Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý den, začnu tím že jsem úplný nováček a úplně se mi nechce tohle psát ale už si nevím rady. S manželem spolu bydlíme už 8 let ale před 2 lety jsme se přestěhovali do domečku kde bydlí od manžela (Děda) Co tím ale chci říct? Od té doby co jsme se přestěhovali nám úplně zmizelo soukromí a pocit,,Domova". Taky jsem si všimla že pokaždé co odjedeme někam pryč tak nám,,D" hrabe do koše. Nevím proč či co ho k tomu vede ale má otázka zní? Řekli by jste mu že o tom víte??? Nebo by jste mu nic neřekli aby doma nebylo dusno? Celkem dost mně to trápí a už nevím co udělat aby přestal.. děkuji všem za odpověď
proč jste se tam stěhovali? Jděte do svého a je to
@vokishka Šli jsme ať tam není na vše sám babička nám bohužel odešla ![]()
Vícegenerační bydlení chce hodně tolerance..zejména od mladých. Většinou je to něco za něco, mladí bydlí téměř zadarmo, jen nejsou vlastně ve svém a pořád jim někdo do všeho mluví.
Přečti si místní diskuze, je těch problémů požehnaně.
Asi to nejde funguje, ale asi jen v situace komplet oddělených vchodu, pozemku. a rozumných maximálně rodičů (u prarodičů už ty srážky budou bez ohledu na rozumnost obou stran-rozdil ob generaci už je moc).
Já bych do toho nešla ani za zlatý prase.
Jinak dáváš moc málo detailů, takže netušíme, jestli vám děda leze do bytu a roztřídí odpad, protože vás kontroluje/něco hledá/začíná mu demence atp..
@Svetluska55 Ono nejde že zadarmo normálně platíme služby. Spíše jde o to že my bydlíme dole a on nahoře takže prostě,, Odděleně " ale zároveň společně. Spíš nám jde o to že my nahoru chodíme strašně málo a vždy jenom když je doma a to ještě klepeme na dveře když vstupujeme. Akorát pořád s manželem nechápeme proč k nám,, dolů" chodí přebírat koš vždy kdy nejsme doma. Myslela jsem si že když budeme s dětmi a dědou na domečku že všichni budeme spokojeni. Akorát do spokojeností to má daleko. Jen pořád váham jestli mu říct že to vím a že si nepřejí aby to dělal? Nebude doma ještě větší dusno? Vždyť takhle to pořád do nekonečna nejde ![]()
Ať si tvůj chlap s dědou promluví. Vždyť je výhodné pro obě strany, že žijete v jednom domě. Ale chce to nastavit pravidla, ať je soukromí pro všechny.
A to je jedinéj problém, ze hrabe v koši? Výměnte zámek, ať k vám nechodí když nejste doma. Vicegeneracni bydlení málokdy funguje, kdysi se tak žilo, ale bylo to o tom, ze mladí respektovali a poslouchali starší.
@Rikejmijakchces říct mu to. Uvidíš jaká bude reakce. Ono je třeba si ty pravidla nastavit. Může to být samozřejmě i začátek demence. To není špatný postřeh. My bydlíme také ve vícegeneračním domě. Jako zpětně bychom brali raději hypotéku a postavit si zvlášť. Takto máme jen výhodu toho, že nejsme zadlužení. Ta ztráta soukromí je totiž hrozná. S prarodiči to je. Domluvíme se, respektujeme se. Ale nám třeba už hodně vadí i neustálé návštěvy manželových sourozenců. Každý den tu někdo je. Sice máme obdélné bytové jednotky, ale vůbec to nestačí. Na zahradě soukromí chybí úplně. Je to hrozně nepříjemné.
@Rikejmijakchces píše:
@Svetluska55 Ono nejde že zadarmo normálně platíme služby. Spíše jde o to že my bydlíme dole a on nahoře takže prostě,, Odděleně " ale zároveň společně. Spíš nám jde o to že my nahoru chodíme strašně málo a vždy jenom když je doma a to ještě klepeme na dveře když vstupujeme. Akorát pořád s manželem nechápeme proč k nám,, dolů" chodí přebírat koš vždy kdy nejsme doma. Myslela jsem si že když budeme s dětmi a dědou na domečku že všichni budeme spokojeni. Akorát do spokojeností to má daleko. Jen pořád váham jestli mu říct že to vím a že si nepřejí aby to dělal? Nebude doma ještě větší dusno? Vždyť takhle to pořád do nekonečna nejde
Tak jestli platíte jen služby, tak ano, bydlíte téměř zadarmo.
