Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za mě teda dvou nebo více generační bydlení nefunguje nikdy. Už jen z rozdílů té generace.
Ale furt lepší, než společná ubytovna cizích lidí. Oproti tomu je snad lepší vše ![]()
Pokud to není nic horšího než koš… tak to ještě jde. Bych mu tam nechala lísteček, Ahoj dědo.
@Rikejmijakchces právě. Nám vadí jen ty návštěvy a to začalo až teď poslední rok. Být to takto v začátku tak jdeme pryč. Teď jsou ceny šílené a hlavně už jsme vrazili do baráku i dost peněz, protože je od začátku náš. Prostě špatné rozhodnutí. Jenže manžel chtěl u rodičů zůstat i skrz pokračování v zemědělství. Finančně by nás možná i hypotéka před těmi deseti lety vyšla líp než tohle soužití.
Řekla bych mu, že to vím. A chtěla bych vědět proč to dělá. Jak už se psalo, může to být začátek demence nebo jiného problému
Dobrý den,
jsem tu nováček a píšu z druhé strany, jsem rodič dospělých dětí, maminka dospělého syna. Můj syn žil s přítelkyní, ze vztahu se narodily dvě dcery a potom se vztah rozpadl. Syn také podnikal a vnikly mu dost velké dluhy. Potom se odstěhoval do garsonky a časem se seznámil s mladší přítelkyní. Přítelkyně otěhotněla. Mě umřela maminka a zůstaly po ní nějaké finance, mě se zlepšila finanční situace a koupila jsem starý dům, který stále splácím. Synovi a jeho přítelkyni jsem umožnila v domě bydlení, s tím, že tam budu chodit na zahradu. Chtěla jsem mu pomoci v jeho svízelné situaci, platil výživné na první 2 dcery a splácel dluhy. Také jsem chtěla zajistit lepší rodinné prostředí, aby jeho dcery mohli přijít na návštěvu do lepšího prostředí než byla přeplněná garsonka. Dům jsme ještě trochu opravovali a záhy jeho nová přítelkyně otěhotněla podruhé. Tedy už 4 děti. Tenkrát jsem jim řekla, že pokud si budou chtít pořídit ještě víc dětí, tak ať si najdou jiné bydlení, že v tomto je nebudu podporovat. A uplynuly 4 roky a oni čekají třetí dítě. Takže můj syn bude mít celkem 5 dětí, platí výživné na 2 děti, splácí dluhy a v koupeném domě je obytných 2 +1 a ne úplně ve skvělém stavu. Mám pocit, že si ničeho neváží, platí mi 2/3 nákladů za energie. Mě už ani nebaví chodit na zahradu, natož splácet hypotéku za dům a doplácet na energie. A ještě k nim často lítala sousedka se svými 3 dětmi, nevím co tam spolu pořád řeší. Vůbec neberou ohled, že kolem nich existují i ostatní členové rodiny, 2 starší dcery, moje dcera s manželem a já. Je mi z toho všeho špatně, místo vděku si tam teď připadám jako ta nejhorší. Nejradši bych je všechny poslala pryč a dům prodala.
Co chceš radit? Jsem asi tak v tvém věku…prostě jim řekni, že do toho a toho data se odstěhují, že je tam nechceš. Jo, plodit dětičky a bydlet u mámy…NIKDY. Jinak tě to zabije. A oni se pak budou radovat, jak „zadarmiko“ přišli k baráku. Hnus, ten tvůj syn…nezodpovědnost.
K tomu vybírání košů a vůbec prohlížení odpadků „co to ty mladý - rozuměj blbý - zase vyhazujou“…moc dobře jsem to zažila…přes dvacet let mi to dělala vlastní matka…Víte, tihle lidé, co zažili válku, nebo bídu…to prostě mají v krvi. Mají pak pocit, že něco zachránili, co se mohlo ještě použít…že vlastně mají „navrch“, protože oni jsou ty chytří…to se přeci může hodit…
To se už nezmění.
@Fricík já bych jim narovinu řekla, že ti soužití nevyhovuje. Třeba se domluvit a ať dům od tebe odkoupí a ty si za ty peníze najdeš nové bydlení. Jinak je samozřejmě nepodporovat finančně. Vše platit spravedlivě. Ať se podílejí na opravách a pod. My takto s prarodiči fungujeme normálně. Provoz domu řeší manžel. Ale dům je přepsaný na nás, takže v podstatě to máme jakoby naopak. Máme tu ještě babičku a ta v podstatě jen drobně přispívá. Samozřejmě někdy vznikají spory, že není udělené to a to na zahradě.. třeba fakt nestíháme každý týden sekat trávu, ale to prostě nejde stíhat s malými dětmi. To je trochu o té domluvě a o tom, že prarodiče zapomněli jaké to je.
Ale návštěvy jsou prostě zlo. V podstatě to hodnotím jako něco co by mě nenapadlo, že bude takový problém. To je hrozně těžký. Myslím, že svými návštěvami prarodiče neotravujeme. V podstatě tu mám občasně jen svoji rodinu v rozumné míře. I my se snažíme být ohleduplní a necháme prarodiče odpočinout - nepošleme tam každý den děti nebo tam nechodíme nemocní. Ale každý den tu máme švagrovou se synem. A to je prostě fakt nepříjemné pro nás. Chodí si sem jak chtějí, děti se dohadují, chodí nemocní. Přes zimu dobrý. To se zavřeme doma a je relativně klid. Máme oddělené vchody. Ale přes léto na zahradě je to tragédie. Ono mít návštěvu každý den je prostě nepříjemné. Řešení to nemá - leda bychom se opravdu odstěhovali my. Nemůžeme jí zakázat chodit za rodiči. Můžeme jí třeba poprosit ať chodí jen třeba čtyřikrát týdně, ale samozřejmě uděláme tím zle v rodině.
@Fricík Proc jim mluvis do poctu deti? Tobe do toho nic neni, kolik alimentu bude syn platit. Predej mu platby hypoteky a energii a umyj si nad nimi ruce. Aby mu mstka platila hypoteku a energie mi moc logicke neprijde. Neco jineho by bylo, kdyby ta barabizna byla tva vlastni a ty jsi tam nechtěla bydlet ani to prodat.
On ten dům je můj, splácím ho ze svého, syn majetek kvůli svým dluhům mít nemůže a ani by hypotéku nedostal. Je pravda, kolik děti chtějí je jejich věc, ale nemůžou tím vydírat ostatní. Moc Vám všem děkuji za podporu.
A ten kos je jediny problem? Tak ho vzdy vysypejte nez nekam pojedete, kdyz tam je neco co nechcete aby videl nebo vytahl ven, nebo co s tim dela? Jinak bych to neresila.