale už pochopila, že je jí to k ničemu, tak si za chvíli sedne, hraje si a pak nakonec z toho sedu plynule přejde do lehu a usne ![]()
Přes den spí už jen jednou cca od 10 do 12:30, ráno vstává v 6 a chodí spát mezi 19 a 20. Na jeden denní spánek jsme přešli mezi 9tým a 10tým měsícem, právě když nemohla usnout, za chvíli se vzbudila… Tak mě napadlo, jestli bys nechtěla zkusit první spánek oddalovat a postupně přejít jen na jeden ![]()
A jak píšeš, že to být zoubky nemůžou
Synovi začaly v 8. měsíci růst stoličky, rostly mu až do roka, každý měsíc jedna
Než mi to došlo, první měsíc jsme se nevyspali vůbec, já už zoufalá, co s ním, po měsíci jsem našla stoličku a na druhé straně ooooobrbouli… Kamarádka poradila homeopatika a další růst zoubků pak už probíhal v poklidu a to ty stoličky asi nebylo nic příjemnýho, kolikrát mu kolem visel krvavý kus dásně ![]()
Zkus ty homeo, třeba to pomůže.. Já dávala 3 kuličky ráno a 3 kuličky večer rozpuštěné v trošce vody.. Chamomilla vulgaris 9ch
Dcerka se posledný týden začala pravidelně budit kolem 4 ráno a přesvědčovala mě, že se spát nebude… Po týdnu jsem našla též kus stoličky, večer jsem jí dala homeo a dnes jsme spaly aaaaaaaž do šesti.. (Ne v kuse, vysíral zas ten starší
)
A co takhle přes den aby spala venku v kočárku na balkoně? těžko radit, moje první mi spala krásně v noci 3 měsíce a pak asi co 2h jsme byli vzhůru a u prsa… přes den jak kdy, když už to bylo kolem těch 10m tak mi spala půl hodiny venku… než jsem došla domů, uvařila si kafe, koukla na ní a už zase byla vzhůru… děs… a od roku a čtvrt nespala ani po obědě… a v postýlce přes den nespala vůbec… syn je větší spáč, teď je mu 20m a do listopadu spal ještě hoďku dopol. i odpol… budete to muset asi zkousnout a vydržet, bude líp… ![]()
@gaborka18
Na balkón to nepůjde. Vzhledem k tomu, že si začala stoupat když jí ještě nebylo půl roku, tak teď už skoro chodí. V kočáře by vydržela asi 5 vteřin. Ale na spaní jí vždy otvíráme okno. To pomáhá, ale ne moc.
Anonymousss: Od posledního spaní, maj být vzhůru min. 4h, což asi tak je. Je možné, že jí stačí spát míň, ale na jeden spánek mi to přijde brzy, i když jsou i takové děti. U nás jsme přešli na jedno spaní až v 17m. Zkusit to spaní dopol. posunou, pokud by jí to stačilo. Zuby to být klidně mohou, i takovou dobu, nám u jednoho lezly od 6m do roka. Hlavně nesrovnávej se starším, aspoň vidíš, že každé dítě je jiné. No a v noci tedy spí dobře?
Jen malá poznámka k zubům - mladýmu lezou 3 zuby již 2,5 měsíce - spaní také žádný odvaz (jen ve dnech, kdy to poleví, spí v pohodě)…a že mi to trvalo, než mi to došlo. on do pusy nikdy nic necpe - ale ani nedovolí, abychom se tam podívali; tož jsem se nasr… a vyrazila s banalitou k dr., ona za asistence mé a sestřičky přes šílený odpor Jožina otevřela pusu, koukla a říká - no jo, to je holt jeden z těch nešťastníků, co jim lezou dva zuby půl roku v kuse stylem 3 dny jo, 2 dny přestávka…
@Anonymousss Jako kdyby to bylo o mém devítiměsíčním synovi! Do puntíku, i ty časy spaní jsou stejné
taky nevím co s tím, prostě se smiřuju, že už bude spát jednou denně a za chvíli ani to ne…přitom přes den tak lumpačí, že já jsem unavená jen z toho koukání na něj a on je v pohodě!
A jak spí v kočáru? V tomhle počasí, když je zachumlanej, tak vydrží spát odpo i 45 minut…ale to si zas neodpočinete, když musíte vozit. Je to těžký, vím…ale je dost možný, že je to jen období a že bude zase dobře!