Normálně byste platili i nájem, pokud by byla nemovitost vaše, tak fond oprav atp..
To, co popisuješ, je dost typické. Vy máte pocit, že je to vaše domácnost..a děda že je to celé jeho (což i je). A bohužel někteří staří lidé mají hranici soukromí dost posunutou.
Naše babi, kdyz k našim chodila zalivat kytky, kdyz byli na dovolené, vždycky něco uklidila, přestože to po ní nikdo nechtěl, ba dokonce ji to i zakazovali (třeba drhla konvici od čaje, kde si naši pěstovali nános louhovaneho čaje). Pokaždé ji to vytkli, příště to udělala zase. A to to nebyl ani její dům..
@anavi13 Ano přesně jak píšete. Úplně nejlepší by bylo postavit si svoje a byl by klid, akorát ty ceny dnes za všechno? To je šílené a jak píšete jediná výhoda je že se člověk nemusí zadlužit to je asi tak vše. Šli jsme do toho s tím že to nebude vše růžové ale takže by mne v životě nenapadlo že to dopadne
Moje babi, když jsem si dala na šnůru uschnout džiny moderně šoupané s dírami, tak mi je zašila a pověsila zpátky, myslela jsem, že mě klepne a dneska se tomu směji a vzpominám na babičku s láskou
@nick mandarinka 😀 Alespoň máte veselou vzpomínku 😊 Ale tohle mi jako veselé téma moc nepřijde. Na naopak
Tak ten koš často vynašejte, hlavně když odjíždíte a bude pokoj, nebude se mít v čem hrabat. Pokud je to jediný problém, co vám bydlení u dědy přináší, tak si můžete pískat.
Soužití dvou generací je vždycky problém.
Se ho zeptejte, proč to dělá, jestli v tom koši něco hledá, nebo proč se v něm rýpe.
Pokud se vám nehrabe v osobních věcech, skříních a tak, nehrotila bych to. Staří lidi bývají divní. Třeba kontroluje za co utrácíte ![]()
Opravdu u starších lidí si můžete vybrat s čím bude problém. Vždycky totiž nějaký bude. Starší si myslí, že je to pohoda a ničemu to nevadí a mladí vyšilují. Nebo naopak. Klasický střet generací.
Když jsme se sestěhovali do dvougeneračního baráku, tak mi mamka taky chtěla přehrozně pomáhat ale často mi tou svou snahou spíš přidělala práci. No byla jsem zticha a překousla to. Nemyslela to blbě, chtěla pomoct. Časem si to sedlo a dneska už je to v pohodě.
Chce to neřešit blbosti, když dědovi dělá dobře procházení odpadků, tak mu to dopřejte..
Taky se chystáme do vicegeneracniho-partnerovo otec má dům, ale on si přistaví k baráku 1+1/2kk byt a my budem pomalu rekonstruovat barák. Dva vchody, všechno zvlast. Ale vím, že kolikrát tohle vícegenerační bydlení nedêlá dobrotu, musí tam být veeeliká tolerance a ústupky ![]()
S tchýní bych třeba bydlet nemohla, je to sice hrozně fajn ženská, mám jí ráda, ale do všeho je moc hrrr a já na to nejsem
to by byla konečná, aby mě někdo furt uzurpoval a popoháněl
![]()
Dobrý den, začnu tím že jsem úplný nováček a úplně se mi nechce tohle psát ale už si nevím rady. S manželem spolu bydlíme už 8 let ale před 2 lety jsme se přestěhovali do domečku kde bydlí od manžela (Děda) Co tím ale chci říct? Od té doby co jsme se přestěhovali nám úplně zmizelo soukromí a pocit,,Domova". Taky jsem si všimla že pokaždé co odjedeme někam pryč tak nám,,D" hrabe do koše. Nevím proč či co ho k tomu vede ale má otázka zní? Řekli by jste mu že o tom víte??? Nebo by jste mu nic neřekli aby doma nebylo dusno? Celkem dost mně to trápí a už nevím co udělat aby přestal.. děkuji všem za odpověď