Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj mamky,
ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti se špiněním po 1.trimestru…Jsem v 19.týdnu a od 13.týdne občas špiním…je to opravdu slabounké a ne stále.Vždy několik dní klid a pak třeba malé zašpinění…nejdéle to zatím trvalo 3 dny v kuse,ale maličko…jen pár skrvrnek…bohužel už mě dost znervózňuje,že to je tak dlouho.Na utz ve 13. a 16.tt bylo miminko v pořádku,tripple testy taky v pořádku.Dr. žádný problém nezjistil a doporučil jen klidový režim a Ascorutin.Do 11.týdne jsem čekala dvojčátka-syndrom mizejícího dvojčete.Takže prý to může být buď tím nebo překrvením nebo hematomem-na utz ale žádný vidět nebyl. A někdy se prý na příčinu vůbec nepřijde a může to trvat i celé těhotenství…Teď už prcek začal kopat,bříško roste,tak to mě uklidňuje,že je snad v pořádku.Jenže stejně vždy,když uteče delší doba od podlesní kontroly se bojim:o( Na kontrole se vždycky uklidnim,že je vše ok a že to je tedy snad normální…ale po čase se zase začnu bát.V prvním těhotenství jsem žádné potíže neměla,kromě tvrdnutí bříška sice hrozili předčasným porodem,ale nakonec se stejně malá narodila 12 dní po termínu…
Máte někdo podobnou zkušenost se špiněním?
Děkuju moc Terez.
Ahoj Terez,
já jsem čekala pouze jedno miminko a špiněním jsem trpěla až do 27. týdne. Strašně jsem se o miminko bála, to ti asi psát nemusím. Na kontrole jsem se vždycky také uklidnila, když bylo vše v pořádku. Do 20.týdne jsem brala Duphaston na podporu těhu, A skoro do konce těhotenství také ascorutin a magnezium.
Bála jsem se jít na záchod, co zase na toaletním papíře uvidím a vždycky se mi strašně ulevilo, když tam nic nebylo. Ale strašně jsem se pak také vyšokovala, když ano. Na kontroly jsem chodila po dvou týdnech, někdy i každý týden, takže mi ani těhotenská průkazka na záznam kontrol nestačila ![]()
Samozřejmě jsem měla zakázaný sex, dlouhé procházky, zvedání těžkých břemen atd. prostě jsem hodně odpočívala a moc toho nedělala.
Vše ale dobře dopadlo a mám úžasné miminko
Přeji Ti hodně štěstí a zdraví, ať je Tvé mimi v pořádku a ať je vše jak má být.
Peťa a Julinka
Ahoj Terez, já špinila (slabě krvácela) 17-27tt, ale u mně to bylo nízce nasedající placentou a zmizelo to, až se placenta s růstem dělohy povytáhla.
U tebe se bude jednat asi o něco jiného, nízce nasedající nebo vcestnou placentu by tvůj doktor lehce dignostikoval na UTZ.
Hlavní je, že tě pravidelně kontroluje a o problému ví, pak se snad nemůže nic stát.
Holky,moc děkuju za uklidnění…snad to bude v pořádku…přesně jak píšete,je to o tm,že se člověk pomalu bojí na WC,jestli to tam bude nebo ne…