Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tady je ta dávka - pomoc v hmotné nouzi
Mimořádná okamžitá pomoc
Je poskytována osobám, které se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladně řešit. Zákon stanoví šest takových situací:
1.Nejsou plněny podmínky pro poskytnutí opakovaných dávek, ale v případě neposkytnutí pomoci osobě hrozí vážná újma na zdraví. Dávku lze poskytnout v částce, která doplní příjem osoby do výše existenčního minima (v případě nezaopatřeného dítěte do životního minima).
2.Postižení vážnou mimořádnou událostí (živelní pohroma, větrná pohroma, ekologická havárie, požár apod.) Dávku lze poskytnout až do výše 15násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše 51 150 Kč.
3.Nedostatek prostředků k úhradě jednorázového výdaje spojeného např. se zaplacením poplatku za vystavení duplikátů osobních dokladů nebo v případě ztráty peněžních prostředků. Dávku lze poskytnout až do výše tohoto jednorázového výdaje.
4.Nedostatek prostředků k nákupu nebo opravě předmětů dlouhodobé potřeby. Dávku lze poskytnout až do výše těchto výdajů, maximálně však v průběhu kalendářního roku do výše 10násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do částky 34 100 Kč.
5.Nedostatek prostředků k uhrazení odůvodněných nákladů vznikajících v souvislosti se vzděláním nebo se zájmovou činností nezaopatřených dětí a na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně-právní ochranou dětí. Dávku lze poskytnout až do výše těchto výdajů, maximálně však v průběhu kalendářního roku do výše 10násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do částky 34 100 Kč.
6.Ohrožení sociálním vyloučením. Jde např. o situace osob vracejících se z vězení, z dětského domova a z pěstounské péče po dosažení zletilosti nebo po ukončení léčby chorobných závislostí. Dávku lze poskytnout až do výše 1000 Kč. V průběhu roku může být poskytnuta opakovaně, součet však nesmí překročit 4násobek částky životního minima jednotlivce, tj. maximálně částku 13 640 Kč.
@arinecka píše:
Jenže to tě nemusí zajímat, jde o tvé dítě a on je povinen platit, jeho problém že nepracuje. Dej ho k soudu za neplacení, proč by mu to mělo procházet a ty se v tom měla plácat? Jinak s tím táborem, nepřispívá něco i ZP na tábory?
Já to k soudu už dala v lednu, ale nic. Socialka na tábory už nepřispívá. Pojišťovna ano, ale až po zaplacení a to 300 korun.
Socialka byla ok jak byla na kontrole. Ikdyz řekli, že syn by měl mít víc ovoce a mléčných výrobků. Koukali i do lednice jestli máme jídlo a na pečivo. Pak ještě na hygienu, ale jinak nic. Ukázala jsem jim, že má pokoj i skříň a postel a to stačilo.
@Anonymní píše:
Já to k soudu už dala v lednu, ale nic. Socialka na tábory už nepřispívá. Pojišťovna ano, ale až po zaplacení a to 300 korun.
Socialka byla ok jak byla na kontrole. Ikdyz řekli, že syn by měl mít víc ovoce a mléčných výrobků. Koukali i do lednice jestli máme jídlo a na pečivo. Pak ještě na hygienu, ale jinak nic. Ukázala jsem jim, že má pokoj i skříň a postel a to stačilo.
Na sociálce je vhodnější se neptat, ale rovnou podat žádost o tu dávku hmotné nouze, oni na to musí písemně odpovědět. Toto mi poradila známá, která tuto dávku pravidelně čerpá.
@Evka73 v lednu mi dali navíc 1200. Prý to je akorát. Bydlíme na vesnici a tábory žádné nejsou. Dělá jen škola, ale vždy na týden přes nějakou organizaci.
@Anonymní píše:
Sociálka sice na tábory už nepřispívá, ale pokud jsi v nouzi, máš nárok na příspěvek na bydlení a doplatky v HN. Pokud ti otec neplatí, tak ti sociálka doplácí 60% z jeho soudem určeného výživného na dítě.
Dále máš možnost podat trestní oznámení na policii, že neplatí.
@Anonymní píše:
@Evka73 v lednu mi dali navíc 1200. Prý to je akorát. Bydlíme na vesnici a tábory žádné nejsou. Dělá jen škola, ale vždy na týden přes nějakou organizaci.
