Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky,
chtěla bych se zeptat na radu jak naučit 19 měsíční dceru spát sama v postýlce. Až téměř do 1 roku spala sama v postýlce, i když se častěji budila, pak jí měla na hlídání babička a té nechtěla za žádnou cenu usnout v postýlce, tak si ji vzala k sobě do postele. Od té doby nechce spát sama - zkoušela jsem i metodu „nechat ji uřvat“ nicméně jsem docílila jedině toho, ž se tam z toho vzteku pozvracela a bylo mi jí tak líto (a ty výčitky!!), že jsem rezignovala a od té doby spí se mnou. I když bych jí do postýlky položila spící, tak se v noci probudí (dost sebou mele) a neusne pokud neni u mne. Navíc spí nalepená na mě, ruce okolo krku no prostě přísavka. Pokud s ní spí babička, tak jí to neděla a ani se jí nebudí, to samé s tatínkem (i když toho se někdy lekne a dost brečí). Nevím co s tím. Poradíte mi někdo ??
Díky a ahoj Bubina
Ahoj Bublino,
spaním sama v postýlce myslíš v jejím pokoji, nebo ve vaší ložnici? Asi bych nejdřív zkusila aby spala v postýlce vedle tvojí postele a nenechávat ji uřvat opuštěnou, ale hladit ji, být s ní, povídat jí, ale nechat ji v postýlce. Na večerní uspávání se mi to neosvědčilo, ale při nočním probuzení to funguje většinou dobře, syn chvilku pláče (do pěti minut max, spíš jen minutu), pak se uklidní a zase usne. Jinak nevím, je to těžký. Já bych malého (15 měsíců) ale nemohla nechat spát se mnou, nevyspala bych se, hrozně se vrtí a každou chvíli mi ručička šmejdí v obličeji.
Hodně štěstí a trpělivosti přeje
Eva
Ahoj Bubino,
jak naucit bezbolestne spat v postylce, to asi neporadim, ale napisu ti, jak to mame my ![]()
Ondra od peti mesicu do roku spal s nama - tak nejak se postupne prestehoval. V roce jsem se rozhodla, ze uz mne to vecny nocni kojeni nebavi, a ze postylka by se mohla pouzivat. Takze jsem z ni odmontovala jednu postranici a ted ji mame prirazenou k nasi posteli. Ondraska do ni pokladame, kdyz usina a on v ni vydrzi vice mene celou noc, protoze ma pocit, ze spi s nama (je to vlastne jenom rozsireni te nasi, ale nemusi byt mezi nama a mame kazdy svuj vlastni prostor). Postupne si na to docela zvykl, myslim, ze kdybych tam ted tu postranici vratila a dala ho tam spiciho, tak by se asi taky pomale naucil…nechystam se k tomu, ale to je jine tema ![]()
Od jeho nocni zavislosti na mne (potazmo mem prsu) ho odnaucoval manzel, ja jsem se na noc vzdycky odstehovala do obyvaku a on mu zpival a pevne objimal a Ondra, kdyz videl, ze tam nejsem, a od tatinka ze mlicko asi nebude, tak se proste zacal budit min a min…
Treba ti to k necemu bude.
Ahoj Sylva
Ahoj Bubino,
u nas je to obdobne. Nas Luka spal sam asi do osmi mesicu uplne bez problemu, i sam usinal. Pak jsme ale cestovali, a vsechno se mu to nejak rozhodilo a zacal spat s nama. Taky od te doby sam neusina, ale musime s nim byt v loznici. Asi od roku a pul spal ve sve postylce. Naucili jsme ho to tak, ze jsme ho dali do postylky, ktera je u nasi postele a pres sprusli ho drzeli za ruku. Potom pomalu jsme ruku dali pryc - postupne se to proste naucil. Ale musime s nim byt v loznici, nez usne. Pak spal skoro tri ctvrte roku uplne v pohode. Ted uz ma ovsem zase odbobi, ze s v noci probudi a chce se prenest do nasi postele. Pokud je to nekdy nad ranem, tak ho tam vezmu, behem hluboke noci opet praktikujeme ruku pres sprusli
Doufam, ze to je jen prechodne obdobi (kvuli zubum) a ze ho to zase brzy prejde. Preji hodne stesti a pevnou vuli v nauceni holcicky mit rada svou postylku ![]()
Ahoj,
Kristyna