Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Chulimanga malá dětská noha většinou ještě není zkažená špatnou obuví s podpatkem, takže i tvrdé povrchy umí „odpružit“ a i tam jí jsou vložky spíš na škodu než k užitku. Samozřejmě se bavím o klasickém dětském problémů vbocenych kotníku nebo plochonozi, ne o nože která by třeba měla vývojovou nebo jinou větší vadu. Jen tak pro zajímavost syn ve třech letech bez klenby, teď v pěti letech klenba ukázková. Od 20 měsíců jen barefoot boty nebos a to na jakémkoliv povrchu. Prošli jsme si jak vbocemymi kotníky tak vtacenim špiček, nyní noha prakticky zdravá
@Eliskaxox-takhle mu to měří když mu dělají vložky a pak mu dají cca o číslo větší vložku…ale kouknem na to, nehtíky neměl už od narození, teda má tam jen tečku..ale díky za info
@Eliskaxox píše:
@Chulimanga malá dětská noha většinou ještě není zkažená špatnou obuví s podpatkem, takže i tvrdé povrchy umí „odpružit“ a i tam jí jsou vložky spíš na škodu než k užitku. Samozřejmě se bavím o klasickém dětském problémů vbocenych kotníku nebo plochonozi, ne o nože která by třeba měla vývojovou nebo jinou větší vadu. Jen tak pro zajímavost syn ve třech letech bez klenby, teď v pěti letech klenba ukázková. Od 20 měsíců jen barefoot boty nebos a to na jakémkoliv povrchu. Prošli jsme si jak vbocemymi kotníky tak vtacenim špiček, nyní noha prakticky zdravá
Já kupují spíše kompromis tak nějak. At je bota dost široká, podešev ohebná. Nekupujme tvrdé boty. Pořád se mi nechce k ortopedovi, nebo právě tuším že by ji narval vložky a to nechci.
@Veru1987 no u nás kompromis nehrozí, syn má dlouhý palec a v klasických nebo kompromisních botech mu zarůstají nehty na palcích. Navíc má nohu přesný opak
super nízký nárt, super úzký kotník a úzkou patu, takže my jedině sole Runner nebo Vivobarefoot a to jen některé modely. Jinak doporučuji kouknout na boty Beda mají modely přesně na takové nohy co máte ![]()
@Eliskaxox píše:
@Veru1987 no u nás kompromis nehrozí, syn má dlouhý palec a v klasických nebo kompromisních botech mu zarůstají nehty na palcích. Navíc má nohu přesný opaksuper nízký nárt, super úzký kotník a úzkou patu, takže my jedině sole Runner nebo Vivobarefoot a to jen některé modely. Jinak doporučuji kouknout na boty Beda mají modely přesně na takové nohy co máte
My jedeme hlavně značku primigi. S těmi jsem spokojená. Široké, ohebné, bez klenby.
@Eliskaxox Díky! Je pravda, že dceři také kupuji boty z rozmyslem (nejvíc DDStepy, což je myslím taky kompromis) a pak to zazdím vložkama
Když já si pořád nějak nemůžu z těch dvou názorů uplně vybrat, tak se snažím to nějak propojit (což je jasný nesmysl
) Ale i ten náš prtoped se mi zdá rozumný, rozhodně po mně nechce aby dcera vložky nosila furt… nejvíc mě ale rozhodí, když vyzvednu dceru ve školce a ona ke mně přiběhne v bačkorách, kde má vložky a obula si je obráceně
To si pak říkám, co to s tou nohou asi dělá ![]()
@Eliskaxox nooo takže lepší asi zajít k fyzioterapeutce a cvičení, než ortoped, že??
@Eliskaxox píše:
@lucypaja zkuste mu změřit šířku nohy u malíčku a pak zaměřte šířku boty. Nebo si rovnou na tvrdší papír udělejte obrys nohy vašeho syna a pak ten obrys vložte do boty. Myslím že až uvidíte co bota udělá s tím obrysem- potažmo tedy nohou vašeho syna, najdete důvod proč nemá nehtiky a má zvláštní nohy.
Můj osobní typ je že bota bude o 2 cm užší než noha
Nekteri lide se proste narodi bez nehtu na malickach, boty muzou nohu deformovat, ale nedokazi zaridit, aby uplne zmizel zalozeny nehet.
@Chulimanga píše:
@Eliskaxox Díky! Je pravda, že dceři také kupuji boty z rozmyslem (nejvíc DDStepy, což je myslím taky kompromis) a pak to zazdím vložkamaKdyž já si pořád nějak nemůžu z těch dvou názorů uplně vybrat, tak se snažím to nějak propojit (což je jasný nesmysl
) Ale i ten náš prtoped se mi zdá rozumný, rozhodně po mně nechce aby dcera vložky nosila furt… nejvíc mě ale rozhodí, když vyzvednu dceru ve školce a ona ke mně přiběhne v bačkorách, kde má vložky a obula si je obráceně
To si pak říkám, co to s tou nohou asi dělá
DDstep je taky kompropis, dcera se do nich nevlezla přes nárt. Primigi co nosí dcera jsou trošku tvrdší než ddstep, ale obdobné.
@Veru1987 Nějaké Primigi myslím také má, ona má hodně širokou nohu, tak je ten výběr v kvalitní obuvi dost zúžený… a vidím ty hrubky v mém příspěvku, za které se omlouvám ![]()
@Chulimanga no já jsem se u syna k barefoot dostala náhodou, když jsem mu z frajeriny koupila Adidas katnat. On z nich byl tak nadšený že už skvělé ortopedické botky nechtěl a plakal. Tak jsem pátrala a zjistila že jsou kompromis. No a pak jsem šla do čistě barefoot. Jenže jedno jaro jsem nic nemohla sehnat a koupila jsem obyčejné široké Adidas. Po 14 dnech jsem sehnala Vivobarefoot na jeho nohu. To byla úplně jiná chůze, jemnější, radostnější, přirozenější a energičtější. Jak na vše našlapoval aby to cítil
. Od té doby už jedeme jen barefoot. To prostě dokud člověk nevidí a nezazije tak neuvěří
@Chulimanga píše:
@Veru1987 Nějaké Primigi myslím také má, ona má hodně širokou nohu, tak je ten výběr v kvalitní obuvi dost zúžený… a vidím ty hrubky v mém příspěvku, za které se omlouvám
jj to je dost zúžené, sranda při nákupu bot a ty ceny super. Sandále má keen.
@Chulimanga na hodně široké nohy jsou skvělé ty Beda, Fare Bare ale to chce pak už vědět jaký je nárt a tvar nohy celkové
@Eliskaxox píše:
@Chulimanga no já jsem se u syna k barefoot dostala náhodou, když jsem mu z frajeriny koupila Adidas katnat. On z nich byl tak nadšený že už skvělé ortopedické botky nechtěl a plakal. Tak jsem pátrala a zjistila že jsou kompromis. No a pak jsem šla do čistě barefoot. Jenže jedno jaro jsem nic nemohla sehnat a koupila jsem obyčejné široké Adidas. Po 14 dnech jsem sehnala Vivobarefoot na jeho nohu. To byla úplně jiná chůze, jemnější, radostnější, přirozenější a energičtější. Jak na vše našlapoval aby to cítil. Od té doby už jedeme jen barefoot. To prostě dokud člověk nevidí a nezazije tak neuvěří
Dcera měla jen měkké boty, nikdy neměla tvrdé peddy apod. Je zvyklá na měkkou obuv.