Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
poradíte, jak naučit 9-měsíční dítě přes den spát v postýlce?
Malej spí 3× přes den, ale pouze v kočárku, jednou jdeme ven a 2× ho uhoupu na balkoně nebo zahradě. Pokaždé do 15 minut zabere a krásně spí. Jo, nejspíš jsem ho to naučila já, ve snaze, aby byl hodně na vzduchu. Když ho dám přes den do postýlky, prostě nic. Ne že by řval, ale leze, kouká, šmudlí se, znova leze, pase koníky a nic, i kdyby byl sebeunavenější, přenesu ho do kočárku na balkon a spí.
Večer usne sám v postýlce naprosto v pohodě.
Přes den kočárek. Vlastně mi hlavně vadí, že už je mu kočárek trochu malý, nožičky mu trčí ven, nebo je má skrčené, nicméne v tom kočárku i tak spí dobře.
A taky přece nemůže v kočárku spát do dvou let, že… Jenže vůbec netuším, jak ho nějak nenásilně převést na postýlku doma…
Ahoj,
máme ten samý případ, mě spali přes dne pouze v kočárku obě děti do roka, jakmile jsme přešli na spaní jednou denně po obědě, tak jsme je převelela do postýlky. U kluka to trvalo, moc nechtěl, bylo to s brekem, ale tak po týdnu už dobrý. U holčičky úplně v pohodě, bylo jí to jedno, kupodivu ![]()
Já bych to nehrotila, hlavně že spí
Až bude spávat jednou, bude tak unavanej, aspo%n zezačátku, že ti usne dobře, aspon u nás to tak bylo.
Díky za uklidnění
Asi potřebuju slyšet (narozdíl od remců obou maminek), že to ničemu nevadí, hlavně že dobře spí a je v pohodě ![]()
Ale ten kočár malej je, to je fakt, jenže Tom je strašně dlouhej, malej už mu bude asi každý kočár na trhu.
My máme taky velký děti (v roce oba cca 86 cm) a taky se to dalo, Julinka navíc ještě ve fusaku, protože je dubnová a letos byla fakt kosa.
Na maminky nedej, já zas poslouchala u Tobíka, že v roce už jsme byli dávno bez plín, pak koukali že jsem je Tobíkovi ve 2 letech sebrala a okamžitě pochopil a byl bez nehody i na noc. Teď u Julinku už mi ani do nočníku nekecaj ![]()
Jo ještě furt řeší, že za „nich“ chodili děti spát po večeníčku a naše děti chodí až kolem 8, Tobík tak v půl 9.
Ale já vždycky říkám, že je mi fuk jak se to dělalo kdysi, hlavně že naše děti jsou spokojený ![]()
Brzy ti asi malej vynechá ten třetí spánek a kolem roku i ten druhej, záleží kdy vstává. A pak to půjde samo, taky to bude lepší že to bude na zimu.
ahojky,
vůbec to nevadí … Anička spinká na sporťáku po obědě do dnes
a že by ji to vadilo to vůbec - je jí jedno jestli je teplo nebo zima.
Hlavně že ti spinká a je spokojenej.
Pa
mary,Viki mi taky spala v kočáru-nejdřív v hlubokém,pak ve sportáku a do 2 apůl let v golfkách,i doma po bytě jsem ji uspávala v kočáru,jinak nechtěla,nevěděla jsem si rady
v postýlce spala jen v noci,ale tam často řvala ![]()
pak už dostala svou velkou postel a chtěla spát jen v ní ![]()
tak se drž,hlavně,že spinká ![]()
Taky mi spal jen v kočárku, ale jak byla ta vedra nemohli jsme ven. Malý to nesnášel, plakal, nechtěl být v kočárku a tím pádem nespal. Tak jsem ho začala dávat spát po obědě doma, ale musím si s ním jít lehnout, chvíli mu vyprávím, hladím a do patnácti minut vytuhne. Pak ho přendám do postýlky a spí většinou i dvě hodiny ![]()
Ale jestli ti nedělá problém s ním chodit ven, případně ho uhoupávat, tak to klidně tak dělej. Hlavně, že ti spinká!! ![]()
Mě prostě v těch vedrech v kočáru neusnul a celou procházku proplakal…
Malý mi taky spal hrozně dlouho jen v kočárku. My tedy měli prostorný, vešel se tam krásně, nevadilo mi to. Jen jsem jednou za čas zkusila ho uspat v postýlce. Většinou s řevem, takže jsem stejně přenesla do kočáru. Kolem 11 měsíce se to zlomilo a vzal postýlku na milost. Od té doby spí raději v postýlce, v kočáru spí jen když někam jedeme.
madi píše:
Malý mi taky spal hrozně dlouho jen v kočárku. My tedy měli prostorný, vešel se tam krásně, nevadilo mi to. Jen jsem jednou za čas zkusila ho uspat v postýlce. Většinou s řevem, takže jsem stejně přenesla do kočáru. Kolem 11 měsíce se to zlomilo a vzal postýlku na milost. Od té doby spí raději v postýlce, v kočáru spí jen když někam jedeme.
Madi a co máte/měli jste za kočárek?
Pokud to vyhovuje tobe i malemu, tak nikomu jinemu do toho nic neni. Samozrejme pokud nehrozi, ze by se treba v tve nepritomnosti v kocaru probudil a vypadnul a za predpokladu, ze ho i na tom balkone slysis, kdyz place (nasi sousedi frknou maly mimino na balkon, zavrou dvere a jdou… nevim kam, asi si dat slofika, ale dite se muze urvat a nic. Bez sitky, je tu kolem spousta vos, obcas na kocar sviti slunko
)
Nevidím důvod, proč by přes den nemohl spát v kočárku ?
Julka mi spávala do dvou let v kočárku (po obědě), pak už spaní přes den vypustila úplně
Sašík spí 1× denně (před obědem) a taky spí jen v kočárku, žádný problém v tom není. Zatím spí ve sporťáku (máme Roan Hugo, je snad nejdelší na trhu, ale Saša je dlouhán a tak i z něj mi vyrostl
), stejně dobře chrní i v golfáči
, takže já nic odnaučovat nebudu. Po zkušenostech s Julkou nevidím důvod ![]()
Jo a Julka mi do svých 18ti měsíců spala přes den jen venku (doma neusnula
), nejčastěji chrněla ne balkoně. Pak už spala i doma. Sašovi je jedno, kde spí, hlavně že je to v kočárku ![]()
Jo a na noc byla a je bez problémů postel ![]()
MaryClementine píše:madi píše:Madi a co máte/měli jste za kočárek?
Měli jsme velký polský tank
Dorjan Cross country. Má popruhy, takže jakmile začal lézt, vždycky jsem ho poutala a dávala síťku. Teď už používáme jenom golfky Babypoint Solar a i tam se pohodlně vyspí, když je potřeba ![]()
Taky mám kočárkového spáče. J8 mám tu výhodu, že nemusím houpat. Mám jen korbu na balkoně. Původně jsem chtěla převést na postýlku na léto, ale nějak mě to začalo vyhovovat čím dál víc. Korbu si postavím kde chci, na zahradu, na balkon, jednou dokonce v odpočívárně v sauně a nemusím sebou vláčet postýlku nebo běhat k postýlce do pokojíku.
takže teď jsem to odsunula na neurčito - buď až bude spát jen jednou nebo až se do korby nevejde.
Mě obě holky spali a Terka spí ještě stále přes den v kočárku.
Až se tam nevejde tak budu řešit jak naučit doma.
Naučila se to starší tak věřím že se naučí i mladší.
Takže dávej spát jak vám to vyhovuje a na ostatní nehleď.