Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslím, že si přeješ nesplnitelné v tomto věku u mladšího. Napadá mě jediné skákání v kalužích, to by mohlo bavit oba ![]()
Napadá mě pískoviště, to je takové vděčné v každém věku, bude to bavit oba.
To co píšete, je normální, je těžké najít aktivitu, která plně uspokojí 5 letého a zároveň 14 měsíční dítě zároveň…Vydrží spolu na hřišti ? Velký může na prolézačky, malý se bude patlat v písku…Co herny? Malý a vy můžete být v sekci pro mrňousky a ten větší může řádit v dohledu na atrakcích pro jeho věk…Myslím, že to chce čas, až bude ten mladší trošinku starší, otevře se prostor pro společné hry. Pevné nervy přeji.
Nam funguje modelina. Mladsi ji sice olizuje, ale ma byt nezavadna, tak co. No a pak co nejvic ven, strasi kolo, vedle bezim s kocarkem a na hristi se naopak prevazne venuji mladsimu diteti.
@JaanaT Bohužel ve věku mladšího nenajdeš moc her, které bude bavit oba dva, tak aby mladší neboural staršímu. Já se snažila naopak mladšího v tomto věku (1 rok - 2 roky) oddělovat od starší, když si hrála s legem, kostkami a stavěla si. Právě proto, aby to mladší neboural. S ním jsem si hrála s autíčkami, či jsem mu postavila z dupla vláček, věž (aby ji mohl zbořit) apod.
Co u nás funguje (1,5r. a 5) jsou motorky. Na těch se prohánějí denně. Pak pastelky, plastelína (z olizování se nehroutím), prstové barvy. Na zahradě spolu jezdí na skluzavce (starší dopomáhá mladšímu), písek, zalévání konvičkou, křídy, balón, bublifuk…
Napadá mě snad jen házet nebo spíš si asi posílat balónek po zemi nebo si posílat autíčko. Společné koupání je taky fajn. Nákladni auto - mladší nabírá do auta kostky a starší je někam převáží a vysype. A pak třeba různé tanečky a říkanky. Až bude teplo, tak napustit kýbl vody a každému dát do ruky malou konvičku a ať venku zalévají trávu, kytky, stromy…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.