Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, chci se zeptat jestli jste se někdo setkali se špatným růstem zubů nebo měli úzkou čelist a nevešli se vám nebo dětem zuby do řady. Dá se s tím něco dělat?
jak dlouho trvá než se pak rovnátky zuby vyrovnají, a taky se chci zeptat jestli bolí trhání a injekce na umrtvení?
![]()
@Gabi32 rovnátka jsem měla od 1 třídy na noc až po střední. Prostě dokud člověk nepřestane růst. Zuby rostly křivě, přes sebe… Docela peklo. Ale rovnátka v pohodě, sem tam jsem vynechala, ale posunuly se mi zoubky pěkně do řady. Ve 13 mi pak operativně vyndali vsechny 8, protože, jak mi rovnátka posouvaly zub, aby se vše pěkně vešlo, ty 8 už by se nevešly ani náhodou. Syn má projistotu o zub navíc (vlevo nahoře) 2 dvojky. Založené i ve druhých zubech. Uvidime, co to způsobí za paseku… Každopádně injekce neboli, nejdřív se to postříká sprejem na znecitliveni. ????
Když se nevejdou trojky, vytrhnou se čtyřky a místo je. Trhání nebolí, injekce je hnusná, ale dá se přežít. Já měla sundavací rovnátka a zub se srovnal sám i bez rovnátek do půl roka. Jenže mi měli vytrhnout i na druhé straně. Jak mi začaly růst osmičky, tak se mi pokřivilo celé horní patro a jednička mi vylezla úplně z řady. Jen už s tím asi nic dělat nebudu, jsem ve věku, kdy už člověk začíná být rád za každý dobrý zub v puse.
Synovi se též zuby nevešly, vyndali mu všechny druhé čtyřky. Měl rovnátka a zuby má krásné.
Injekce nebolí jen je to divný tlak pak už v pohodě…ale po minulé zkušenosti mě trhaní zubu bolelo i přes umrtvení..vím o lidech kterým nevyrostli všechny zuby měli..já mám sice všechny, ale taham je ven mám malou pusu a spoustu zubu a neděla to dobrotu
Nosila jsem rovnátka, zuby se jakž takž posunuly, ale mezizubní prostory byly nečistitelne, časem to vyústilo k spoustě mezizubních kazu, ústupu dásně a odhalování krčků. Kdybych se zpětně mohla rozhodnout, nechala bych si trojky nebo čtyřky komplet vytrhnout, zuby by měly dost místa i na trochu schůdnější mezizubní prostory a myslím, že by to mělo vliv na menší kazivost.
Co mi začaly růst osmičky, tak mi to špičáky zase povystrcilo z řady až v dospělosti.
Můj syn má vytržené všechny druhé čtyřky. Od začátku (od první třídy) se vědělo, že se mu zuby to pusy nevejdou. Když mu dorostly druhé horní šestky, dostal kotvu, aby se mu šestky nehýbaly, až porostou ostatní druhé zuby. Po skoro třech letech dostal fixní rovnátka na horní čelist. Dostal je loni koncem listopadu a letos v srpnu mu je sundají. Zuby se mu pěkně srovnaly.
Trhání čtyřek není příjemné, ale za rovné zuby to rozhodně stálo.
@Gabi32 měla jsem to samé, vytrhly mi všechny čtyři čtyřky. Pak mi to rovnátky srovnali, nosila jsem je asi 2 roky. Trhání tolik nebolelo, ale rovnátka příjemná nejsou. Dneska mám ale krásně rovné zuby, takže to za to stálo..
Rovnátka v 7.třídě na 9 měsíců.
Pak asi rok na „udržení“ vyndavací.
Mi se schovávaly dozadu dvojky, tak se vytrhly čtverky.
@Aduš8 můžu se zeptat v kolika letech vám je trhali a srovnávaly? a to ty špičáky,,stáhli,, normálně zpět do řady? ![]()
@Gabi32 měla jsem je úplně nahoře, mimo ostatní zuby. Rovnátka jsem dostala až v sedmnácti, ale bylo to z finančních důvodu, mamka na mě a ségru byla sama. Nosila jsem je dva roky, na horní jsem potom ještě rok měla sundavací( ty jsem ale ztratila
) a na zadních zubech nalepený drátek, aby se nerozjely. A zuby mám opravdu rovné, možná se malinko odtáhly od sebe, protože mají místo. Dneska je to módní, tehdy jsem se za ně strašně styděla. Mám ale i známého, který si nechal zuby rovnat až po třicítce a kamarádka nedávno 30 oslavila a má je taky. Jako puberťačka je nechtěla. Ale jinak je, myslím, dávají, až když opravdu naroste kompletní 2. chrup(kromě modráků). To může být u každého jinak.
@Gabi32 jo ty špičáky fakt stáhly, ale vždycky po utažení( 1* za 3-4 týdny) jsem dva dny nemohla jíst, bolelo to strašně. Je to takový silný tlak a zub roste z kosti, tak si to zkus představit. Bolí to až po očima. Pak to ale povolilo a do dalšího utažení jsem nic necítila. Ale na tu bolest si člověk zvykne, už ví, co má čekat
Taky mi vytrhaly vsechny 4, aby se mi zuby vesly do pusy. Pak nandavaci rovnatka a pak jeste pevna na vyrovnani jednoho zubu (rostl skoro vodorovne). Dle dr se mi zuby rovnaly extra rychle. Bylo to na druhem stupni zs.
Osmicky byly zalozene, nektere trochu vyrostly. Ty mi trhaly az v dospelosti
Ahoj, chtěla bych se zeptat že když se mi do pusy nevejdou špičáky a paní doktorka řekla že mi asi vytrhnou čtyřky dají mi potom pevné rovnátka? Děkuji