A co zkusit na té organizaci, jestli by nebyla možná sleva. Kolik tam stojí tábor?
@Anonymní píše:
Dobrý den, možná mě zato ukamenujete, ale i tak to sem napíšu. Mám sedmileté syna a strašně moc si přeje jet s dětmi na tábor. Kluci ze třídy tam už byli a on by chtěl jet s nimi. Jenže já mám práci jen na částečný úvazek a jeho otec vůbec žádnou takže neplatí ani alimenty. V lednu jsem musela na operaci slepého střeva a nějaké tekutiny co mi našli v břiše. Takže od té doby jsme ve velkém skluzu ze vším co platíme. Protože místo 6000 jsem dostala ani ne půlku. Mám sice ID, ale když zaplatím nájem, elektriku a malému obědy plus na cestu do školy tak skoro nic nezůstane. To vždy ještě musím nechat peníze na naftu jinak se do práce nedostanu. Chtela bych jestli by se našli hodní lidé, kteří by mi pomohli malému na tábor našetřit. Stačí třeba jen 100 i to málo je lepší než nic. Kdo bude chtít pošlu odkaz na tábor a pak všem i zaplacení tábora. Pokud by se nepodarilo malému na něj dát a ani já nijak nedokázala mu zbytek sehnat, všechny peníze pošlu zpátky majitelům. Moc děkuji
Omlouvám se za anonymní vklad, ale jsem ve skupince kde maminky věnují druhým a jelikož je veřejná našla se maminka co na mě poslala socialku, že nemám pro syna oblečení a beru od maminek co daruji. Děkuji všem moc
já doufám, že na toto nikdo neskočí, protože takhle rádi vydírají povodníci
je mi líto, ale je to tu každou chvíli.. pokud jsi v ID, máš možnost žádat spoustu příspěvků, hmotnou nouzi atd..
mmchdm, i na ten tábor je možno získat příspěvek od hmotky.
@berry4 - to výživné asi jak kde, u nás ho zrovna sociálka nehradí. Možná pokud bych byla v hmotné nouzi, to nevím. Ale já mám i trestní oznámení na otce za neplacení, dluh je kolem 400 tisíc, nedostala jsem nic. U části výživného už mám i promlčeno ![]()
@Evka73 Pokud pobíráš příspěvky od státu, tak ti to proplatí.
Já sice s tímto problém nikdy neměla, ale ze zkušenosti kolegyně z práce vím, že místo toho, aby šla na soud, podala tr. oznámení na policii.
Věci se hnuly velice rychle, otec dostal předvolánku snad do 14 ti dnů a nakonec měla doma bez soudu do snad dvou měsíců dlužné výživné za poslední 2 roky tuším a následovně si nechala zvýšit na soudu výživné. Tam doplácel zpětně 3 roky zvýšení.
Pokud ten tvůj pracuje, jde i abys na mzdovce nechala provést automaticky srážení výživného, jelikož to je předností platba.
Příspěvek upraven 07.04.16 v 12:22
Omlouvám se, ale doufám, že ty peníze nikdo nepošle…zkus se obrátit na nějakou tu organizaci…
@berry4 - pobírala jsem přídavky a i v době kdy jsem měla dávku hmotné nouze, tak mi nedali výživné, ale řekli že mi radši dají dávku na bydlení, kterou po mě nebudou muset potom vymáhat zpátky, oproti výživnému, které by měli po otci vymáhat a to je problém.
Máte pravdu, zkusím zajít v pondělí nausocialku co mi poví. A pak uvidím. Jen aby jste věděli nejsem žádná podvodníci, stačí napsat a pošlu vám sz. Mám Nick jako jméno a tam fotku sebe a syna. Sice je tři nebo čtyři roky stará, i tak plno lidí je tu od nás a malému se už i děti smáli ve škole, že nemáme na oblečení atd.
@zvidavajanca jaká práce dětí? to vážně myslíš, že dělaní křízalek, náramku nebo něco podobného je dětská práce??? ![]()
@paola white syn chodí pomáhat jedné paní, donese trochu dřeva ji každý den, ale to má tak 300 za měsíc plus mu dá sladké. A jelikož rád hraje na keyboart platí si z toho ve škole nauku. Protože ví, že nato nemáme. A to mu kolikrát pomůžu. Nedokážu si představit, že v sedmi letech by pracoval