Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Ještě nedávno mi sama pěkně usínala, ale teď přes den nemůže usnout, takže je pak pěkně protivná.
Vstáváme v 7 hod a pak spí až po obědě půl hodinky a kolem páté půlhodinky. Přitom je na ní vidět, že by si dopoledne ještě zdřímla. Ale nezabere. A jdem spát ve 20:30. Spí celou noc. Skoro celý den příšerný řev. ale neusne. Bude nám 7 měsíců. Zuby dole už máme.
Není to málo? Ale nevím jak na ní
![]()
Kamarádky holčička je sice starší - 10 měsíců, ale od půl roka taky spí bídně (dopoledne 20 minut a odpoledne taky 20). Teď už občas se stane, když si dá 20min dopoledne, tak odpo už nezabere a jde spát až večer… prostě nespavec.. možná jen období a časem se to zlepší. Držím palce ![]()
Nevím teda co je lepší. My máme 8,5 měsíce a přes den dopoledne hodina spánku, odpoledne 1 - 2. Večer usíná kolem osmé, dvakrát až třikrát se budí a ráno v šest jde řádit. Dneska to teda zkoušel už ve čtvrt na šest, ale to měl smůlu
Já mám den rozdělený na úseky a dělám vždy jen to málo co jde, když spí…takže také nic moc. Od porodu jsem nespala déle než 5 hodin a to asi dvakrát.
hm hm,mam 9.mes.dopo pul hodiny,odpo pul hodiny(to uz ma pekne dlouhou dobu,od miminka)a v noci je ted 10× vzhuru,vstava v 5-6h (nejcasteji o pul seste)
holky ale jedna vec je, ci vasim mimi ten spanok staci - moj maly spava od 2 mesiacov 2× za den, ked sa zadari tak 2×30 minut, niekedy napr. len 15 a 20 minut - ale viditelne mu to proste staci, nie je unaveny, neskamre, nie je nervozny, proste za 30 minut ma vyspane do ruzova
Zakladatelka ma problem ten, ze jej holcicka fakt chce spat, ale nejak nevie, ako na to…
Bertik Nam pomaha, ked som s malym, tmava miestnost, ‚zaspavam‘ s nim, hodne pomaha teple mliecko, to ho vzdy odrovna (neviem ci kojis alebo ste na UM). Vacsinou sa netvari, ze by spal, chvilu radi na posteli jak cierna ruka a postupne odpadava az zaspi. Uspavanie v postielke sme vzdali, ale je mi to v podstate jedno, som rada, ze vobec spi. Mate nejaky ritual zaspavania?
Doteď usínala na hrací dece s hračkama a během jednoho dne konec. Zkoušela jsem s ní i usínat, ale marně. Unavit jí hračkama.
Večer je to bez problémů. Dám ji do postýlky a během 5 min. spí. Zkoušela jsem to i přes den, ale nezabralo to.
Kuba tohle taky dělal. Přes den spal 2×-3× 15-20 minut, nestačilo mu to, byl protivný, ufňukaný atd. Mám pocit, že to taky bylo kolem 7.-8. měsíce. Dodneška nevím, proč to bylo, ale za nějaký čas se to zase upravilo. Kuba je spáč a prostě mu to chybělo. Dneska je mu skoro 14 měsíců a spí přes oběd i 3 hodiny. Když míň tak si zdřímne ještě odpoledne. Snad se to malé časem taky upraví. ![]()
Ahoj, no je to na budku, ale některé děti to tak prostě mají. Moji oba začali spávat tolik, kolik potřebují, okolo 15 měs. Do té doby profňágané dny, ale spát nešli. Někdy spali v kočárku, ale ani to nebylo pravidlem. Teď mi oba (i ten čtyřletý) zpravidla spí 2,5 - 3 hod. po o. (Sampžřejmě když si potřebuji odpočinout nebo něco udělat, tak neusne ani jeden.
) Ale jako mimča chlapeček spal 2× 20 min. a holka taky tak nebo VŮBEC. Od 3 měs. byla schopná bdít od 8 - 21 hod.
také jsme tak spávali,věkem se to lepšilo,zlom přišel až když jsem jí začala dávat spát jen po obídku a když začala chodit ( v 10 měsících ),ted spí ráno do 8 pak jde spat ve 12,spí tak 2 - 3 hodiny a večer v 20 už zase spí,my jsme tedy skoro furt venku,dopoledne i odpoledne až do večera