Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, maminky… potřebovala bych radu, pokud máte zkušenosti se slehlou hlavičkou. U syna se ve 2 měsících projevil torticollis (otáčel hlavičku jen doprava) a predilekce. Jak jsem to zjistila tak jsme zařídili rehab, kam chodíme týdně, cvičíme Bobatha, hl. doma. Přes to všechno, se nám hlavička začla dost slehávat na straně, protože se při jakémkoliv polohování otočil na záda a hlavičku doprava. X- krát jsem ho chodila v noci otočit, ale marně. Zkusila jsem všechno co jsem našla na netu, např. ortopedický polštářek, ale on se z něj taky vždycky vytlačil a nemělo to efekt. Až měkký polštář pomohl. I s rehabkama se to začalo srovnávat. Jenže teď v 5m se začal točit na boky a na bříško, tak jsem polštář dala pryč. A po týdnu je stav ještě horší (hlavička šišatější) než když jsme začali s polštářem! Už nevím co s ním máme dělat. JE na relativně tlusté měkké podložce pod kterou je přímo chůva (matrací ten signál vůbec neprojde, je kokosová). Bojím se že se mi tak udusí. Máme dilema: buďto bezpečné spaní a nebo placatá, šišatá hlava. Řešili jste to nějak u svých dětí s plagiocelafií (pokud jste nenosili helmu? Může se to vůbec srovnat i bez helmy? Děkuji za všechny odpovědi ![]()
Můžu předat jen zkušenost švagrové, její syn měl hlavičku oploštělou docela dost, chodili na rhc, cvičili, ale vůbec neříkala, že by dělali nějaká opatření na spaní, spravilo se to během pár měsíců samo, má hlavičku jak z prdu kuličku
.
Bez helmičky se to nesrovná, teda v 99% ne. My jezdili do Frýdku Místku a jsou tam uplně úžasní! Helmičku jsme měli jen chvíli a paráda!! Obzvlášť pokus má tortikolis, tak se to nesrovná samo. Písni jim email, pošli nějakou fotku hlavičky a oni odpoví, jestli je to na léčbu nebo ne. Jsou vážně skvělí ![]()
Jinak, polštářek speciální jsem měla už od porodu pro malého a stejně k prdu, i jsem dávala na bok, ale efekt nula nula nic… A čím dřív se s helmičkou začně, tím lepší výsledky za kratší dobu. Nejdříve však od 4měs.
Děkuji, uvažuju že tam teda přímo zajedeme, máme to kousek ![]()
Ještě se poptám sestřičky až půjdem za pár dní cvičit, a možná by snad i vojtovka pomohla.. Jen to spinkání je fakt marné
zrovna mi spí na polštáři a na boku a nechce se přetočit, je moc spokojený… No snad nějaká matrace s paměťovou pěnou, a nebo nevím ![]()
Ahoj, syn měl hodně slehlou hlavičku, zavinila jsem to i částečně já, kojila jsem jen na jednu stranu (na druhou se vztekal). Přesně jak píšeš, několikrát za noc jsem se mu ji snažila polohovat na druhou stranu, ale za vteřinu si ji zas otočil. Naštěstí byl ale velmi živé miminko, přetáčel se už ve dvou a půl měsících a tím pohybem se sám polohoval a začalo se mu to postupně srovnávat samo. Na rh jsme nechodili. Hodně se to srovnalo tak z 90%, někdo kdo neví tak to ani nepozná, ale my to vidíme. Jenže tvůj syn je starší, v tomto věku bych už měla strach a zvolila nějaké radikální řešení (helmičku?). Pokud máš sama špatný pocit že spaní by mohlo být i nebezpečné kvůli udušení tak to nechápu proč jsi to ochotná riskovat kvůli šišaté hlavě; já upřednostnila i kojení před šišatou hlavou, natož život… Musíš najít jiný-bezpečný i když méně komfortní způsob jak proti tomu bojovat.
Můj starší taky preferoval jednu polohu hlavičky. Jakmile jsem zjistila, ze mu slehavá, tak mel zavinovačku a po nakojeni jsem ho dávala spát do postýlky nebo kočárku na bok a aby se nepřetočil, tak jsem ho zapřela i zepředu a stranu jsem po každém kojeni měnila. Na zádech jsem ho nechávala pouze, když byl vzhůru. Pomohlo i jen toto a hlavičku má hezkou. Já se ještě navíc bála, aby neměl hlavu zezadu šišatou po manželovi, ale už si nevyležel nic.
Holky mohla bych poprosit o ňáký kontakt do toho Frýdku? malej má taky dost šišatou hlavu a chtěla bych toňák řešit. sice máme cvíčo, byly sme i na sonu hlavičky a tam nám teda sdělila že se mu to moc nesrovná
jinak všichni tvrdili že jo. je mu 5měsíců no já si myslím že trošku se mu to spravilo ale žádnej zázrak to tedy není…
https://www.facebook.com/plagiocefalie?…
Tady je kontakt
Jsou vážně moc milí a ochotní. Rozhodně dporučuji, stačí se podívat do jejich fotogalerie výsledků léčby ![]()
Tak my tam nakonec taky pojedem, dneska jsme byli cvičit a doporučila nám to fyzioterapeutka, která se docela staví proti helmám až na určité případy. PRý v našem případě pokud chceme mít opravdu rovnou hlavičku, tak jedině helmu. Musíme mít žádanku od dr. nebo můžeme přijet kdy chcem, objednat se nebo jak? ![]()
@Lucynna od dětskýho doporučení mít nemusíš, ale musíš se tam objednat. já to zrovna teď řeším že tam taky pojedem. ovšem mi to máme na 6h a 900km před sebou…
Aha, tak to abychom tam zavolali hned zítra! Máte to teda dlouhou cestu, a to se tam prý ještě jezdí každý měsíc na kontroly - ale co by člověk pro zdraví miminka neobětoval
My jsme z Ostravy tak je to asi jen hodinu cesta (nemáme auto). Jsem ráda, protože šetříme každou korunu. Prý je to celé na pojišťovnu ![]()
Pokud je to mírná nebo střední forma tak ne, hradíš si to sám. já sem posílala fotky a paní oznámila že máme těžší formu, ale že by doktoři oznámili tady u nás ke kterým chodíme co a jak to je ani nenapdne
jen od všech slyším to se spraví
prej samo… no jasný no, nám dětičky poděkujou až budou větší.
Ouu, koukám že jen za to vstupní vyšetření chtějí 1500 kč.
Taky jste to platili i když jste těžší případ a nebo je to povinné pro všechny? Pochopila jsem to tak že ano..
Včera sme přijeli odtamtud. máme zasebou 900km. platili sme akorát 1500kč a to podle mne že to je soukromá klinika… helmičku platit nebudem. nemusel nám to ani schválit komisní lékař, páč jediná všeobecná pojišťovna to zatím neřeší… chci se ještě pozeptat na proplacení cestovného. ale to uvidíme jak dopadne… v pá si jedem pro helmičku… už ste se tam objednali?